Δίκτυο Ενεργειακών Συμβούλων

Η σημαντικότερη πηγή ενέργειας για μας, είναι η εξοικονόμηση ενέργειας.
Δηλαδή πριν εφαρμόσουμε και πριν προτείνουμε ως ενεργειακοί σύμβουλοι τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και τις οικολογικές παρεμβάσεις σε ένα κτίριο, εξετάζουμε αν μπορούμε να κάνουμε πρώτα κάποιο ενεργειακό νοικοκύρεμα.
Προηγείται λοιπόν η ενεργειακή διάγνωση για να δούμε πού και πώς καταναλώνεται η ενέργεια που εισάγεται σε ένα κτίριο.
Ως γνωστό στα κτίρια απορροφούν το 40% της κατανάλωσης ενέργειας και συμβάλλουν τα μέγιστα στους ρύπους στο αστικό περιβάλλον.
Ο στόχος με την Ενεργειακή Διάγνωση , είναι να δούμε αν έχουμε σπατάλες ενέργειας , και η μελέτη εξοικονόμηση ενέργειας αυτό κάνει, εντοπίζει και μειώνει τις απώλειες. Καταγράφοντας λοιπόν τις χρήσεις της ενέργειας πού γίνονται, εντοπίζουμε πού γίνετε κακή χρήση ενέργειας.
Για μας η εξοικονόμηση ενέργειας έχει δύο όψεις.
την τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας και
την αλλαγή νοοτροπία ενεργειακής συμπεριφοράς.
Για παράδειγμα, το να έχουμε αναμμένα τα καλοριφέρ και να ανοίγουμε τα παράθυρα σημαίνει ότι δεν έχουμε καταλάβει πόσο επιβαρύνει την τσέπη μας αλλά και το περιβάλλον αυτή η κίνηση που κάνουμε. Από αυτή τη μη ενεργειακή παιδεία απορρέει και το σημαντικότερο μέρος των απωλειών.
Πρέπει να αλλάξουμε ενεργειακή συμπεριφορά. Δηλαδή το να αφήνουμε αναμμένα φώτα, συσκευές να δουλεύουν χωρίς να υπάρχει λόγος. (π.χ. θερμοσίφωνες , κουζίνα T.V. κλπ)
Σπαταλάμε ενέργεια, μην ξέροντας ότι κάπου, στην πηγή παραγωγής, επιβαρύνεται σημαντικά το περιβάλλον. Μπορεί τώρα αν έχουμε όλα τα φώτα αναμμένα να μην καταλαβαίνουμε ότι αυτό κοστίζει πολλά κιλά ή και τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην Πτολεμαΐδα ή στην Μεγαλόπολη και γενικότερα στον πλανήτη. Με βάση την αρχή της οικολογίας άλλωστε πρέπει να σκεφτόμαστε σφαιρικά και να δρούμε τοπικά.
Σε αυτό το πλαίσιο κάνουμε μία προσπάθεια και δημιουργήσαμε το δίκτυο Energy.Net (www.energy.net.gr ) που απευθύνεται σε πρώτη φάση σε μηχανικούς και σε συμβούλους ενέργειας αλλά και σε καταναλωτές. Προσπαθούμε να δικτυώσουμε ανθρώπους που είναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα ενέργειας, ανθρώπους που έχουν οικολογικές ανησυχίες, ανθρώπους που ασχολούνται επαγγελματικά και όχι μόνο, με τα θέματα των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και τους δίνουμε την κατάλληλη υποδομή , τις πληροφορίες και τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να μπορούν να κάνουν αυτό που αποκαλούμε, Ενεργειακή Διάγνωση.
  • Να μπορούνε σε ένα κτίριο να εντοπίζουνε τις απώλειες ενέργειας.

