Ηλιακή ενέργεια στην Ευρώπη από... την Αφρική !!!

Ηλιακή ενέργεια στην Ευρώπη από... την Αφρική.





Πηγή: ΑΠΕ 16/06/09-17:18

Πρόκειται, αναμφίβολα, για τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), περίπου 20 μεγάλοι γερμανικοί όμιλοι και επιχειρήσεις προτίθενται να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συστήσουν μια κοινοπραξία, στόχος της οποίας θα είναι να τροφοδοτήσει με ηλιακή ενέργεια, που θα προέρχεται από τις αφρικανικές ερήμους, τα νοικοκυριά της χώρας αλλά και γενικότερα της Ευρώπης.

Η ιστοσελίδα της «ΝΒ», επικαλούμενη δημοσίευμα της έγκυρης εφημερίδας του Μονάχου «Ζιντ Ντόιτσε Τσάιτουνγκ», αναφέρει επίσης πως μεταξύ των εταιριών που θα συμμετάσχουν στην κοινοπραξία αναμένεται να είναι ο αντασφαλιστικός κολοσσός Munchener, που εδρεύει επίσης στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας και θα ηγείται της ομάδας των επιχειρήσεων, καθώς και η Siemens, επίσης η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η Deutsche Bank, αλλά και οι κορυφαίοι, γερμανικοί ενεργειακοί όμιλοι RWE και Eon.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα της «ΝΒ», το κόστος του όλου εγχειρήματος, δηλαδή της δημιουργίας των γιγαντιαίων εγκαταστάσεων ηλιακής ενέργειας σε αφρικανικές ερήμους, εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 400 δισ.
ευρώ, από τα οποία περί τα 350 θα διατεθούν για την κατασκευή συλλεκτών ηλιακής ενέργειας.
Η ιδρυτική συνέλευση της κοινοπραξίας αναμένεται να γίνει στις 13 Ιουλίου, στο Μόναχο.
Με την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο θα φέρει την επωνυμία Desertec (Ντέζερτεκ), η γερμανική κοινοπραξία επιχειρεί να συμβάλλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται, ώστε να μην επέλθουν αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες του πλανήτη.

Παράλληλα, οι εταιρίες που θα συγκροτήσουν την κοινοπραξία στοχεύουν στο να καταστούν πρωτοπόρες στο χώρο των αποκαλούμενων πράσινων τεχνολογιών.

Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, πως σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτίσει η κοινοπραξία, το αργότερο σε 10 χρόνια η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούν να τροφοδοτούνται με ηλιακή ενέργεια από την Αφρική.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, μέσω του Desertec θα μπορεί να καλυφθεί περί το 15% των ενεργειακών αναγκών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.