Συμβουλές για Εξοικονόμηση Ενέργειας


  • 22 επιτυχημένες πρακτικές και τεχνικές παρεμβάσεις στον οικιακό τομέα

1. Περιοδική συντήρηση λεβήτων/καυστήρων και μέτρηση εσωτερικού βαθμού απόδοσης καύσης από αδειούχους συντηρητές.
2. Εγκατάσταση αντισταθμιστικών θερμοστατών, που επιτρέπουν τη συνεχή λειτουργία του συστήματος θέρμανσης στις πολυκατοικίες, αντί της διακοπτόμενης λειτουργίας του λέβητα, που αντενδείκνυται.
3. Αν το σπίτι έχει αυτόνομη θέρμανση, ρύθμιση του θερμοστάτη στους 20οC. Για κάθε βαθμό μείωσης (το χειμώνα) ή αύξησης (το καλοκαίρι) του θερμοστάτη επιτυγχάνεται 7-10% εξοικονόμηση ενέργειας.
4. Σωστή διάταξη και θέση των θερμαντικών σωμάτων (πχ. κάτω από παράθυρα), με τοποθέτηση θερμομονωτικών πλακών στη ράχη τους, ώστε να μειώνονται οι απώλειες από την υπερθέρμανση των τοίχων.
5. Αποφυγή χρήσης ηλεκτρικών θερμαστρών κατά τη διάρκεια της ημέρας, επειδή το ημερήσιο ρεύμα που είναι πιο ακριβό δεν πρέπει να καταναλώνεται για θέρμανση. Είναι πολύ προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε θερμάστρες υγραερίου ή θερμοσυσσωρευτές.
6. Ρύθμιση της θερμοκρασίας αέρα των χώρων στους 19-20 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα και 26 βαθμούς το καλοκαίρι (κλιματισμός). Στην Αθήνα, η μείωση της θερμοκρασίας χώρου κατά 1 βαθμό, επιφέρει ΕΞΕ της τάξεως του 10%.
7. Οι χώροι στους οποίους ζούμε πρέπει να αερίζονται επαρκώς για λόγους δροσισμού και υγιεινής, με προτίμηση τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες. Οι τέντες ή οι περσίδες πρέπει να είναι κατεβασμένες τη θερινή περίοδο κυρίως σε νότιο και δυτικό προσανατολισμό.
8. Η θέρμανση νερού χρήσης με ηλεκτρικό θερμοσίφωνα είναι καθαρή σπατάλη. Είναι πολύ προτιμότερο να εγκαταστήσουμε ένα μπόϊλερ με εναλλάκτη στο λεβητοστάσιο, που να ζεσταίνεται από τον λέβητα (πετρελαίου ή φυσικού αερίου) ή από τον ηλιακό θερμοσίφωνα.
9. Αν επιμείνουμε στον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα (Θ/Σ), πρέπει να διαλέξουμε έναν Θ/Σ κατακόρυφου τύπου, να μειώσουμε την θερμοκρασία του θερμοστάτη του στους 50 βαθμούς (αντί για τους 60οC), να εγκαταστήσουμε περισσοτέρους αποκεντρωμένους Θ/Σ αντί ενός κεντρικού Θ/Σ ώστε να αποφύγουμε την κατασκευή ενός εκτεταμένου και πολλές φορές μη μονωμένου δικτύου διανομής ζεστού νερού που τροφοδοτεί κουζίνα, μπάνια, κλπ.
10. Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας καλής ποιότητος, τοποθετημένος σε σωστή θέση, μπορεί να λύσει το πρόβλημα του ζεστού νερού χρήσης για 6 μήνες τουλάχιστον (Μάιος-Οκτώβριος). Μπορεί επίσης να τροφοδοτεί το πλυντήριο ρούχων και πιάτων με ζεστό νερό, εφόσον τα πλυντήρια αυτά είναι του τύπου Hot Fill (διπλής παροχής, για ζεστό και κρύο νερό)
11. Να επιλέγουμε να κάνουμε ντους αντί για μπάνιο σε γεμάτη μπανιέρα.
12. Να πλένουμε τα πιάτα σε μια μικρή λεκάνη και όχι με ανοιχτή τη βρύση του ζεστού νερού.
13. Οι κουζίνες φυσικού αερίου ή υγραερίου καταναλώνουν λιγότερο καύσιμο για το ίδιο αποτέλεσμα, αρκεί να χρησιμοποιούνται σωστά.
14. Όταν το φαγητό «πάρει βράση», πρέπει
να χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε απλά να συντηρείται ο βρασμός. Η υπερβολική ατμοποίηση (φυσαλίδες), είναι σπατάλη γιατί, έτσι κι’ αλλιώς, η θερμοκρασία του νερού παραμένει στους 100 βαθμούς Κελσίου.
