Πράσινοι επιθεωρητές στα σπίτια !!!


Πράσινες επιθεωρήσεις σε όλες τις νέες οικοδομές και όσες μεταβιβάζονται και υποχρεωτική μελέτη αποδοτικότητας

Κτίρια και διαμερίσματα με πράσινο διαβατήριο, που για να το αποκτήσει κανείς θα πρέπει να καταβάλει πράσινα τέλη ακαθόριστου ακόμη ύψους, πρόκειται να κάνουν σταδιακά την εμφάνισή τους στην κτηματαγορά από τον προσεχή Απρίλιο. 
Τότε αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται το σχέδιο για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων που εξήγγειλε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη, παρουσιάζοντας τον νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (γνωστό ως ΚΕΝΑΚ).

Το νέο καθεστώς, που αποτελεί στην ουσία την εφαρμογή στην Ελλάδα παλαιότερης Κοινοτικής Οδηγίας, προβλέπει υποχρεωτικές ενεργειακές επιθεωρήσεις για όλα τα καινούργια κτίρια, αλλά και τα παλαιά εφόσον αυτά πωλούνται ή ενοικιάζονται, καθώς επίσης και τη θέσπιση μελέτης ενεργειακής αποδοτικότητας που θα είναι απαραίτητη για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Τα πράσινα τέλη για την απόκτηση του πιστοποιητικού θα αποφασιστούν μετά τη λήξη της διαβούλευσης, ως βάση συζήτησης θα αποτελέσει το όριο του 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση. Εφόσον το όριο αυτό παραμείνει, αυτό σημαίνει ότι για ένα διαμέρισμα, για παράδειγμα 150 τ.μ. ανεξαρτήτως περιοχής, το κόστος για την απόκτηση του ενεργειακού πιστοποιητικού θα ανέλθει στα 150 ευρώ. Το μέτρο θα εφαρμοστεί μαζί με ένα πλέγμα κινήτρων που εξετάζει η κυβέρνηση, τα οποία θα ανακοινωθούν σε περίπου 20 ημέρες και που σύμφωνα με την κ. Μπιρμπίλη θα συνδυάζουν φοροαπαλλαγές, επιδότηση των ενεργειακών επιθεωρήσεων, καθώς και επιδότηση των δαπανών για παρεμβάσεις (το περιβόητο πρόγραμμα για την Εξοικονόμηση στα Κτίρια που είχε παγώσει).

Η απόσβεση
Το κτιριακό απόθεμα της χώρας καταναλώνει κατά μέσο όρο 156 έως 375 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο τον χρόνο, κατανάλωση που είναι κατά μέσον όρο 20%-25% πάνω από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό, ενώ αν συγκριθεί με κάποιες χώρες φθάνει να είναι μέχρι και τριπλάσια. Σύμφωνα με την κ. Μπιρμπίλη, οι επενδύσεις για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης αποσβένονται σε διάστημα 5- 8 ετών, μετά την πάροδο των οποίων ο χρήστης έχει καθαρό όφελος από τη μείωση των λογαριασμών θέρμανσης- ψύξης. Το παρακάτω παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό: ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. σε τετραώροφη πολυκατοικία στην Αθήνα με έτος κατασκευής το 1970 μπορεί να αλλάξει «κατηγορία» ενεργειακά με κόστος 9.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, στον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος αναλογούν 3.500 ευρώ για μόνωση εξωτερικών τοίχων, 3.000

ευρώ για αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση διπλών τζαμιών, 750 ευρώ για αντικατάσταση λέβητα-καυστήρα πετρελαίου με φυσικού αερίου, 1.600 ευρώ για αντικατάσταση παλαιών κλιματιστικών με νέας τεχνολογίας και 200 ευρώ για την αντικατάσταση των λαμπτήρων με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Η απόσβεση του κόστους υπολογίζεται ότι θα έχει γίνει σε 8 χρόνια.

