ΜΗΠΩΣ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ; ΜΑΘΕ ....

ΜΗΠΩΣ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ 
ΛΙΓΟΤΕΡΗ 
ΕΝΕΡΓΕΙΑ;

4 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

  1. ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Ο λέβητας πετρελαίου, το γνωστό μας καλοριφέρ, θεωρείται διαχρονικά από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους θέρμανσης. Ωστόσο η αυξανόμενη ζήτηση πετρελαίου οδηγεί σταδιακά στην εξάντληση των κοιτασμάτων του και η εξεύρεση νέων είναι μια διαδικασία με σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους. Παράλληλα, οι υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα επιβαρύνουν σημαντικά το κλίμα μας. Μια λύση με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι η χρήση κλιματιστικού τύπου inverter, που είναι αρκετά πιο οικονομικό ενεργειακά και χρηματικά σε σχέση με τα κλασικά air condition. Μην ξεχνάμε ότι η ζέστη στο σπίτι, εκτός από τη θέρμανση εξαρτάται και από την καλή μόνωση του χώρου μας. Μπορούμε να μονώσουμε εσωτερικά το σπίτι μας, ομορφαίνοντάς το παράλληλα, με χοντρά χαλιά και κουρτίνες. Αν το σπίτι είναι παλιό και δεν έχει κουφώματα αλουμινίου μπορούμε να εμποδίσουμε το κρύο να μπει στο χώρο με τη χρήση αεροστόπ στο κάτω μέρος των πορτών.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ

Η ηλεκτρική ενέργεια είναι απαραίτητη στην καθημερινότητά μας και πολλές φορές ο περιορισμός της χρήσης της μας φαίνεται δύσκολος έως αδύνατος. Επειδή εύκολα μπορεί να χάσουμε το μέτρο της ενέργειας που καταναλώνουμε, κυρίως στις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, μπορούμε να τις αγοράζουμε έξυπνα! Οι συσκευές ενεργειακής κλάσης Α+++ είναι αρκετά πιο οικονομικές και δεν καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ρεύματος. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στη χρήση του πλυντηρίου ρούχων και στη θερμοκρασία που πλένουμε. Καλό είναι να προτιμούμε τις χαμηλές θερμοκρασίες, όπως οι 30°C καθώς το πλύσιμο σε υψηλότερες (60 °C, 70°C) συνεπάγεται και κατανάλωση περισσότερης ενέργειας για να ζεσταθεί το νερό.

ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Όσο ρομαντικοί και αν είμαστε τα κεριά δεν είναι πάντα επαρκής φωτισμός για το σπίτι. Πολλές φορές μάλιστα τα φώτα μπορεί να χρειαστεί να μείνουν αναμμένα πολλές ώρες, ειδικά τους χειμερινούς μήνες που νυχτώνει νωρίς. Γι’αυτό το λόγο προτιμούμε ηλεκτρικούς λαμπτήρες εξοικονόμησης αντί των κλασσικών. (Προσοχή όμως όταν σπάνε! Περιέχουν μικρές ποσότητες υδράργυρου που δεν πρέπει να εισπνέεται.)
ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ;
Αν αντικαταστήσετε μια κοινή λάμπα των 60W με μια λάμπα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης των 11W, μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια αξίας 30 Ευρώ και να αποτρέψετε την έκλυση περίπου 280kg διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ...

Σβήνουμε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από το κουμπί γενικής τροφοδοσίας και δεν τις αφήνουμε στην αναμονή (stand by). Για αυτό το σκοπό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πολύμπριζο με διακόπτη, ώστε να κλείνουμε αυτόν κάθε φορά. Επίσης, όταν απουσιάζουμε από το σπίτι η σύνδεση στο internet μας είναι εντελώς περιττή. Επομένως φροντίζουμε ώστε το modem να αποσυνδεθεί από την πρίζα και να τεθεί σε λειτουργία όταν θα επιστρέψουμε ξανά στο σπίτι, εφόσον χρειαζόμαστε σύνδεση στο internet. Τέλος, δεν αφήνουμε το ασύρματο τηλέφωνο στη πρίζα ούτε και το κινητό μας να φορτίζει, ειδικά όταν πρόκειται να αργήσουμε να επιστρέψουμε.
ΠΟΤΕ ΦΟΡΤΙΖΕΙΣ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ;
Οι περισσότεροι προτιμάμε να φορτίζουμε το κινητό μας κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου, μιας και είναι η μόνη ώρα της ημέρας που ξέρουμε ότι δε θα χρειαστούμε τη συσκευή μας και δε θα μετακινηθούμε για αρκετές ώρες. Ωστόσο, καλό θα ήταν να προτιμήσουμε μια άλλη ώρα της ημέρας για τη φόρτιση του κινητού τηλεφώνου, καθώς το βράδυ η φόρτιση μάλλον θα συνεχιστεί καθ'όλη τη διάρκεια του ύπνου μας ακόμα και αν η μπαταρία του κινητού έχει "γεμίσει". Έτσι, θα αποφύγουμε την άσκοπη κατανάλωση ρεύματος.