ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ… ΠΑΝΤΟΥ!

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ… ΠΑΝΤΟΥ!

Δεν είναι μόνο ο άνεμος και ο ήλιος που μας παρέχουν καθαρή ανανεώσιμη ενέργεια. Τα σκουπίδια, την κοπριά, τα κύματα, το τηγανόλαδο, ακόμη και τα παλιρροϊκά ρεύματα έχουν επιστρατεύσει στο εξωτερικό για να παράξουν «πράσινη» ενέργεια!
Θέρμανση και ζεστό νερό από… σκουπίδια
Στο Αμβούργο, με το σύστημα ανακύκλωσης και αποτέφρωσης των υπολειμμάτων μειώνουν τα σκουπίδια τους, αλλά παράγουν και ενέργεια! Το πρόγραμμα ανακύκλωσης συμπληρώνεται από τη λειτουργία τριών αποτεφρωτών όπου καταλήγουν όσα απορρίμματα δεν ανακυκλώνονται. Πρόκειται για αποτεφρωτές τελευταίας τεχνολογίας με ελάχιστη επιβάρυνση για το περιβάλλον, οι οποίοι με τη θερμότητα που παράγουν τροφοδοτούν και το σύστημα θέρμανσης και παρέχουν ζεστό νερό σε αρκετές συνοικίες της πόλης!
Τα κύματα ως ενεργειακή δύναμη!
Ποιος είπε ότι τα κύματα σκάνε στο βρόντο; Tα τελευταία χρόνια πολλές χώρες εκμεταλλεύονται τη δύναμη των κυμάτων για να παράξουν ενέργεια. Στη Δανία, το πιλοτικό σύστημα Wave Dragon αποτελείται από δύο πλωτές πλατφόρμες, οι οποίες περισυλλέγουν το νερό των κυμάτων σε στάθμη υψηλότερη από τη μέση στάθμη της θαλάσσιας επιφάνειας. Η διαφορά στη στάθμη χρησιμοποιείται για να κινήσει τις τουρμπίνες του συστήματος. Αναμένεται να δοκιμαστεί ένα πανομοιότυπο σύστημα στην Ουαλλία για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Το πρώτο σύστημα παραγωγής ενέργειας από τα κύματα για εμπορική εφαρμογή, όμως, άρχισε να λειτουργεί στο νησάκι Ισλεϊ της Σκωτίας το 2000. Ο συλλέκτης ενέργειας του συστήματος αποτελείται από ένα πλάγιο θάλαμο από μπετόν που βρίσκεται πάνω στους βράχους και έχει πρόσβαση που επιτρέπει την ελεύθερη είσοδο και έξοδο του νερού των κυμάτων από τον κεντρικό θάλαμο. Οταν τα κύματα εισέρχονται στο θάλαμο, το επίπεδο του νερού ανεβαίνει και συμπιέζει τον αέρα στην κορυφή του θαλάμου. Ο συμπιεσμένος αέρας κινεί την τουρμπίνα. Καθώς το νερό υποχωρεί γίνεται αναρρόφηση του αέρα λόγω υποπίεσης στο θάλαμο και διατηρεί την κίνηση της τουρμπίνας. Με τη βοήθεια της γεννήτριας του συστήματος 500 KW τροφοδοτούν το δίκτυο του νησιού με ενέργεια που καλύπτει τις ανάγκες 300 νοικοκυριών.
Επανάσταση όμως αναμένεται να φέρει μια νέα τεχνολογία στα κυματικά πάρκα. Πρόκειται για ένα θαλάσσιο μεταλλικό φίδι (Pelamis) μήκους 170 μέτρων που διαθέτει τρεις γεννήτριες συνολικής δυναμικότητας 750 KW και αποτελείται από κυλίνδρους και αρθρώσεις με υδραυλικά έμβολα που ταλαντώνονται. Με αυτό τον τρόπο αντλούν την ενέργεια των κυμάτων και στέλνουν λάδι σε συσσωρευτές. Το λάδι βγαίνει από τους συσσωρευτές και προκαλεί περιστροφή του υδραυλικού κινητήρα που ενεργοποιεί μια γεννήτρια. Με ένα υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφέρεται το ρεύμα στο σταθμό ελέγχου της παραλίας.
Το πρώτο τέτοιο κυματικό πάρκο είναι στην Πορτογαλία, αποτελείται από τρία Pelamis και αναμένεται να τροφοδοτήσει με ενέργεια 2.000 νοικοκυριά. Η εταιρεία στοχεύει μελλοντικά στη δημιουργία 40 Pelamis που θα παρέχουν ηλεκτρισμό σε 20.000 νοικοκυριά.
