Nερό, το πολύτιμο και σπάνιο Αγαθό !

 Το νερό, το πιό πολύτιμο αγαθό για τον άνθρωπο, γίνεται ολοένα και σπανιότερο σε όλον τον πλανήτη, ως συνέπεια διαρκών μεταβολών στις κλιματικές συνθήκες, αλλα και της σταθερής αύξησης της μέσης κατανάλωσής του. Όσο όμως μειώνονται οι διαθέσιμες ποσότητες νερού, τόσο αυξάνει και το κόστος του και, κατά συνέπεια, επιβάλλεται ν' αλλάξουμε φιλοσοφία σε σχέση με τη χρήση του. Παντού σχεδιάζονται και εφαρμόζονται πλέον νέες, αυστηρότερες τιμολογιακές πολιτικές για τη διαχείρισή του και αναζητούνται τρόποι για την πιό ορθολογική χρήση του σε όλα τα επίπεδα.

Στην Ελλάδα και κυρίως στα τουριστικά νησιά μας, λόγω των χαμηλών γενικά βροχοπτώσεων, αλλά και της παρατεταμένης ανομβρίας κατά περιόδους, η μείωση των αποθεμάτων νερού επιβάλλει σε όλους μας να προσέχουμε ιδιαίτερα, ώστε να το καταναλώνουμε με προσοχή και όσο πραγματικά μας χρειάζεται: Να μήν το σπαταλάμε, για να μήν το στερηθούμε.

Πράγματι, τόσο σε κυβερνητικό, όσο και σε περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο, εδώ και πολύν καιρό καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες ώστε, μέσα από κατάλληλα έργα, μείωση των απωλειών, εξεύρεση και εξασφάλιση νέων πηγών (αφαλάτωση, γεωτρήσεις, μεταφορά από αλλού), να έχουμε την επιθυμητή επάρκεια νερού. Αρκεί και μόνο να σκεφτεί κανείς ότι στo νησί μας οι καθημερινές ανάγκες ύδρευσης  ξεπερνούν τα 18.000μ3.

Επειδή τα αποθέματα μπορεί κάτω από δυσχερείς συνθήκες εύκολα να ελαττωθούν ανησυχητικά, ενώ δέν θα πρέπει να λείψει το νερό σε κανέναν από τους κατοίκους και τους καλοκαιρινούς επισκέπτες , όλοι χρειάζεται να ακολουθούμε, συνειδητά και με ευαισθησία, μερικούς κανόνες στην καθημερινή κατανάλωση, κανόνες που δέν συνεπάγονται στέρηση του νερού, αλλά αντίθετα βοηθούν μόνο στην ορθότερη διαχειρισή του και στην αποφυγή της σπατάλης του.

Ποιές ενέργειες από πλευράς καταναλωτή θα μας εξασφαλίσουν επάρκεια του νερού που χρειαζόμαστε:

1. Επισκευάζετε αμέσως όλες τις διαρροές που διαπιστώνετε στις υδραυλικές σας εγκαταστάσεις και ιδιαίτερα τις διαρροές στα καζανάκια, γιατί προκαλούν τεράστια σπατάλη νερού: Καζανάκι που τρέχει, βρύση που στάζει, χαλασμένο φλοτέρ στο ντεπόζιτο, μπορούν να ανεβάσουν την κατανάλωση-σπατάλη του νερού και -μοιραία- το λογαριασμό σας.

2. Να πλένετε το -ή τα- αυτοκίνητο-ά σας σε αραιά χρονικά διαστήματα, χωρίς λάστιχο και με την χρήση κουβά και σφουγγαριού.

3. Να πλένετε τις αυλές και τα σπίτια με τη σφουγγαρίστρα και όχι με λάστιχο.

4. Ποτίζετε τα φυτά και τα λουλούδια με ποτιστήρι, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, τότε δηλαδή που η εξάτμιση είναι περιορισμένη και συνεπώς χρειάζεται λιγότερη ποσότητα νερού.

5. Μήν ανοίγετε τις βρύσες του νιπτήρα και της κουζίνας μέχρι το τέρμα, εφόσον μπορείτε να εξυπηρετηθείτε και με λιγότερο νερό.

6. Μή σπαταλάτε νερό για το κατάβρεγμα των αυλών, της βεράντας, των μπαλκονιών και πεζοδρομίων με σκοπό την δημιουργία πιό δροσερής ατμόσφαιρας.

7. Χρησιμοποιείτε τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων μόνον όταν γεμίσουν, ρυθμίζοντας στο οικονομικό πρόγραμμα και αποφεύγετε τις συχνές χρήσεις για λίγα ρούχα ή πιάτα.

8. Μήν αφήνετε ανοικτές τις βρύσες όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, όταν ξυρίζεστε ή όταν σαπουνίζετε τα πιάτα.

9. Προτιμήστε να κάνετε 'ντους' από το να γεμίσετε τη μπανιέρα για να πλύνετε το σώμα σας.

10. Να προσέχετε τα παιδιά σας και μήν τα αφήνετε να σπαταλούν νερό παίζοντας, με ανοιχτές τις βρύσες του σπιτιού σας.

11. Τοποθετήστε ειδικά εξαρτήματα στις βρύσες (φίλτρα) τα οποία μειώνουν την κατανάλωση.

12. Ρυθμίστε χαμηλότερα το φλοτέρ στο καζανάκι, προκειμένου να γεμίζει με λιγότερο νερό ή τοποθετήστε ειδική σακούλα, διότι -όπως έχει διαπιστωθεί- η μεγαλύτερη απώλεια / σπατάλη νερού προέρχεται από το καζανάκι.

13. Τοποθετήστε μειωτή στην κεντρική παροχή σας, μετά τον υδρομετρητή, ρυθμίζοντάς τον σε πίεση όχι μεγαλύτερη των 3 bar.


Ευχαριστούμε για τη συνεργασία.



--

Energynet.gr
e-mail: maltezos@gmail.com
  τηλ 6908384467