«Πετρέλαιο ή αιθαλομίχλη; Υπάρχει άλλος δρόμος;»
Συμπεράσματα από τη συζήτηση για τις εναλλακτικές λύσεις
στο ζήτημα της θέρμανσης.
«Υπάρχει άλλος δρόμος αλλά δε θα είναι εύκολος» ήταν η βασική απάντηση στο κεντρικό ερώτημα, όπως προέκυψε από τη συζήτηση που διοργάνωσε η Θεματική Ομάδα για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή των Οικολόγων Πράσινων και ο ευρωβουλευτής τους Νίκος Χρυσόγελος στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου.
Η δυσκολία οφείλεται κυρίως στην οικονομική κρίση και ειδικά στην ενεργειακή φτώχεια που προσλαμβάνει πλέον διαστάσεις επιδημίας οδηγώντας πολλούς πολίτες σε απόγνωση. Ο βασικός λόγος που οι συνέπειές της δεν είναι ακόμα πιο τραγικές είναι η ηπιότητα του φετινού χειμώνα. Οφείλεται επίσης στον προβληματικό συντονισμό που συχνά προκαλεί κρίσιμες καθυστερήσεις. Οφείλεται όμως και στην έλλειψη υπεύθυνης ενημέρωσης των πολιτών που οδηγεί όχι μόνο σε σύγχυση αλλά και σε λανθασμένες επιλογές που επιβαρύνουν και το περιβάλλον και τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Όμως, το 95% των ελληνικών κτηρίων που κατασκευάστηκαν πριν το 1980 είναι ενεργειακής κατηγορίας Δ και το 54% αυτών που κατασκευάστηκαν πριν το 1955, ενεργειακής κατηγορίας Η, πράγμα το οποίο δείχνει τις τεράστιες δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας μέσα από την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων στην Ελλάδα. Η υλοποίηση ενός πραγματικά φιλόδοξου τέτοιου προγράμματος δε θα έχει μόνο οφέλη για τα νοικοκυριά αλλά και για την εθνική οικονομία αφού μπορεί να δημιουργήσει ή να διατηρήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό αλλά και άλλους τομείς.
Η εγχώρια βιομάζα, που τόσο πολύ έχει δυσφημιστεί φέτος εξαιτίας της αιθαλομίχλης στα αστικά κέντρα, μπορεί επίσης να καλύψει σημαντικό μέρος των αναγκών σε θέρμανση. Με τη συνδρομή των Πολυτεχνείων και των ερευνητικών κέντρων πρέπει και μπορεί να αναπτυχθεί η απαραίτητη τεχνογνωσία ώστε να ξεπεραστούν τα τεχνικά προβλήματα από τη χρήση της, να αναπτυχθεί εγχώρια βιομηχανία καυστήρων βιομάζας και παράλληλα να θεσπιστούν πρότυπα για τα βιοκαύσιμα που θα προστατεύσουν το περιβάλλον και τους καταναλωτές. Η βιομάζα επίσης μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης τοπικών οικονομιών μέσα από συνεταιρισμούς, όπως ήδη έχει αρχίσει να συμβαίνει στην Καρδίτσα.
Επίσης η χρήση των αντλιών θερμότητας και των κλιματιστικών υψηλής απόδοσης σε συνδυασμό με αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μπορεί να αποτελέσει όχι μόνο μια οικονομική αλλά και μια περιβαλλοντικά φιλική επιλογή στο μέλλον.
Στη συζήτηση όπου παρουσιάστηκαν πολλές διαφορετικές πτυχές του θέματος, συμμετείχαν οι: