ένα σύστημα ηλεκτροπαραγωγής 100% ΑΠΕ είναι απολύτως εφικτό !


Η απάντηση του Ιμπραήμ από Greenpeace
Houston we have a problem. Όλα όσα πιστεύω και για τα οποία αγωνίζομαι μπορεί να είναι τελείως λάθος ή τελείως ψέμα.  Ή τουλάχιστον έτσι είπε ο Θανάσης Πετράκος, βουλευτής Μεσσηνίας και υπεύθυνος του τομέα ενέργειας για την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ:
Δεν μπορεί να υπάρξει 100% παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ. Αυτό το μαθαίνουν οι φοιτητές στο πρώτο έτος του Πολυτεχνείου, για να μην πω στο Γυμνάσιο, όταν κάνουμε Φυσική. Διότι οι ΑΠΕ θέλουν και μονάδες βάσης, άρα δεν μπορεί να λειτουργήσει κανένα ηλεκτρικό σύστημα σε καμία χώρα του κόσμου χωρίς μονάδες βάσης’.
  Αυτή η δήλωση προσωπικά με φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση. Γιατί ναι μεν πιστεύω ακράδαντα ότι ένα σύστημα ηλεκτροπαραγωγής 100% ΑΠΕ είναι απολύτως εφικτό μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, όμως ούτε  στη φυσική γυμνασίου πρόσεχα ούτε στο Πολυτεχνείο σπούδασα (αφού δεν πρόσεχα στη φυσική κατέληξα στη νομική).
Αν έμαθα όμως ένα πράγμα στο πανεπιστήμιο, είναι να αμφισβητώ κάθε αυθεντία και δογματισμό. 
Επειδή λοιπόν αυτά που είπε ο κ. Πετράκος όντως διδάσκονταν στο Πολυτεχνείο, αλλά τη δεκαετία του ’70, ορίστε μερικοί που διαφωνούν μαζί του και έχουν μία προοδευτική άποψη στο θέμα σήμερα και για το μέλλον:

1. Ο Υπουργός Ενέργειας της Δανίας, η (κεντροαριστερή) κυβέρνηση της Δανίας και ολόκληρη η Δανία που έχει βάλει στόχο 100% ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της Δανίας, (όχι δηλαδή μόνο την ηλεκτροπαραγωγή) έως το 2050.
ποδήλατο καβαλάει ο Υπουργός, τι περιμένατε να πει;οικολόγος θα είναι, τι περιμένατε να πει;

2. Το ανεξάρτητο συμβουλευτικό σώμα του γερμανικού υπουργείου περιβάλλοντος που έχει ήδη καταθέσει πρόταση στο γερμανικό υπουργείο περιβάλλοντος για 100% ΑΠΕ.
αυτοί όμως είναι όλοι τους καθηγητές πανεπιστημίου (μην τους βλέπετε έτσι χαρούμενους)αυτοί όμως είναι όλοι τους καθηγητές πανεπιστημίου (μην τους βλέπετε έτσι χαρούμενους)

3. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ και μέχρι πρότινος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ΑΠE, Αρθούρος Ζερβός. Ο κ. Ζερβός δεν το λέει απλά, το προσυπογράφει κιόλας. (τώρα γιατί στην Ελλάδα και την ΔΕΗ μιλάμε ακόμα για λιγνίτη, αυτό είναι άλλο θέμα).
©Βαγγέλης Ζαβός/Καθημερινήαυτός σίγουρα πήγε Πολυτεχνείο


4. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πριν από ένα περίπου χρόνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τον Ευρωπαϊκό Οδικό Χάρτη για την Ενέργεια έως το 2050. Ένα από τα σενάρια που έχει καταθέσει είναι σχεδόν 100% (97%) ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή έως το 2050.
μέχρι και αυτοί έχουν μιλήσει πιο προοδευτικά για την ενέργειαΜέχρι και αυτοί έχουν μιλήσει πιο προοδευτικά για την ενέργεια. (και εδώ έχει πολυτεχνείο)

5. Το ίδιο το κόμμα του . Ο πρόεδρός του, μιλούσε υπέρ της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα σε άλλες χώρες ήδη από το 2008. Ωστόσο και τώρα ακόμα τα ίδια λέει ο ΣΥΡΙΖΑ που μιλάει για σταδιακή απεξάρτηση από τα συμβατικά καύσιμα’.
έχω πάθει πλάκα με την πρες κόνφερανς

Επειδή η ιστορία αναδείχθηκε μετά την αντιπαράθεση του κ. Πετράκου με τους Οικολόγους Πράσινους, νιώθω την ανάγκη να τονίσω ότι προσωπικά δεν με ενδιαφέρει οποιαδήποτε κομματική αντιπαράθεση. Αν (σχεδόν) οποιοσδήποτε άλλος έκανε μία τέτοια δήλωση πιθανότατα δεν θα ασχολούμουν καν.
Πιθανότατα δεν θα ασχολούμουν επίσης αν δήλωνε ότι πιστεύει ότι δεν πρέπει να πάμε σε ένα σύστημα 100% ΑΠΕ. Θα διαφωνούσα, αλλά θα το δεχόμουν σαν μία διαφορετική άποψη και θα επιχειρούσα να το αντικρούσω με επιχειρήματα αν χρειαζόταν.
Ο κ. Πετράκος όμως δεν είναι οποιοσδήποτε. Είναι ο Υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης και μάλιστα με προοδευτικό πρόσημο. Είναι επομένως πιθανά μελλοντικός υπουργός ενέργειας της χώρας, που με τις αποφάσεις του μπορεί να κρίνει το μέλλον της χώρας.
Και δεν υποστηρίζει μία άποψη, αλλά δογματικά δηλώνει ότι ένα σύστημα 100% ΑΠΕ δεν είναι δυνατόν και ότι αυτό το γνωρίζουν οι πρωτοετείς του Πολυτεχνείου και οι μαθητές του γυμνασίου (και άρα όσοι υποστηρίζουν 100% ΑΠΕ είναι είτε άσχετοι είτε αγράμματοι). Αυτή η κίνηση κρύβει στην καλύτερη περίπτωση άγνοια, στη χειρότερη αλαζονεία. Και αυτό δεν είναι κάτι που τιμά κανέναν.
Πολύ περισσότερο έναν αριστερό.