Από το τηγανόλαδο στο βιοντίζελ
Με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα συλλογής χρησιμοποιημένων φυτικών ελαίων (τηγανόλαδο) και ζωικών λιπών η Επιτροπή Κοινής Ωφέλειας του Σαν Φρανσίσκο ευελπιστεί να τροφοδοτούνται στο μέλλον όλα τα οχήματα της πόλης με βιοντίζελ! Το πρόγραμμα επιχορηγείται από την Επιτροπή, στα καθήκοντα της οποίας υπάγεται και η συντήρηση των υπονόμων. Κάθε χρόνο η Επιτροπή υποχρεώνεται να πληρώνει περίπου 3,5 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να καθαρίσει τους υπονόμους από το τηγανόλαδο. «Πρόκειται για μια περίπτωση όπου μια άσχημη κατάσταση έχει μετατραπεί σε καθαρή νίκη», ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Επιτροπής. Τα χρησιμοποιημένα φυτικά έλαια και τα ζωικά λίπη μεταφέρονται στον Εμπορικό Σταθμό Μεταφοράς Λαδιού και αφού υποστούν επεξεργασία πωλούνται στη βιομηχανία βιοκαυσίμων. Εάν το πρόγραμμα αυτό πάει καλά, τότε η πόλη θα προχωρήσει στην κατασκευή σταθμού παραγωγής βιοντίζελ.
Ανεμογεννήτριες στη… θάλασσα
Ανεμογεννήτριες ναι, αλλά πού; Οχι σε πλαγιές, σε νησιά ή σε ραχούλες, αλλά στο… πέλαγος! Το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο άρχισε τη λειτουργία του στη Δανία το 2007. Το Χορνς Ρεβ, που είναι το ενδέκατο υπεράκτιο πάρκο της χώρας, βρίσκεται… κυριολεκτικά μέσα στη Βόρεια Θάλασσα -όπου οι άνεμοι είναι πιο ισχυροί απ” ό,τι στη στεριά- και αποτελείται από 80 ανεμογεννήτριες δυναμικότητας 160 MW που τροφοδούν με ενέργεια 150.000 νοικοκυριά. Αυτή τη στιγμή, η Δανία παράγει το 20% της ενέργειας από την αιολική και έχει βάλει ως στόχο να καλύπτει το 75% των αναγκών της σε ρεύμα από τα θαλάσσια αιολικά πάρκα μέχρι το 2025.
Και ρεύμα από κοπριά
Μια ομάδα χοιροτρόφων στην Κύπρο αποφάσισε να επενδύσει… στην κοπριά των χοίρων! Η ιδέα τους απλή και πραγματοποιήσιμη: η κοπριά θα θερμαίνεται και θα εκλύει μεγάλες ποσότητες μεθανίου, το οποίο θα δίνει ενέργεια σε μια γεννήτρια. Στη συνέχεια το ρεύμα θα διοχετεύεται στο δίκτυο της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου. Η ομάδα έχει ήδη προχωρήσει στη σύσταση εταιρείας με σκοπό τη δημιουργία ενός σταθμού βιολογικής επεξεργασίας χοιρολυμάτων. Στον σταθμό αυτό θα παράγεται το βιοαέριο, το οποίο θα μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια και θα πωλείται στην ΑΗΚ. Η προσπάθεια των χοιροτρόφων υποστηρίζεται και από την κυπριακή κυβέρνηση που θα χρηματοδοτήσει με 700.000 ευρώ την ανέγερση του σταθμού επεξεργασίας των χοιρολυμάτων.
ΤΑ ΠΑΛΙΡΡΟΪΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΡΕΥΜΑ
Eνα πρωτοποριακό σύστημα παραγωγής ενέργειας από τα παλιρροϊκά ρεύματα άρχισε πρόσφατα να λειτουργεί στη λίμνη Strangford Lough της Βόρειας Ιρλανδίας. Το σύστημα που ονομάζεται SeaGen ζυγίζει 1.000 τόνους και τοποθετήθηκε στον πυθμένα της λίμνης τον Απρίλιο. Μοιάζει με αναποδογυρισμένο ανεμόμυλο και βρίσκεται 400 μέτρα από την ακτή. Αποτελείται από δύο πανομοιότυπα πτερύγια που κάνουν 14 περιστροφές το λεπτό και μία γεννήτρια. Το ρεύμα που παράγεται μεταφέρεται με καλώδιο στο εθνικό δίκτυο. Η ενέργεια είναι 100% ανανεώσιμη και επιπλέον η οπτική και ακουστική όχληση είναι μηδαμινή. Το σύστημα θα δοκιμαστεί για τρεις μήνες προτού αρχίσει την τροφοδότηση ενέργειας σε 1.140 νοικοκυριά. Κατά την περίοδο αυτή θα βρίσκονται στο Strangford Lough πανεπιστημιακοί ερευνητές προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το SeaGen δεν θα απειλήσει την οικολογία της προστατευόμενης περιοχής. Πάντως, οι βρετανικές εφημερίδες έχουν αρχίσει να μιλούν για «επανάσταση» στον τομέα της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
ΠΗΓΗ:   ΝΑΤΑΣΑ ΣΙΝΙΩΡΗ,www.kathimerini.gr