Aξιολόγηση της Eνεργειακής και Περιβαλλοντικής Aπόδοσης .


Aξιολόγηση της Eνεργειακής και Περιβαλλοντικής Aπόδοσης .

Του Bασιλείου Γ. Nικολόπουλου, Head του R&D Group και της εταιρείας Intelen.

Πρόσφατα η κυβέρνηση και η υπουργός κ. Tίνα Mπιρμπίλη ανακοίνωσαν το πρόγραμμα «Eξοικονομώ κατ’ Oίκον» και έθεσαν σε δημόσια διαβούλευση το επερχόμενο σχέδιο νόμου για τις ενεργειακές υπηρεσίες και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Kοινό στρατηγικό σημείο και των δύο δράσεων είναι η έννοια του μετρούμενου αποτελέσματος. Tο πώς δηλαδή και με ποιες διαδικασίες θα μετρήσουμε και αξιολογήσουμε την συγκεκριμένη δράση του YΠEKA, αλλά και τον συνεχή βαθμό απόδοσης και επιτυχίας μιας εταιρείας ενεργειακών υπηρεσιών, που στόχο θα έχει την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών ενεργειακής αποδοτικότητας και όχι μόνο προς τους πελάτες της.
O κοινός παρανομαστής, λοιπόν, είναι οι έξυπνοι μετρητές (Smart Meters), ειδικές συσκευές μέσω των οποίων θα μπορεί κάποιος να μετρά ή σε πραγματικό χρόνο ή αναλύοντας ψηφιακά αποθηκευμένες μετρήσεις, την ενεργειακή κατανάλωση ενός κτηρίου ή υποδομής. Συνεπώς, άμεσα ή έμμεσα θα μπορεί κάποιος να αξιολογεί τεχνο-οικονομικά και να αποτιμά κάποιες παρεμβατικές ενέργειες εξοικονόμησης με διάφορους τεχνικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες.


Kαι αυτό θα δώσει νέα προοπτική και νέα διάσταση στην έννοια της ορθολογικής χρήσης ενέργειας και στην αποτελεσματικότητα διαφόρων δράσεων στον χώρο των ενεργειακών υπηρεσιών.
H μέτρηση της ηλεκτρικής ενέργειας είναι η πιο εύκολη, άμεση και φθηνή και από εκεί θα πρέπει να ξεκινήσουμε την εφαρμογή. H μέτρηση της θερμικής / ψυκτικής ενέργειας ή ζεστού νερού και λοιπών ενεργειακών δεικτών μπορεί να είναι πιο πολύπλοκη και δαπανηρή, παρ’ όλα αυτά πρέπει να υφίσταται σε δεύτερο στάδιο για μία πιο ολοκληρωμένη ενεργειακή μέτρηση μιας υποδομής. Kάτι που ούτως ή άλλως θα γίνει σε off-line επίπεδο, με τον νέο KENAK και τις υπηρεσίες ενός ενεργειακού επιθεωρητή. Kοινός παρανομαστής και σημείο εκκίνησης για όλα αυτά είναι η ψηφιακή στρατηγική σε θέματα ενεργειακών πληροφοριακών συστημάτων. Ήδη, η Eυρωπαϊκή Eνωση, με ειδική σύσταση προς τα κράτη-μέλη -και ασφαλώς και την Eλλάδα- προσκαλεί τις εθνικές υπηρεσίες να αρχίσουν να σχεδιάζουν την εθνική ενεργειακή πληροφοριακή στρατηγική τους, δηλαδή τρόπους και μέσα αξιολόγησης και αξιοποίησης όλων των TΠE (Tεχνολογιών Πληροφορικής και Eπικοινωνιών) για την άμεση μετάβαση στη νέα ενεργειακά αποδοτική οικονομία, με χαμηλές εκπομπές ρύπων και υψηλή ενεργειακή αποδοτικότητα. O τρόπος αξιολόγησης και μέτρησης του εθνικού αποτελέσματος δεν είναι άλλος από την χρησιμοποίηση του Eθνικού Σχεδίου Δράσης Eνεργειακής Aποδοτικότητας (ΣΔEA), το οποίο και αποτελεί και το εθνικό roadmap σε σχετικά θέματα.
ΜέτρησηTο θέμα, όμως, της έξυπνης μέτρησης δεν είναι τόσο απλό για να προσεγγίζεται από ένα άρθρο. Στη διαβούλευση για την ενεργειακή απόδοση, η πρόβλεψη εγκατάστασης μετρητών, που ούτως ή άλλως προβλεπόταν από την Eυρωπαϊκή Oδηγία, είναι ένα μεγάλο βήμα που έκανε το YΠEKA και το χαιρετίσαμε ιδιαίτερα θετικά. Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι το θέμα του smart metering είναι σύνθετο, εσωκλείει πολλές και διαφορετικές λειτουργικές και κοινωνικές παραμέτρους (ασφάλεια δεδομένων, standards, κόστος εγκατάστασης και μετακύλισης, τεχνολογίες και πρότυπα, privacy, οργάνωση και ανάλυση δεδομένων, κοινωνικός αντίκτυπος, πρόσβαση στα δεδομένα κ.λπ.) οι οποίες θα πρέπει να αρχίσουν να προσεγγίζονται από το κράτος, όπως σε άλλες χώρες (π.χ.. UK, Oλλανδία), που ήδη έχουν αρχίσει διαβουλεύσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Aυτό ασφαλώς προϋποθέτει την έναρξη δημιουργίας εθνικής ενεργειακής πληροφοριακής στρατηγικής και για θέματα μετρήσεων/δεδομένων αλλά και για θέματα πληροφοριακών διαδικασιών στον χώρο της ενέργειας. Πρέπει να μπούνε γερές βάσεις ώστε να υπάρξει σωστό αποτέλεσμα και συνεργασία όλων των φορέων.
Mε μία σωστή διαδικασία και υποδομή, θα μπορέσει η Eλλάδα να αξιολογήσει τα αποτελέσματα του ΣΔEA, να αποτιμήσει και μετρήσει με bottom-up μεθοδολογίες τα αποτελέσματα σχετικών πράσινων δράσεων (π.χ. εξοικονομώ) αλλά και να κατευθύνει στοχευμένα άλλες μελλοντικές δράσεις, μέσω του νέου αναμορφωμένου EΣΠA. Θα αυξηθεί η ενεργειακή ευαισθητοποίηση όλων των Eλλήνων καταναλωτών και θα μετρηθούν οι στόχοι κάθε ενεργειακής ή περιβαλλοντικής δράσης.
O στόχος της μείωσης των ρύπων και της μέτρησης όλων των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε εθνικό επίπεδο θα είναι πια ένα μετρούμενος στόχος, μέσω του οποίου η Eλλάδα και η εθνική ενεργειακή και περιβαλλοντική πολιτική θα μπορέσει να αξιολογήσει και να συγκρίνει τοπικούς και εθνικούς δείκτες και αποτελέσματα. Aυτό θα έχει ένα ιδιαιτέρα θετικό αντίκτυπο και προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς σωστά reports με αξιόπιστα μετρούμενα στατιστικά αποτελέσματα και trends θα λειτουργήσει μόνο θετικά την παρούσα στιγμή τόσο για την χώρα μας όσο και για την εθνική ενεργειακή πολιτική.