Η εποχή του φτηνού αερίου τερματίζεται.....

SΟS για την επάρκεια του φυσικού αερίου

Τα αποθέματα της Ελλάδας για τα 400.000 νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις 154 μεγάλες βιομηχανίες επαρκούν για 20 ημέρες, στο ενδεχόμενο που η κρίση κρατήσει σε μάκρος, ενώ κίνδυνος ελλοχεύει για την ευστάθεια του συστήματος μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου.

SΟS για την επάρκεια του φυσικού αερίου

Κι αυτό γιατί μοναδική πηγή προμήθειας αποτελούν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα, τα αποθέματα της οποίας σύμφωνα με τη Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου και του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου αρκούν για να καλύπτουν την καθημερινή ζήτηση.

Σε ενεργειακή κρίση βυθίζονται και οι χώρες της Ευρώπης, οι οποίες η μία μετά την άλλη λόγω του «πολέμου» της Ρωσίας με την Ουκρανία μένουν χωρίς φυσικό αέριο. Η Ε.Ε. αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί ο εφοδιασμός των κρατών-μελών της.

Την κατάσταση στην ελληνική αγορά εξέτασαν μόλις χθες το μεσημέρι σε σύσκεψη ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας και οι πρόεδροι της ΔΕΠΑ Α. Παπαγεωργίου και του ΔΕΣΦΑ Ν. Μαυρομμάτης. Ο κ. Φώλιας, όπως ανακοινώθηκε, είχε επίσης τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Χ. Γκιουλέρ, τον Επίτροπο της Ε.Ε. για θέματα Ενέργειας Α. Πίμπαλγκς και την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας Γκ. Τοσίβα.

Ο υπουργός -αντέδρασε μόλις χθες συγκαλώντας έκτακτη σύσκεψη- εμφανίστηκε καθησυχαστικός: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας τόσο για τους οικιακούς καταναλωτές όσο και για τη βιομηχανία», επικαλούμενος τις δυνατότητες κάλυψης της ζήτησης από τη Ρεβυθούσα.

Η ζήτηση
Η ζήτηση φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά ανέρχεται τις καθημερινές σε 10 με 10,5 εκατ. κυβικά μέτρα, εκ των οποίων τα έξι εκατ. κ.μ. καλύπτονται με ρωσικό αέριο, το οποίο διεκόπη.

Θετικό στοιχείο είναι ότι η κατανάλωση είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι (ήταν14 εκ. κ.μ. ημερησίως), καθώς πολλές βιομηχανίες όπως και η ΔΕΗ λόγω του ότι η τιμή του αερίου είναι υψηλή προτιμούν να «καίνε» πετρέλαιο, ενώ δίνει προτεραιότητα και στη χρήση του λιγνίτη και των υδροηλεκτρικών.

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, τη ΔΕΠΑ και το ΔΕΣΦΑ αυτές οι ποσότητες (10 με 10,5 εκατ. κ.μ.) είναι δυνατόν να υπερκαλυφθούν από την αεριοποίηση υγροποιημένου αερίου που γίνεται στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας (12 με 13 εκατ. κ.μ. ημερησίως είναι το ανώτατο όριο διάθεσης αερίου). Ταυτόχρονα, η ΔΕΠΑ έχει φροντίσει ήδη και κάνει έξτρα προμήθειες LNG από τη spot αγορά, δηλαδή να αγοράζει φορτία υγροποιημένου αερίου.

Πάντως, και οι ποσότητες του αζέρικου αερίου που έρχονται μέσω του ελληνοτουρκικού αγωγού μειώθηκαν χθες στα 500.000 κ.μ., από 2,5 εκ. κ.μ. που ήταν προχθές, και επίσης το τουρκικό υπ. Ενέργειας απέρριψε αίτημα της Ελλάδας για επιπλέον ποσότητες.

Το ακραίο σενάριο που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση είναι στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη να διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου στις μεγάλες βιομηχανίες, ώστε να συνεχίζεται αδιάλειπτα ο εφοδιασμός των οικογενειών.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Παρέμβαση στο θέμα του φυσικού αερίου που έχει ανακύψει ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία έκανε η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη υπό την ιδιότητα της προέδρου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Η κ. Μπακογιάννη με δηλώσεις της τόνισε: «Εκφράζω την ανησυχία μου για την αυξανόμενη διατάραξη της τροφοδοσίας, δεδομένων και των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών στην Ευρώπη. Ολες οι πιθανοί οδοί διαλόγου πρέπει να διερευνηθούν, προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή και βιώσιμη λύση το συντομότερο δυνατό. Είμαστε σε στενή επαφή με την ΕΕ και διερευνούμε άλλους πιθανούς τρόπους συμβολής του ΟΑΣΕ για την αποκλιμάκωση της έντασης», κατέληξε η υπουργός Εξωτερικών.

Χρήστος Κολώνας

 

«ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ» ΡΩΣΙΑΣ - ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Μειώθηκε 60% η παροχή προς ΕΕ

Σε ενεργειακή κρίση βυθίζεται η Γηραιά Ηπειρος, καθώς η κλιμάκωση της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας για την τιμή του φυσικού αερίου είχε σοβαρό αντίκτυπο στην τροφοδοσία των Βαλκανίων, της Τουρκίας και της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αν και η ΕΕ θέλησε να κρατήσει ίσες αποστάσεις από το Κίεβο και τη Μόσχα, δεν έκρυψε την έντονη δυσφορία της για την απόφαση των ρωσο-ουκρανικών αρχών να κλείσουν τη στρόφιγγα και ζήτησε την άμεση αποκατάσταση της προμήθειας.

Παράλληλα, η τσεχική προεδρία και η Κομισιόν ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμες να εντατικοποιήσουν τον διάλογό τους με τις «αντίπαλες» χώρες, προκειμένου να βρεθεί το ταχύτερο δυνατό μία συμφωνία μεταξύ τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής «Ντέιλι Μέιλ», η παροχή φυσικού αερίου προς χώρες της ΕΕ μειώθηκε χθες κατά 60%.

Μεταξύ των χωρών που πλήττονται είναι κυρίως η Αυστρία, η τροφοδοσία της οποίας μειώθηκε κατά 90%, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Ρουμανία, η Κροατία, η ΠΓΔΜ, η Ιταλία και η Τουρκία.

Η Γερμανία και η Πολωνία αντιμετωπίζουν μικρότερο πρόβλημα. Το υπουργείο Οικονομίας της Βουλγαρίας εξήρε την κρισιμότητα της κατάστασης, ενώ στη χώρα συγκλήθηκε χθες έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, καθώς η Βουλγαρία εξαρτάται κατά 92% από τη Ρωσία για τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο.

Η Σλοβακία ετοιμάζεται από στιγμή σε στιγμή να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς η τροφοδοσία της σε φυσικό αέριο μειώθηκε κατά 70%.

Η Ρωσία ελπίζει ότι οι Ευρωπαίοι πελάτες της, οι οποίοι στερούνται του φυσικού αερίου στην καρδιά του χειμώνα, θα ασκήσουν πιέσεις στην ουκρανική κυβέρνηση.

Blue Stream
H Τουρκία επιβεβαίωσε ότι η παροχή από το φυσικό αγωγό διεκόπη πλήρως, προσθέτοντας ότι έχει αυξήσει την τροφοδοσία μέσω του αγωγού Blue Stream (περνά κάτω από τη Μαύρη θάλασσα) και θα χρησιμοποιήσει αποθέματα για την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς της.

Από την πλευρά της, η Ρουμανία ανακοίνωσε ότι η ποσότητα του ρωσικού φυσικού αερίου έχει μειωθεί κατά 75%, ενώ στην Αυστραλία το αντίστοιχο ποσοστό άγγιξε το 90%. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, η τσεχική προεδρία της ΕΕ δεν αποκλείει να προτείνει τριμερή σύνοδο κορυφής με τη Ρωσία και την Ουκρανία, εάν δεν επιλυθεί άμεσα η ενεργειακή κρίση

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες η ομάδα για τον Συντονισμό του Φυσικού Αερίου όπου θα αποφασιστούν τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να βοηθηθούν τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Από 1ης Ιανουαρίου, η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, λόγω διαφορών προς την τιμολόγηση του προϊόντος και των χρεών της ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου Naftogaz προς τη ρωσική εταιρεία.

Μίνα Αγγελίνη

Η εποχή του φτηνού αερίου τερματίζεται, 

http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/7798013.stm

ο πρωθυπουργός Vladimir Putin της Ρωσίας έχει πει στους υπουργούς από τις παγκόσμιες σημαντικές εξάγουσες αέριο χώρες.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7796806.stm

Ο κ. Putin είπε ότι το κόστος το αέριο αυξανόταν αισθητά, επομένως «η εποχή των φτηνών πόρων ενέργειας, του φτηνού αερίου, τερματίζεται φυσικά».

Η εξάγουσα αέριο συνεδρίαση του φόρουμ χωρών (GECF) στη Μόσχα έχει συμφωνήσει με έναν χάρτη και τα σχέδια για μια μόνιμη βάση.

Μερικοί παρατηρητές λένε ότι το GECF μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα καρτέλ των παραγωγών ΟΠΕΚ-ύφους.

Αυτή η κερδοσκοπία αυξήθηκε με τις ειδήσεις ότι ο χάρτης ήταν υιοθετημένος και ότι οι ηγέτες GECF είχαν συμφωνήσει να καθιερώσουν τα μόνιμα γραφεία σε Doha, Κατάρ.

Ο κ. Putin είχε πει νωρίτερα ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη στην οργάνωση η έδρα στη Αγία Πετρούπολη και της δίνει την πλήρη διπλωματική θέση.

«Μια νέα οργάνωση έχει γεννηθεί σήμερα, εν λόγω ρωσικός υπουργός Ενέργειας Sergei Shmatko.

Σαν προϊστάμενο της κυβέρνησης του εξαγωγέα παγκόσμιου μεγαλύτερου αερίου, η λέξη του κ. Putin's φέρνει το βάρος και με τους παραγωγούς και με τους καταναλωτές, James Rodgers του BBC στη Μόσχα.

