ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ξεκινάμε από απλές ενέργειες:

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ξεκινάμε από απλές ενέργειες:

Διαβάζουμε και ενημερωνόμαστε.

- Κλείνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές από την κατάταση αναμονής (stand-by). Μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος 1-2% (κατά την Greenpeace ακόμη και μέχρι 10%!). Περιλαμβάνει την τηλεόραση, το βίντεο και τον υπολογιστή. Αν βαριόμαστε, παίρνουμε έναπολύπριζο με διακόπτη, βάζουμε πάνω όλες τις συσκευές και κλείνουμε ένα διακόπτη κάθε φορά. Εϊναι απλό.

Σβήνουμε τα φώτα από τα δωμάτια που δεν χρησιμοποιούμε.

Αλλάζουμε συνήθειες: περπατάμε, παίρνουμε το ποδήλατο και τα ΜΜΜ. Το τραίνο και το μετρό είναι η καλύτερη λύση για να κάνουμε τις δουλειές μας στο κέντρο της Αθήνας, για να αποφύγουμε την κίνηση.

Αλλάζουμε συνήθειες: για να κατέβουμε από τους επάνω ορόφους πηγαίνουμε από τις σκάλες. Για να ανέβουμε - αν αντέχουμε - επίσης πάμε από τις σκάλες. Η απλή αυτή καθημερινή άσκηση για το σώμα μας είναι πολύτιμη. Θα νοιώσουμε τόσο καλά που θα θέλουμε να αρχίσουμε και αθλητισμό!

- Μειώνουμε το χρόνο που κάνουμε ντους και αποφεύγουμε τα πολλά μπάνια (γεμάτη μπανιέρα). Για να αντιληφθούμε πόσο νερό "σπαταλάμε" όταν απολαμβάνουμε το ντους για πολλή ώρα, αρκεί να βουλώσουμε την αποχέτευση και να αφήσουμε το νερό να γεμίσει την μπανιέρα μας. Μετά να το αδειάσουμε γεμίζοντας μπουκάλια του 1,5 λίτρου. Πόσα μπουκάλια αδειάσαμε; Όλο αυτό το νερό, θα πεταχτεί. Δεν είναι κρίμα;

Ανακυκλώνουμε! Διαλέγουμε τα χαρτιά, τα πλαστικά, τα γυαλιά και τα μεταλλικά "απορρίμματα" (ή πιό σωστά, συσκευασίες) ξεχωριστά, τα βάζουμε στην ειδική τσάντα και τα αδειάζουμε στον ειδικό μπλε κάδο στη γειτονιά μας. Αν δεν έχουμε μπλε κάδο στην γειτονιά μας, τα βάζουμε στο αυτοκίνητο και τα πετάμε στον πλησιέστερο μπλε κάδο που θα βρούμε. Είναι τεράστια η οικονομία σε πρώτες ύλες και φυσικούς πόρους. Είναι μία απλή συνήθεια, που είναι επιπλέον και νόμος (2939/01). 



Ανακυκλώνουμε μπαταρίες! Δεν τις πετάμε στα σκουπίδια, αλλά τις τοποθετούμε στους ειδικούς "σωλήνες" αποδέκτες που βρίσκονται σε πολλά σημεία (μαγαζιά, δημόσια κτίρια, κα.) κοντά στο σπίτι μας.

Θέλω να μάθω περισσότερα για την ανακύκλωση

- Κάνουμε κομποστοποίηση! Δεν πετάμε τα οργανικά απορρίμματα της κουζίνας, τα αποφάγια και τα κλαδέματα στα σκουπίδια. Δεν είναι σκουπίδια! Τα βάζουμε σε έναν ειδικό πράσινο (ή μαύρο) κάδο που έχουμε στον κήπο ή το μπαλκόνι μας και τα αφήνουμε να γίνουν λίπασμα. Έτσι απλά και φυσικά. Τα οργανικά που συσσωρεύονται στις χωματερές και τους ΧΥΤΑ ευθύνονται για το αέριο μεθάνιο, ένα από τα αέρια που συμβάλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ας συμβάλουμε στη λύση και όχι στο πρόβλημα.
Θέλω να μάθω περισσότερα για την κομποστοποίηση
- Όταν πάμε για ψώνια παίρνουμε μαζί μας πάνινη τσάντα (σαν αυτή που δίνει η ECOWEEK 2007) και δεν ζητάμε πλαστικές σακκούλες.