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει Eνεργειακή Kαταγραφή, και να βαθμονομηθεί ένα κτίριο. Να δούμε σε ποια κατηγορία ανήκει ένα κτίριο.
Τα κτίρια χωρίζονται χοντρικά σε δύο κατηγορίες, στα “πράσινα” και τα “κόκκινα”. Αν ένα κτίριο είναι κάτω από το μέσο όρο κατανάλωσης ενέργειας, είναι «πράσινο», δηλαδή έχει μικρό περιθώριο εξοικονόμησης ενέργειας.
Αν όμως είναι «κόκκινο» , όπως τα περισσότερα , έχει πολλά περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας.

Όλα αυτά λοιπόν τα λαμβάνουμε υπόψη, όπως επίσης και τις συνήθειες των ανθρώπων που ζουν μέσα . Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι σε λίγο θα είναι υποχρεωτική η ενεργειακή ταυτότητα του κτιρίου , για τις ειδικές ενεργειακές καταναλώσεις (σε πετρέλαιο , φ.α. και ρεύμα kwh ανά κυβ. μέτρο και ανά ώρα ).

Θα πρέπει αμέσως να εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή ΟΔΗΓΙΑ 2002/91/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 16ης Δεκεμβρίου 2002 για την Ενεργειακή Απόδοση των κτιρίων.
Έπρεπε μάλλον από τις 6 Ιανουαρίου του 2006 να εφαρμόζεται και να γίνει νόμος του κράτους. Εδώ να πούμε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει κάνει θετικά βήματα στο θέμα αυτό.
Βέβαια δεν έχει ολοκληρωθεί από το 1998 (!), ο Κανονισμός Ορθολογικής Χρήσης και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΟΧΕΕ), ώστε να γίνετε υποχρεωτικά μελέτη ενεργειακής απόδοσης σε παλαιά και σε νέα κτίρια. Αν αυτός είχε εφαρμοστεί θα είχαμε γλιτώσει τόνους πετρελαίου και τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Καλούμε λοιπόν κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετέχει στο δίκτυο Energy.Net (www.energy.net.gr ) με τελικό στόχο να ελλατώσουμε την εξάρτησή μας από οποιαδήποτε πηγή ενέργειας και την βιώσιμη ανάπτυξη .-




Γρηγόρης Μαλτέζος,
Ενεργειολόγος μηχανικός
maltezos @ gmail.com
tel.:6932.313.108

«Ενεργειακή τηλε-Επιθεώρηση Υφισταμένων Κτιρίων και των Πηγών Ενέργειας»

Σύστημα Ενεργειακής τηλε-Επιθεώρησης Υφισταμένων Κτιρίων & Πηγών Θερμικής και Ψυκτικής Ενέργειας

Η "Ενεργειακή τηλε-Επιθεώρηση των πηγών", στηρίζεται αποκλειστικά στη "Μέθοδο PreB" και πραγματοποιείται μέσω συστήματος το οποίο αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα που η σύγχρονη τεχνολογία των ηλεκτρονικών, της τηλεματικής και πληροφορικής προσφέρει.

Το Σύστημα ΕΤΕΠ* αποτελείται από : 

- Σύστημα hardware-software. Καταγράφει το χρόνο λειτουργίας και παύσης της πηγής θερμικής και ψυκτικής ενέργειας. Επικουρικά τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος αέρα του κτιρίου, εφόσον η ενεργειακή χαρτογράφηση αναφέρεται σε κτίρια. Κατά περίπτωση δε, το σύστημα έχει τη δυνατότητα να υποστηρίζεται και από άλλα αισθητήρια.

- Λογισμικό πρόγραμμα. Επεξεργάζεται τα στοιχεία του hardware-software σε συνάρτηση με πληροφορίες τις οποίες αντλεί από βάσεις δεδομένων, χρησιμοποιώντας δε, τεχνικές προσομοίωσης και μοντελοποίησης, δύναται να εκτελέσει πλήθος εντολών ικανών να χαρτογραφήσουν, διαχρονικά, την ενεργειακή συμπεριφορά των κτιρίων και των πηγών θερμικής και ψυκτικής ενέργειας.

- Σύστημα αμφίδρομης επικοινωνίας (modem). Μεταφέρει τα δεδομένα από το σύστημα hardware-software στο software αυτόματα η κατά βούληση.