Αλλά παρά την προειδοποίηση του κ. Putin's, οι τιμές αερίου - που τείνουν να ακολουθήσουν τις τιμές του πετρελαίου με μια καθυστέρηση μερικών μηνών - φαίνονται πιθανές να πέσουν βραχυπρόθεσμα, λέει.

Η ΕΕ παίρνει 42% των εισαγωγών αερίου της από τη Ρωσία, συνήθως μέσω των σωληνώσεων σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Η συνεδρίαση της Μόσχας έρχεται ανάμεσα στην ανάπτυξη της ανησυχίας ότι μια νέα διαφωνία συμβάσεων μεταξύ του αερίου γιγαντιαίο Gazprom και Ουκρανία της Ρωσίας θα μπορούσε να αναστατώσει τους εφοδιασμούς υγραερίου στην Ευρώπη αυτός ο χειμώνας.

«Όχι ένα καρτέλ»

Οι ανησυχίες σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια σημαίνουν ότι μια επίσημη οργάνωση των εξαγουσών αέριο χωρών θα ήταν βαθειά μη δημοφιλής στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Είναι φοβισμένο ότι μια τέτοια οργάνωση θα μπορούσε να κρατήσει ένα μονοπώλιο στον παγκόσμιο ανεφοδιασμό και τις καθορισμένες τιμές για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της.

Η παρουσία χωρών είναι Αλγερία, Βολιβία, Μπρουνέι, Αίγυπτος, Ινδονησία, Ιράν, Λιβύη, Μαλαισία, Νιγηρία, Κατάρ, Ρωσία, Τρινιδάδ και Τομπάγκο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Βενεζουέλα. Το Ισημερινή Γουινέα και η Νορβηγία παρευρίσκονται ως παρατηρητές.

 Δεν αποκλείεται ότι η τρέχουσα θέση της ουκρανικής πλευράς… θα μπορούσε να οδηγήσει στις διασπάσεις στη σταθερότητα των εφοδιασμών υγραερίου 
Βίκτωρ Zubkov,
Πρόεδρος Gazprom

Όπως και τη δυνατότητα την οργάνωση, τα ζητήματα συμπεριλαμβανομένων των πιθανών μελλοντικών περικοπών στην παραγωγή αερίου και την επίδραση των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου είναι επίσης πιθανό να είναι στην ημερήσια διάταξη, ο ανταποκριτής μας λέει.

Οι βιομηχανικοί αναλυτές λένε τις τεχνικές διαφορές μεταξύ του πετρελαίου και οι αγορές φυσικού αερίου - συμπεριλαμβανομένων των πιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων για τις εξαγωγές αερίου - το καθιστούν απίθανο για τώρα που θα θέσουν οι εξαγωγείς αερίου τις ποσοστώσεις ΟΠΕΚ-ύφους.

Οι ανώτεροι υπάλληλοι στη συνεδρίαση τόνισαν ότι δεν δοκίμαζαν στην οργάνωση ένα καρτέλ σταθεροποίησης των τιμών.

Ο της Βενεζουέλας υπουργός Ενέργειας Rafael Ramirez είπε τις χώρες συμμετεχόντων που θέλησαν για να χτίσουν μια στερεά οργάνωση, «που έχει στο ίδρυμά της τις ίδιες αρχές που γέννησαν στο ΟΠΕΚ».

Αλλά πρόσθεσε: «Δεν είναι ένα καρτέλ. Υπερασπίζουμε τα συμφέροντα των χωρών μας, το οποίο είναι όλος.»

Σειρά της Ουκρανίας

Προς το παρόν η Ρωσία παραμένει κλειδωμένη σε μια διαφωνία με την Ουκρανία πέρα από τη μη πληρωμή των χρεών.

Gazprom της Ρωσίας λέει ότι η Ουκρανία την οφείλει $2bn (£1.4bn) και έχει προειδοποιήσει μπορεί να κόψει τους εφοδιασμούς υγραερίου τον προσεχή μήνα εάν η διαφωνία παραμένει εκκρεμής.

Τη Δευτέρα, Gazprom είπε ότι είχε προειδοποιήσει τους ευρωπαϊκούς πελάτες για την πιθανή διάσπαση που συνδέθηκε με τη διαφωνία της Ουκρανίας.

«Δεν αποκλείεται ότι η τρέχουσα θέση της ουκρανικής πλευράς και μερικές από τις ενέργειές της θα μπορούσε να οδηγήσει στις διασπάσεις στη σταθερότητα των εφοδιασμών υγραερίου στην Ευρώπη,» πρόεδρος Gazprom και ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός Βίκτωρ Zubkov είπε σε μια δήλωση.

Μια παρόμοια διαφωνία τριών ετών παραδόσεις αερίου της Ρωσίας πριονιών πριν εν συντομία τέμνουσες στο γείτονά του, δράση που είχε επιπτώσεις επίσης στις προμήθειες σε διάφορες δυτικοευρωπαϊκές χώρες.