Δεν κόβουμε δέντρα, αλλά φυτεύουμε δέντρα. Τα δέντρα συγκρατούν το διοξείδιο του άνθρακα που ελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα (ένα δέντρο συγκρατεί στη διάρκεια της ζωής του ένα τόνο διοξειδίου του άνθρακα!). Επίσης, συγκρατούν την υγρασία στο χώμα, το κρατούν εύφορο και το συγκρατούν από την διάβρωση που προκαλεί η λειψυδρία και στη συνέχεια η ερημοποίηση. Μας κρατάνε σκιά, σκιάζουν τη δυτική όψη του σπιτιού από τον ήλιο (μειώνοντας τη χρήση του κλιματιστικού) και - το πιό σημαντικό - μας προσφέρουν τόσο τον καρπό τους για να χορτάσουμε όσο και την ομορφιά τους για να χαίρεται το μάτι και η ψυχή μας!

- Μειώνουμε ή κόβουμε το κάπνισμα, διότι:
(α) Μας κοστίζει ακριβά
(β) Κοστίζει ακριβά στην υγεία μας
(γ) Κοστίζει ακριβά στην υγεία αυτών που εισπνέουν τον καπνό μας (περιέχει 4.000 ενώσεις από τις οποίες οι 40 θεωρούνται καρκινογόνες για τον άνθρωπο, μεταξύ αυτών μονοξείδιο του άνθρακα, πτητικές οργανικές ενώσεις, φορμαλδεϋδη, βενζόλιο, υδραζίνη κ.α.)
(δ) Κοστίζει ακριβά στο περιβάλλον (ο καπνός μας και η γόπα μας)
(ε) Μία "αθώα" γόπα που όμως πολλαπλασιάζεται εκθετικά: αν κάθε ένας από εμάς πετάει στο περιβάλλον που ζούμε κάθε χρόνο 7.500 γόπες και μαζί με εμάς άλλοι 4-5 εκατομύρια Έλληνες, η συνολική επιβάρυνση του περιβάλλοντος και των αγαπημένων μας είναι 37,5 δισ. γόπες κάθε χρόνο! Γκουχ-γκουχ...
(στ) Κόβοντας το τσιγάρο θα έχουμε την ενέργεια και όρεξη για περισσότερο περπάτημα, περιπάτους στη φύση και - γιατί όχι; - αθλητισμό.

- Όταν το καλοκαίρι πηγαίνουμε στην πλαζ ή στην παραλία, φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας μία σακούλα (έστω πλαστική) για να βάζουμε εκεί όλα τα αποφάγια, φλούδια, γόπες, κλπ) ώστε να μην αφήσουμε πίσω μας σκουπίδια (όπως η γνωστή στα παιδιά "οικογένεια Κουτορνήθη")! ΔΕΝ θάβουμε τις γόπες μας στην άμμο, ούτε τα αποφάγια μας. Η θάλασσα θα τα αποκαλύψει. Θα δυσκολέψει αυτούς που θα προσπαθήσουν να καθαρίσουν την παραλία.

- Αν ζούμε κοντά σε θάλασσα και υπάρχουν φύκια που τα ξεβράζει το κύμα, μπορούμε να μαζέψουμε φύκια - πολλά φύκια - και να τα απλώσουμε γύρω από τα δέντρα μας. Θα δημιουργήσουν ένα προστατευτικό στρώμα που θα συγκρατεί μέχρι και 70% της υγρασίας γύρω από τη ρίζα των δέντρων μας. Αυτό σημαίνει μεγάλη εξοικονόμηση νερού για άρδευση. Υπάρχει ένας καλλιεργητής στην Καλιφόρνια που κάνει κάτι παρόμοιο με πέτρες. Δεν έχει και άδικο: αν προσέξετε στο χώμα, ακόμη και αν είναι ξερό, δίπλα στις πέτρες φυτρώνουν αγριόχορτα. Γιατί; Διότι εκεί - φαίνεται - συγκρατείται υγρασία. Ξέρει η φύση! Υπάρχει μία πρότυπη μονάδα στην Κεφαλονιά, που μαζεύουν τα φύκια και το κάνουν λίπασμα (κομποστοποίηση) το οποίο στη συνέχεια το πουλάνε στην αγορά (έξοχο βιολογικό λίπασμα!). Μόνο να έχει κανείς φαντασία και όρεξη...