Τα κίνητρα
Αμέσως μετά την έκδοση της κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον ΚΕΝΑΚ, θα ακολουθήσει το περιβόητο πρόγραμμα ενίσχυσης των ιδιωτών για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων (με αντικατάσταση κουφωμάτων, μονώσεις τοίχων, κ.λπ.) που παραμένει εδώ και μήνες σε εκκρεμότητα. Τα κίνητρα, όπως ανέφερε η κ. Μπιριμπίλη, εξετάζεται να περιλαμβάνουν επιδοτήσεις των παρεμβάσεων, φοροαπαλλαγές ή επιδότηση του κόστους δανεισμού κ.ά. «Σήμερα έχουμε καταφέρει να συγκεντρώσουμε ένα ποσό της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ», είπε η κ. Μπιρμπίλη, προσθέτοντας ότι θα επιδιωχθεί να συγκεντρωθεί ακόμη μεγαλύτερο ποσό. «Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε καλλιεργήσει προσδοκίες στους πολίτες χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα θεμέλια», δήλωσε ο υφυπουργός Ι. Μανιάτης. «Ακόμη και αν διατίθετο το κονδύλι των 400 εκατ. ευρώ που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, στο πρόγραμμα δεν θα εντάσσονταν περισσότερα από 15.000- 20.000 σπίτια», πρόσθεσε.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ
Πρόγραμμα βοηθημάτων για την ενεργειακή θωράκιση θα ανακοινώσει η κυβέρνηση

Τα 5 «κλειδιά» της ρύθμισης

ΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ
ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣεπιθεωρήσεις θα είναι υποχρεωτικές για όλα τα υφιστάμενα κτίρια προκειμένου να ενοικιασθούν ή να πωληθούν. Ο επιθεωρητές (ένα ειδικό σώμα μηχανικών που θα πιστοποιηθεί από το ΤΕΕ) θα βαθμολογούν τρία κυρίως σημεία: τη χωροθέτηση του κτιρίου βάσει του βιοκλιματικού σχεδιασμού του (προσανατολισμός, χωροθέτηση των ανοιγμάτων κ.λπ.), το κέλυφος του κτιρίου (ύπαρξη θερμομόνωσης, ποιότητα κουφωμάτων κ.λπ.) και τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις (καυστήρες-λέβητες, κλιματιστικά, θερμαντικά σώματα κ.λπ.). Βάσει των επιθεωρήσεων αυτών, τα κτίρια θα βαθμολογούνται για την ενεργειακή απόδοσή τους και θα κατατάσσονται στην ανάλογη βαθμίδα (καθορίζονται 10 ενεργειακές κατηγορίες) κατά τρόπο ανάλογο με αυτόν που ισχύει τώρα για τις ηλεκτρικές συσκευές.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣθα είναι οι επιθεωρήσεις και για όλα τα νέα κτίρια, όσα δηλαδή θα κατασκευαστούν με οικοδομικές άδειες που θα εκδοθούν μετά την έκδοση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης. Για την έκδοση οικοδομικών αδειών θα απαιτείται πλέον μελέτη ενεργειακής απόδοσης, αντί για μελέτη θερμομόνωσης η οποία καταργείται (το κόστος δεν αλλάζει, αναμένεται να είναι το ίδιο).

ΟΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣενεργειακές επιθεωρήσεις θα γίνονται και σε υφιστάμενα κτίρια άνω των 1.000 τετραγωνικών, όταν αυτά υφίστανται ριζική ανακαίνιση (από ποιο ποσοστό ανακατασκευής και πάνω ένα κτίριο θα θεωρείται ότι υφίσταται ριζική ανακαίνιση θα ανακοινωθεί μετά το πέρας της διαβούλευσης).

Η ΙΣΧΥΣ
ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟαυτό πιστοποιητικό θα πρέπει να ανανεώνεται μία φορά κάθε δέκα χρόνια, ενώ πιο συχνές πρέπει να είναι οι επιθεωρήσεις για τους λέβητες και τις εγκαταστάσεις θέρμανσης και κλιματισμού που θα διενεργούνται κάθε τέσσερα χρόνια.

ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑμε το σώμα των ιδιωτών επιθεωρητών, θα δημιουργηθεί και ένα δεύτερο σώμα ελεγκτών, αυτή τη φορά από το υπουργείο, που θα διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους και ουσιαστικά θα λειτουργεί ως ελεγκτικός μηχανισμός για τους επιθεωρητές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010