Πώς οι ένοικοι μιας πολυκατοικίας μπορούν να φτιάξουν ενεργειακή κοινότητα !


·      Πώς οι ένοικοι μιας πολυκατοικίας μπορούν να φτιάξουν ενεργειακή κοινότητα
«Μια ενεργειακή κοινότητα μπορεί να κάνει τα πάντα στον τομέα της ενέργειας». Ενδεικτικά στις δραστηριότητες μιας ενεργειακής κοινότητας συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η παραγωγή, η αποθήκευση, η κατανάλωση ή πώληση ηλεκτρικής ή ψυκτικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η διαχείριση πρώτης ύλης για παραγωγή ενέργειας, η προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων, ακόμη και η δημιουργία και λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης του νερού στα νησιά.
Μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «ο ρόλος των ενεργειακών κοινοτήτων ως μέσο κοινών δράσεων των δήμων για για χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμηση ενέργειας», Βασικό ζητούμενο είναι η τοπική αποδοχή, καθώς «μέχρι τώρα πάρα πολλά έργα κατασκευής μονάδων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπλοκάρουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας λόγω μη εμπέδωσης της έννοιας της τοπικής αποδοχής».  O δήμος που συμμετέχει σε μια ενεργειακή κοινότητα μπορεί, αν έχει καταγράψει τους ευάλωτους καταναλωτές που δεν έχουν πρόσβαση σε ρεύμα, να φτιάξει μια εγκατάσταση και να τους παρέχει δωρεάν ρεύμα. 150 φορτιστές ηλεκτροκίνητων οχημάτων θα μέχρι το 2020, σημείωσε ότι έχει εξασφαλιστεί κονδύλιο μέσω του ΕΣΠΑ για να στηριχτούν οι ενεργειακές κοινότητες, ενώ ανέφερε ότι γίνονται συζητήσεις για την υποστήριξη ανώριμων μελετητικά προτάσεων, ώστε να αποκτήσουν ωριμότητα. Είπε, επίσης ότι η τηλεφωνική και ψηφιακή υποστήριξη των ενδιαφερομένων θα γίνει σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ και προς τα τέλη του έτους θα ανοίξει η συγκεκριμένη πρόσκληση.

Συγκεκριμένα παραδείγματα ενεργειακών κοινοτήτων
- Σε μια πολυκατοικία σε αστική περιοχή οι ιδιοκτήτες μπορούν να δημιουργήσουν ενεργειακή κοινότητα, για να εγκαταστήσουν ένα Φωτοβολταϊκό ή μια μικρή ανεμογεννήτρια σε ακίνητο που μπορεί να βρίσκεται σε άλλη περιοχή και να εξοικονομούν ενέργεια εφαρμόζοντας τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό. Επίσης οι ιδιοκτήτες ή χρήστες μιας πολυκατοικίας μπορούν να δημιουργήσουν ενεργειακή κοινότητα για να λάβουν μέρος σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης της πολυκατοικίας, όπως το νέο «Εξοικονομώ».
‘Άλλωστε, ξενοδοχεία σε τουριστική περιοχή μπορούν μέσω μιας ενεργειακής κοινότητας να εγκαταστήσουν Φωτοβολταϊκό σύστημα ή μια ανεμογεννήτρια, να εφαρμόσουν ενεργειακό συμψηφισμό της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και να μειώσουν το κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις τους. Στο ίδιο μήκος κύματος, σε μια παραδοσιακή αγορά μπορεί να γίνει μια ενεργειακή κοινότητα ώστε τα καταστήματά της να μειώνουν το ενεργειακό κόστος τους με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό, παίρνοντας ενέργεια από ένα Φωτοβολταϊκό που θα εγκαταστήσουν σε κάποιο διαθέσιμο χώρο.

Βάση δεδομένων για το ενεργειακό προφίλ των δημοτικών κτιρίων.

Στο μεταξύ, βάση δεδομένων στην οποία καταγράφεται το ενεργειακό προφίλ των δημοτικών τους κτιρίων έχουν δημιουργήσει οι δήμοι Πυλαίας -Χορτιάτη, Θέρμης και Καλαμαριάς, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο ευρωπαϊκό έργο «Enerj», που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Mediterranean. Όπως τόνισε ο υπεύθυνος του έργου, Κώστας Κωνσταντίνου, στην ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία για 278 δημοτικά κτίρια.
Για πολλά από αυτά υπάρχουν ενεργειακά πιστοποιητικά και για άλλα έχουν συλλεχθεί ενεργειακά δεδομένα προκειμένου να είναι γνωστή ανά πάσα στιγμή η ενεργειακή τους κατανάλωση αλλά και να είναι εφικτός ο προσδιορισμός των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν για την ενεργειακή τους αναβάθμιση. Παράλληλα θα εκπαιδευτούν στελέχη των δήμων για τη χρήση και την επικαιροποίηση της βάσης δεδομένων. Επιπλέον οι τρεις δήμοι αναζητούν τρόπους συνεργασίας για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σε αυτή την κατεύθυνση θα διερευνηθούν και οι δυνατότητες δημιουργίας ενεργειακής κοινότητας.