- Τηρούμε τα παραπάνω και πείθουμε τους φίλους μας να κάνουν το ίδιο.

Περνάμε σε πιό σύνθετες ενέργειες:

Διαβάζουμε και ενημερωνόμαστε. Συζητάμε με φίλους και τους παροτρίνουμε να διαβάσουν και να ενημερωθούν και αυτοί.

- Αντικαθιστούμε τους λαμπτήρες στο σπίτι και το γραφείο με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Είναι πιό ακριβές από τις κοινές λάμπες, αλλά κρατάνε 6 χρόνια και μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας κατά 80%! (σημ. εξοικονόμηση ενέργειας σημαίνει χαμηλώτερο λογαριασμό ΔΕΗ).

- Προσέχουμε τις ενδείξεις για την απόδοση των λαμπτήρων. Οι κοινές λάμπες έχουν απόδοση "Ε", ενώ οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας έχουν απόδοση "Α". Χρησιμοποιούμε μόνο λαμπτήρες απόδοσης "Α".

Προσοχή όμως: οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας δεν πετιούνται στα σκουπίδια διότι περιέχουν βλαβερές για το περιβάλλον ουσίες όπως υδράργυρο. Ανακυκλώνται
Θέλω να μάθω περισσότερα για την ανακύκλωση λαμπτήρων


- Μειώνουμε τη χρήση του κλιματιστικού. Χρησιμοποιούμε φυσικούς τρόπους δροσισμού, όπως, πχ. ανεμιστήρες οροφής.

- Ψωνίζουμε σε λαϊκές με βιολογικά προϊόντα - προσοχή στην πιστοποίηση των προϊόντων!

- Φροντίζουμε να μονώσουμε τους εξωτερικούς τοίχους του σπιτιού και του γραφείου και να αντικαταστήσουμε τα μονά τζάμια με διπλά τζάμια. Προσοχή: μόνωση των εξωτερικών τοίχων δεν είναι μόνο οι τοίχοι πλήρωσης (τούβλα), αλλά κυρίως το μπετόν του σκελετού που δημιουργεί θερμογέφυρα και απώλειες. Με αποτέλεσμα να λειτουργεί επιπλέον η θέρμανση ή το κλιματιστικό.

- Φροντίζουμε να μονώσουμε την ταράτσα μας και αν είμαστε και λίγο δημιουργικοί, να την μετατρέψουμε σε φυτεμένο δώμα! Η διαφορά στο εσωτερικό του σπιτιού θα είναι μεγάλη και η εξοικονόμηση σε ενέργεια επίσης σημαντική.

- Χρησιμοποιούμε ηλιακό θερμοσίφωνα για το ζεστό νερό. Ο ηλιακός μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για ζεστό νερό μέχρι και 80%! Αυτό σημαίνει μεγάλη οικονομία σε ηλεκτρικό ρεύμα.

- Αν έχουμε μωρό, χρησιμοποιούμε πάνινες πάνες που πλένονται ή βιοδιασπόμενες πάνες μίας χρήσης που μπορούμε να θάψουμε στον κήπο και να γίνουν λίπασμα με τον καιρό. Αν αναλογιστούμε ότι ένα μωρό παράγει ένα τόνο σκουπίδια με τις πάνες του, αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία αυτής της πράξης.

- Τηρούμε τα παραπάνω και πείθουμε τους φίλους και συγγενείς μας να κάνουν το ίδιο!

Ξεπερνάμε τον εαυτό μας: εξοικονομούμε το μέγιστο:


Διαβάζουμε και ενημερωνόμαστε. Συζητάμε με όσους ξέρουμε και δεν ξέρουμε και τους παροτρίνουμε να διαβάσουν και να ενημερωθούν και αυτοί. Ενημερώνουμε τους πολιτικούς μας για να παίρνουν σωστές αποφάσεις.

