Εξοικονόμηση Ενέργειας: Αστείρευτη Πηγή Ενέργειας και Μοχλός Ανάπτυξης


Εξοικονόμηση Ενέργειας : Αστείρευτη Πηγή 

Ενέργειας και Μοχλός Ανάπτυξης

   του Δημήτρη ΚόλλιαΔιευθυντή Ανάπτυξης GREENESCO Ενεργειακή Α.Ε,  εταιρείας μέλους των ομίλων ΔΕΗ Ανανεώσιμες και AtticaFinance.

  Υπάρχει μια πηγή ενέργειας η οποία είναι πραγματικά αστείρευτη, όχι μόνο δεν κοστίζει αλλά αντίθετα δημιουργεί πόρους, το ενεργειακό της αποτύπωμα δεν είναι απλά μηδενικό αλλά θετικό και είναι στα χέρια μας, εναπόκειται  στην προσωπική, εταιρική, κοινωνική μας ευθύνη να την αξιοποιήσουμε και, επιτέλους, ταυτίζει το ατομικό καλό με το κοινό καλό.  Αυτή είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. 
      Την δεκαετία του 60 ιδρύεται η ΔΕΗ και αρχίζει να παρέχει ρεύμα σε κάθε σπίτι και επιχείρηση θέτοντας τις βάσεις για την ανάπτυξη. Την δεκαετία του 90 ιδρύεται η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και καταφέρνει να διαμορφώσει μια κουλτούρα φιλικής προς το περιβάλλον παραγωγής ενέργειας. 
           Η νέα χιλιετία μας βρίσκει ένα βήμα πιο μπροστά, προχωράμε δυναμικά προωθώντας την ενεργειακή εξοικονόμηση ως την φιλικότερη δύναμη ενέργειας που απαιτεί την ενεργή συστράτευσή μας για το κοινό καλό.
            Αφήνουμε, ευτυχώς,  πίσω μας τα ορυκτά καύσιμα και στρεφόμαστε ολοένα και περισσότερο προς τις φιλικότερες για το περιβάλλον και τον άνθρωπο μορφές παραγωγής ενέργειας.  Όλες αυτές απαιτούν μεγάλα έργα και σημαντικές επενδύσεις. 
Η κλιματική αλλαγή μπορεί να υποβαθμίζεται ως φαινόμενο από κάποιους,  αλλά βρισκόμαστε σε έναν τόπο ο οποίος, βάσει των μοντέλων που μελετώνται από ειδικούς επιστήμονες, είναι από τους πλέον ευάλωτους.  Η αύξηση της θερμοκρασίας και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας φαίνεται ότι θα αλλάξει το χάρτη και πολλά από τα υπέροχα παραθαλάσσια τοπία που απολαμβάνουμε σήμερα, εμείς και οι τουρίστες, θα υπάρχουν μελλοντικά μόνο σε φωτογραφίες του παρελθόντος.  Είναι αργά για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, θα αναρωτηθεί κάποιος… Είναι πολύ αργά, μόνο αν δεν αποφασίσουμε άμεσα να δράσουμε.  Οφείλουμε, άτομα, εταιρείες, οργανώσεις, ο δημόσιος τομέας, οι κυβερνήσεις να ενεργοποιηθούμε άμεσα στον τομέα της ανάπτυξης της ενεργειακής εξοικονόμησης.
Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της καινοτομίας είναι σύμμαχός μας, έξυπνα συστήματα επιτήρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας, νέος εξοπλισμός ενεργειακά αποδοτικότερος, έξυπνα συστήματα διαδραστικής επικοινωνίας, iot εφαρμογές,  και αμέτρητες άλλες δυνατότητες που είτε ήδη υπάρχουν, είτε αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά εργαλεία για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου κόσμου με τον περιορισμό του ενεργειακού και ανθρακικού αποτυπώματός μας.
Κάθε Δήμος μπορεί να αναβαθμίσει τον οδοφωτισμό του χρησιμοποιώντας νέα φωτιστικά τεχνολογίας LED High Efficiency, προσφέροντας έτσι καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες του αλλά και εξοικονομώντας ενέργεια άνω του 60% και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ  ετησίως.  Χρήματα που μπορούν να αξιοποιηθούν στην κοινωνική του μέριμνα, βρεφονηπιακοί σταθμοί που θα λειτουργήσουν ξανά με πλήρη στελέχωση, υποδομές για όλες τις ευαίσθητες ομάδες.  Εταιρείες που μπορούν μέσω της εφαρμογής προτάσεων ενεργειακής εξοικονόμησης να περιορίσουν τις πάγιες δαπάνες τους για ενέργεια και να εξοικονομήσουν πόρους που θα αξιοποιήσουν για ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα, καινοτομία, εξωστρέφεια.  Φυσικά το κόστος για όλες αυτές τις παρεμβάσεις μπορεί να καλύπτεται από εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών οι οποίες αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν σχετικά έργα με αποπληρωμή από την εγγυημένη εξοικονόμηση ενέργειας.
Προβάλλει πλέον αδήριτη η ανάγκη να ενεργοποιηθούμε, ως άτομα να λειτουργήσουμε ως πολλαπλασιαστές του μηνύματος της ανάγκης για ενεργειακή εξοικονόμηση, ως εταιρείες να προωθήσουμε προγράμματα ακόμη και μέσω της εταιρικής μας κοινωνικής ευθύνης και ως Δήμοι να υλοποιήσουμε σχετικά προγράμματα για να δώσουμε πρώτοι το καλό παράδειγμα, ως Κράτος να δημιουργήσουμε δομές, εκπαιδευτικά βιωματικά διαδραστικά προγράμματα στα σχολεία που θα αναπτύξουν την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς, φορολογικά κίνητρα για υλοποίηση προγραμμάτων ενεργειακής εξοικονόμησης που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας με νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη της καινοτομίας και της εξωστρέφειας.
Σκεφτείτε μόνο ότι, αν καταφέρουμε, μέσω των της ανάπτυξης των ΑΠΕ και της Ενεργειακής Εξοικονόμησης, να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 0.50 C ως το 2050 αυτό θα σήμαινε, παγκοσμίως, 10 εκατομμύρια λιγότερους πρόσφυγες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Είναι ευθύνη μας απέναντι στο περιβάλλον που είναι το Σπίτι μας, το οποίο πρέπει να παραδώσουμε στα παιδιά μας σε καλύτερη κατάσταση από αυτήν που το παραλάβαμε από τους γονείς μας.
Ας προωθήσουμε την Ενεργειακή Εξοικονόμηση, την δικιά μας πηγή ενέργειας και ας την κάνουμε μοχλό βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.