Έξυπνο Σπίτι χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης από τη Honda

Έξυπνο Σπίτι χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης από τη Honda

honda
Ένα έξυπνο -ενεργειακά- σπίτι, με επίκεντρο το ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο και με θετικό ισοζύγιο ενέργειας παρουσίασε η αυτοκινητοβιομηχανία Honda, το οποίο αξιοποιεί στο έπακρο πληθώρα "πράσινων" τεχνολογιών, ώστε να παράγει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτεί το ίδιο το σπίτι και το αυτοκίνητο των ενοίκων του, ενώ θα διοχετεύει το πλεόνασμα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Το σπίτι, με εμβαδόν 185 τ.μ., ανεγέρθηκε στο χώρο του πανεπιστημίου του Ντέιβις της Καλιφόρνια, βασίζεται στα πρότυπα του Honda Smart Home System, το οποίο παρουσιάστηκε πριν από δύο χρόνια στην Ιαπωνία, και έχει ως άξονα το οικιακό σύστημα διαχείρισης ενέργειας (HEMS) της Honda. Ο «εγκέφαλος» του συστήματος βρίσκεται στο γκαράζ, απ’ όπου ελέγχεται και ρυθμίζεται η κατανάλωση ενέργειας σε ολόκληρο το σπίτι.
Το έξυπνο σπίτι περιλαμβάνει ένα πακέτο μπαταριών 10kWh, οι οποίες μπορούν να αποθηκεύσουν την πλεονάζουσα ηλιακή ενέργεια για τις μέρες με συννεφιά, ενώ οι ίδιες έχουν χαμηλή κατανάλωση.
Εκτός από τον «εγκέφαλο», ο οποίος φροντίζει το σπίτι να τροφοδοτείται απευθείας από τον ήλιο την ημέρα και από τις μπαταρίες τη νύχτα, στο γκαράζ υπάρχει και ένα ηλεκτροκίνητο Honda Fit που μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να φορτιστεί από τα ηλιακά πάνελ του σπιτιού μέσα σε μόλις δύο ώρες.
«Με το Honda Smart Home αναπτύξαμε τεχνολογίες και σχεδιαστικές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε δύο βασικές πηγές εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου: τα σπίτια και τα αυτοκίνητα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του αρμόδιου τμήματος της Honda Ηνωμένων Πολιτειών Στιβ Σέντερ. «Απώτερος στόχος μας είναι να συμβάλουμε στο δημόσιο διάλογο για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».
Οι εμπνευστές του - απλού, αλλά καλαίσθητου - Honda Smart Home υποστηρίζουν ότι το σπίτι επιτυγχάνει μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 11 τόνους το χρόνο σε σχέση με ένα αντίστοιχο σπίτι παρόμοιου μεγέθους, ενώ καταναλώνει λιγότερη από τη μισή ενέργεια για θέρμανση, ψύξη και φωτισμό. Κατασκευάστηκε έτσι ώστε να αξιοποιεί προς όφελός του το τοπικό κλίμα και περιλαμβάνει μεταλλική οροφή, λαμπτήρες LED, καθώς και ξύλο από βιώσιμη υλοτομία.