- Ψωνίζουμε μόνο βιολογικά προϊόντα και καλλιεργούμε οι ίδιοι τα λαχανικά και φρούτα που τρώμε.

- Ψωνίζουμε μόνο προϊόντα fair trade - δίκαιου εμπορίου (όπου οι παραγωγοί όσο μικροί και αν είναι πληρώνονται με δίκαιους μισθούς και όχι μισθούς της πείνας).

- Υποστηρίζουμε μόνο εταιρείες που έχουν υπεύθυνη θέση και πρακτικές απέναντι στο περιβάλλονκαι προσφέρουν προϊόντα που σέβονται το περιβάλλον.

- Αγοράζουμε από τους ντόπιους καλλιεργητές - εκτός και αν χρησιμοποιούν φωσφορικά λιπάσματα και ψεκασμό με χημικά - οπότε αποφεύγουμε τόσο τα προϊόντα τους όσο και να ζούμε κοντά στις καλλιέργειές τους!

- Αγοράζουμε υβριδικό αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί βενζίνη και ανακτώμενη ηλεκτρική ενέργεια κατά το φρενάρισμα. Όμως προτιμάμε να περπατάμε και να πηγαίνουμε με το ποδήλατο μέχρι το περίπτερο και με τα ΜΜΜ μέχρι το κέντρο.

- Χτίζουμε μόνο βιοκλιματικό σπίτι με οικολογικά υλικά. Αν το λέει η ψυχή μας, χτίζουμε με άχυρο (αν το αρχείο δεν ανοίγει: download and open) , με λάσπη και με υλικά που δεν απαιτούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας για να παραχθούν και να μεταφερθούν (πχ. τσιμέντο).

- Όμως και οικολογικά να μην χτίσουμε, δεν πετάμε τα μπάζα μας στην ύπαιθρο ούτε τα δίνουμε σε "κάποιον να τα ξεφορτωθεί". Πιθανότατα θα τα πετάξει στον πρώτο πνεύμονα πρασίνου κοντά στην οικοδομή μας, καταστρέφοντας το ίδιο το περιβάλλον μας! Διαχειριζόμαστε τα μπάζα μόνο με εναλλακτικό και νόμιμο τρόπο. 
Θέλω να μάθω περισσότερα για την ανακύκλωση των μπαζών
.

- Προσέχουμε την τοποθεσία του οικοπέδου να μην υπάρχουν τεκτονικά ρήγματα και εξετάζουμε τα ηλεκτρομαγνητικά και γεωμαγνητικά πεδία.

- Δεν κάνουμε το σπίτι μας μεγαλύτερο από όσο χρειαζόμαστε - μερικοί λένε να το κάνουμε ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ από το σπίτι που μεγαλώσαμε. Εμείς θα πούμε απλά να μην υπερβαίνουμε τα 28-40 τετραγωνικά μέτρα για κάθε άτομο που θα ζει στο σπίτι - μαζί με το υπόγειο (το οποίο κατά 90% στην Ελλάδα είναι χώρος διαβίωσης). Με κάθε μέτρο παραπάνω, συμβάλουμε στο διογκώμενο πρόβλημα αστικοποίησης, οικοπεδοποίησης και τσιμεντοποίησης κάθε τετραγωνικού ελεύθερης γης στη χώρα - και τον πλανήτη.

- Αν είμαστε κοντά στη θάλασσα, δεν χρειάζεται να φτιάξουμε πισίνα. Αν δεν είμαστε κοντά στη θάλασσα αλλά τη βλέπουμε, πάλι δεν χρειάζεται, αφού έχουμε άφθονο νερό να κοιτάζουμε. Αν δεν βλέπουμε θάλασσα και δεν είναι κοντά μας, τότε ας κοιτάζουμε... το βουνό! Η πισίνα ξοδεύει νερό(λόγω της εξάτμισης και του ετήσιου καθαρισμού της), έναν πολύτιμο φυσικό πόρο που ολοένα λιγοστεύει λόγω σπατάλης, κακοδιαχείρισης και μόλυνσης. Εκτός και αν αυτοί που θέλουν πισίνα την φτιάχνουν για ώρα ανάγκης, για να έχουν νερό να πιούν όταν δεν θα υπάρχει...