- Βάσεις δεδομένων. Για να πραγματοποιηθεί η ενεργειακή χαρτογράφηση των κτιρίων και των πηγών, χρειάζεται μία ικανή και πλούσια βάση δεδομένων και στοιχείων ώστε να καταστεί δυνατόν να προσδιοριστούν οι ζητούμενοι στόχοι και να καθοριστούν οι ενέργειες και οι δράσεις που πρέπει να γίνουν για την επίτευξή τους. Βέβαια η εν λόγω βάση συνεχώς εμπλουτίζεται με τα υφιστάμενα και νέα στοιχεία που προκύπτουν όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο.
Δυνατότητες

Το σύστημα δίδει τη δυνατότητα στο χρήστη του να παρακολουθεί "ζωντανά" την ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου και της πηγής θερμικής και ψυκτικής ενέργειας παρέχοντας παράλληλα στοιχεία ικανά για χρήσιμα συμπεράσματα.

Το σύστημα αποτελείται από τρία επιμέρους συστήματα :

1. Το σύστημα Ενεργειακής τηλε-Επιθεώρησης των πηγών θερμικής Ενέργειας

2. Το σύστημα Ενεργειακής Χαρτογράφησης των κτιρίων

3. Το σύστημα Ενεργειακής Βαθμονόμησης των κτιρίων

Το σύστημα Ενεργειακής τηλε-Επιθεώρησης των πηγών (HGMS) ανιχνεύει :

· Την απόκλιση της πηγής από την εκάστοτε ορισμένη μεταβλητή (απόδοση εστίας Καύσης)

· Την αστοχία του υδροστάτη ή πιεζοστάτη του καυστήρα

· Την αστοχία του θερμοστάτη του κυκλοφορητή

· Την αστοχία του συστήματος ανάφλεξης

Το σύστημα Ενεργειακής Χαρτογράφησης των κτιρίων (BHCS) καταγράφει :

· Τη προσαγόμενη από την πηγή θερμικής ενέργειας, θερμότητα στο χώρο και την επιμέρους διάθεση αυτής για ανύψωση θερμοκρασιών, συντήρηση θερμοκρασιακών πεδίων & παραγωγή ζεστού νερού.

· Τους κύκλους εναλλαγής θερμότητας όταν στο θερμαινόμενο χώρο έχει επέλθει θερμική εξισορρόπηση

· Τα θερμικά φορτία, (πλήρη και μερικά)

· Τα κέρδη από την παραγόμενη στο χώρο θερμότητα από τις εσωτερικές πηγές του κτιρίου (ηλεκτρικές συσκευές, άνθρωπος, κλπ) και από την ηλιακή ενέργεια

· Τη θερμοκρασία του αέρα περιβάλλοντος του κτιρίου

Το σύστημα Ενεργειακής Βαθμονόμησης των κτιρίων (BERS) κατατάσσει :

ενεργειακά ένα κτίριο σε σχέση με άλλα ομοειδή προς αυτό κτίρια για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Για την ενεργειακή κατάταξη λαμβάνεται ως κριτήριο για κάθε κτίριο :

"Η μέση κατανάλωση ενέργειας* των κύκλων Εναλλαγής θερμότητας** ανά m2 επιφάνειας δαπέδου του θερμαινόμενου χώρου του"

* Αντιστοιχεί σε κατανάλωση ορισμένης ποσότητας καυσίμου ** Το χρονικό διάστημα των κύκλων ορίζεται από την παύση λειτουργίας της πηγής θερμικής ενέργειας έως την επόμενη παύση αυτής

Οι δυνατότητες του συστήματος δεν εξαντλούνται εδώ, ούτε περιορίζονται αυστηρά στη ενεργειακή Χαρτογράφηση των κτιρίων και πηγών ενέργειας. Ο χρήστης του συστήματος δύναται ακόμα:

  • Να εξετάζει διάφορα ή εναλλακτικά σενάρια θερμικών φορτίσεων.
  • Να προβαίνει σε προγραμματισμένες και ορθολογικά τεκμηριωμένες επεμβάσεις, κλπ.
 Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα :
  • τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας,
  • την προστασία του περιβάλλοντος,
  • τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
  • τον επαναπροσδιορισμό των ενεργειακών υπηρεσιών,
  • την εισαγωγή του θεσμού της τηλε-εργασίας και της εικονικής επιχείρησης.