15. Οι φούρνοι νέας γενιάς έχουν πολύ καλύτερη θερμική μόνωση (και στις 5 πλευρές τους) και καλύτερη απόδοση στην μεταφορά της θερμότητας λόγω του ανεμιστήρα που κυκλοφορεί καυτό αέρα. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε σκεύη εμαγιέ ή μαυρισμένου χάλυβα που απορροφούν καλύτερα τη θερμότητα. Δεν ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του φούρνου την ώρα που ψήνει. Δεν τον χρησιμοποιούμε για να ζεστάνουμε μικρή ποσότητα, γιατί ένα «ανεπαρκές γέμισμα» επηρεάζει αρνητικά την ειδική του κατανάλωση.
16. Γενικά, επιλέγουμε συσκευές (κλιματιστικά, ψυγείο, καταψύκτη, πλυντήρια, κλπ) με υψηλή ενεργειακή απόδοση (Α++,Α+,Α), διαβάζοντας προσεκτικά τις «ενεργειακές ετικέτες» τους πριν αγοράσουμε.
17. Επιβάλλεται κάθε 2-3 χρόνια να κάνουμε πλήρη συντήρηση των κλιματιστικών μας, περιλαμβανομένης και της εξωτερικής μονάδας. Καλό είναι να ελέγχουμε και το συνημ α (κατανάλωση αέργου ισχύος).
18. Όπου είναι δυνατόν, να αντικαθιστούμε τους λαμπτήρες πυρακτώσεως στους χώρους του σπιτιού μας, με λαμπτήρες φθορισμού (στην κουζίνα, σε διαδρόμους, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους, μπάνια) ή με σύγχρονους λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης (Economy lamps) που έχουν 10-15 φόρες μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και 80% λιγότερη κατανάλωση από τους αντίστοιχους λαμπτήρες πυρακτώσεως.
19. Να προτιμούμε φυσικό φωτισμό έναντι του τεχνητού όπου είναι εφικτό, τοπικό φωτισμό αντί του έντονου διάχυτου, ανοιχτούς χρωματισμούς στους τοίχους για να μην απορροφάται η φωτιστική ακτινοβολία και, βέβαια, να κλείνουμε τους διακόπτες όταν βγαίνουμε από τα δωμάτια.
20. Οι ανεμιστήρες οροφής είναι μια αποτελεσματική λύση που μας επιτρέπει να αισθανόμαστε άνετα το καλοκαίρι μέχρι τους 30 βαθμούς Κελσίου. Είναι ιδιαίτερα οικονομικοί (αναδεύουν τον αέρα) και υγιεινοί.
21. Είναι σωστό να κλείνουμε τις συσκευές μας από τον κεντρικό διακόπτη (ON/OFF) και όχι από το τηλεχειριστήριο (Stand-by). Για μεγαλύτερη ευκολία μπορούμε να συνδέουμε τις συσκευές σε πολύμπριζο με διακόπτη ώστε με μία κίνηση να κλείνουμε μαζί τηλεοράσεις, υπολογιστές, βίντεο, στερεοφωνικά, κλπ. Όταν οι συσκευές αυτές είναι σε Standby mode (αναμονή), καταναλώνουν 10% περίπου της ονομαστικής τους κατανάλωσης.
22. Τα ψυγεία και οι καταψύκτες καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες ενέργειας (περίπου 18% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών) γιατί λειτουργούν σχεδόν σε συνεχή βάση. Πρέπει λοιπόν να προσέχουμε πως τα χρησιμοποιούμε : Πχ. Να ρυθμίζουμε το ψυγείο στους 7οC, ενώ τον καταψύκτη στους -18οC (αν δεν έχουν βαθμονόμηση σε βαθμούς Κελσίου, να τα ρυθμίζουμε στη δεύτερη σκάλα ψύξης και όχι στο μέγιστο), να προτιμούμε ψυγεία με υψηλή ενεργειακή απόδοση (βλ. ενεργειακή ετικέτα) και με χωριστές πόρτες για ψύξη και κατάψυξη. Να μην χαμηλώνουμε υπερβολικά το θερμοστάτη του ψυγείου ή της κατάψυξης. Να μην τοποθετούμε το ψυγείο κοντά σε ηλεκτρική κουζίνα, καλοριφέρ ή άλλη πηγή θερμότατος και να φροντίζουμε να αερίζεται καλά η πλάτη του. Να μην βάζουμε στο ψυγείο ζεστά φαγητά, να μην ανοίγουμε συχνά την πόρτα του και να μην την κρατούμε ανοιχτή για πολλή ώρα. Να ελέγχουμε την στεγανότητα της πόρτας (λάστιχο) και να κάνουμε απόψυξη όταν πιάνει πολύ πάγο (εκτός αν είναι No frost).
Για περισσότερες πληροφορίες και τις δράσεις του ΥΠΑΝ στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας επισκεφθείτε το www.ypan.gr