- Επειδή κάποιοι θα πουν ότι "εμείς παίρνουμε νερό από τη γεώτρηση", ας γνωρίζουν ότι το νερό της γεώτρησης προέρχεται από το λιώσιμο των πάγων ή το νερό της βροχής που σιγά σιγά απορροφάται από το έδαφος. Όλοι γνωρίζουμε ότι η υπεράντληση έχει χαμηλώσει σημαντικά τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα - παλιά τα πηγάδια είχαν 10-15 μέτρα βάθος και άφθονο νερό, σήμερα οι γεωτρήσεις φτάνουν τα 100 μέτρα και δεν βγάζουν αρκετό νερό. Επίσης, με την υπεράντληση επιτρέπουμε στη θάλασσα να εισβάλει στον υδροφόρο ορίζοντα, προκαλώντας εφαλμύρινση του νερού - το οποίο πλέον είναι ακατάλληλο για χρήση και ειδικά για πότισμα! Συνεπώς, το νερό της γεώτρησης (α) δεν ανήκει στον κάθε ιδιώτη αλλά αποτελεί φυσικό αγαθό που ανήκει σε όλους (β) η υπεράντληση των υπόγειων νερών σε συνδυασμό με την λειψυδρία και εφαλμύρινση μπορούν να έχουν καταστρεπτικά αποτελέσματα για την ευφορία του εδάφους και την σταδιακή του ξηρασία καιερημοποίηση.

- Εγκαθιστούμε φωτοβολταϊκά ή μικρές ανεμογεννήτριες στην ταράτσα του σπιτιού μας - προσοχή: όχι στο χωράφι μας που πρέπει να κόψουμε τα αιωνόβια δέντρα, αλλά στην ταράτσα του σπιτιού, διότι τα πανέλα θα μας την σκιάσουν κιόλας - και παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα από τον ήλιο και τον αέρα (ΑΠΕ).

- Για τον κλιματισμό χρησιμοποιούμε γεωθερμία - προτιμάμε την κάθετη καθώς η οριζόντια θα καταστρέψει μεγάλο μέρος του οικοπέδου μας λόγω της εκσκαφής!

- Αντί για απορροφητικό βόθρο τοποθετούμε μικρή μονάδα επεξεργασίας λυμάτων και το νερό που καθαρίζεται το βάζουμε σε ένα βυτίο για να ποτίζουμε το χωράφι μας.

- Αντί για συμβατικό τζάκι, διαλέγουμε ενεργειακό τζάκι που καίει ξύλα ή βιομάζα (pellets) και έχει απόδοση 90% έναντι του 10% ενός συμβατικού τζακιού. Μπορούμε με σωστό σχεδιασμό και σωλήνωση να θερμάνουμε ΟΛΟ το σπίτι με το ενεργειακό τζάκι. Τέλος, αν προτιμήσουμε να καταφύγουμε στη λύση ορυκτού καυσίμου για θέρμανση, ας προτιμήσουμε μονάδα συμπαραγωγήςθερμότητας και ηλεκτρισμού, ώστε με την ίδια ποσότητα καυσίμου να θερμαίνουμε το σπίτι μας και να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια για χρήση.

- Χτίζουμε στέρνα στο εξοχικό μας για να συλλέγουμε το νερό της βροχής. Μετά, με ένα πιεστικό, το χρησιμοποιούμε για πότισμα ή - αν μένουμε σε μέρος με προβλήματα λειψυδρίας - το χρησιμοποιούμε για τις καθημερινές μας ανάγκες όταν δεν υπάρχει κεντρική παροχή. Καλό είναι να "καθαρίζουμε" το νερό με ασβέστη ή ένα χέλι (όπως έκαναν οι παλιοί). Θυμηθείτε να απολαύσετε το άρωμα του νερού της βροχής από τη στέρνα: μοσχοβολάει!

- Τηρούμε τα παραπάνω και πείθουμε όσους ξέρουμε - και δεν ξέρουμε - περιλαμβανομένων και των πολιτικών μας, να κάνουν το ίδιο!