Η εξοικονόμηση ενέργειας διαπιστώνεται και αποδεικνύεται από τα συγκεκριμένα, χειροπιαστά και μετρήσιμα αποτελέσματα μια οργανωμένης προσπάθειας σε Kwh και λίτρα καυσίμου .

"" Τότε γαρ μόνον οιόμεθα γιγνώσκειν τι, όταν τα αίτια γνωρίζωμεν τα πρώτα" Αριστοτέλης

Η Εξοικονόμηση Ενέργειας είναι η πλέον ήπια, καθαρή και φθηνή « μορφή» ενέργειας και δεν ταυτίζεται με την υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας και του επιπέδου ζωής. Αντίθετα η Εξοικονόμηση Ενέργειας σημαίνει να καταναλώνουμε ενέργεια όταν, όπου και όσο χρειάζεται για την παραγωγή προϊόντων η την βελτίωση της ζωής μας, αρκεί η κατανάλωση αυτή να γίνεται με τον βέλτιστο βαθμό απόδοσης . Πέρα από τους παραπάνω ορισμούς θεωρείται σκόπιμο να γίνει αναφορά σε έναν άλλο, γενικότερο, που παραπέμπει στην « ενεργειακή συνείδηση» . Σύμφωνα με αυτόν τον ορισμό η Εξοικονόμηση Ενέργειας είναι ένας τρόπος σκέψης, ένας τρόπος εργασίας και ένας τρόπος ζωής . Η δυσκολία - ταυτόχρονα και ομορφιά - της Εξοικονόμηση Ενέργειας είναι ότι δεν κρίνεται από προθέσεις αλλά από τα συγκεκριμένα αποτελέσματα που προκύπτουν άμεσα από τις επεμβάσεις ή τις επενδύσεις που θα κάνουμε . Στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας παράγων βάσης αποτελεί η ορθολογική, διαχείριση αυτής, η οποία γενικά, προϋποθέτει την ύπαρξη συστημάτων επιθεώρησης, αναλυτικών δεδομένων και εργαλείων λήψης αποφάσεων σε όλους τους επιμέρους τομείς. Η επίτευξη των παραπάνω στόχων σε ότι αφορά τη θέρμανση των κτιρίων, τη παραγωγή ζεστού νερού, ατμού, θερμού αέρα και ψύξης, σήμερα, πραγματοποιείται μέσω του Συστήματος :

«Ενεργειακή τηλε-Επιθεώρηση Υφισταμένων Κτιρίων και των Πηγών Ενέργειας»

Home Energy Checkup and Audit !


There are a variety of good, hands-on, interactive tools to help you assess what you can do in your own home that can make the most difference in lowering your energy bills, increasing your home comfort, and decreasing pollution. The Alliance to Save Energy offers an interactive Home Energy Checkup that provides instant feedback, and the Environmental Protection Agency (EPA) and the US Department of Energy (DOE) also offer interactive web tools.

And it's never too early to teach your children the importance of reducing energy waste — and your home electricity bills — so we've included an elementary school home energy lesson plan.

Get instant feedback on how much money you'll save through various choices in the Alliance to Save Energy's interactive Home Energy Checkup - a real eye-opener.Home Energy Checkup Icon

DOE's Home Energy Saver —http://homeenergysaver.lbl.gov compares the estimated annual energy bill for an average house in the consumer's ZIP code with that of an energy-efficient house. The bill is broken down in to sub-sections: heating, cooling, hot water, appliances, miscellaneous, and lighting. Consumers can either browse the recommendations for improving energy efficiency in a typical house or customize the recommendations by inputting specific information about their house. Annual energy usage can be seen as carbon dioxide emissions, energy consumption, or dollar amount of energy bills.

A guide to saving money and increasing comfort in your home while reducing energy use and pollution at the same time!


Home Energy Checkup and Audit