«Εξοικονόμηση κατ' οίκον»: καλό, αλλά μισές δουλειές.

OIKOLOGOI PRASINOI

μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr, ecogreens@nath.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

30-07-2009

«Εξοικονόμηση κατ' οίκον»: καλό, αλλά μισές δουλειές


Το αναμενόμενο πρόγραμμα χρηματοδότησης της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων που ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης κινείται μεν σε σωστή κατεύθυνση και οι Οικολόγοι Πράσινοι το καλωσορίζουμε αλλά είναι πολύ μικρότερο σε μέγεθος και στόχο από αυτό που έχει ανάγκη το περιβάλλον και απαιτεί η ελληνική οικονομία και οι ενεργειακά φτωχοί συμπολίτες μας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν προτείνει τη χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης των σπιτιών των ασθενέστερα οικονομικά συμπολιτών μας πριν περίπου ένα χρόνο από εθνικούς πόρους μια και τότε δεν υπήρχε η δυνατότητα κοινοτικής χρηματοδότησης. Σήμερα, θεωρούν ότι και μετά την χρηματοδότηση με ευρωπαϊκούς πόρους από το ΕΣΠΑ πρέπει η χώρα να συνεισφέρει χρήματα και από εθνικούς πόρους (πχ από πόρους για κοινωνική πολιτική, για προστασία περιβάλλοντος, για εξοικονόμηση ενέργειας κ.α. ) για να διευρυνθεί ο στόχος του προγράμματος που έχει πολλαπλά οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη. Για παράδειγμα η χρηματοδότηση μέχρι 30-50% της δαπάνης δεν θα βρει ανταπόκριση στους τους πιο φτωχούς συμπολίτες μας που κάθε χειμώνα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στη θέρμανση και τη διατροφή τους (περίπου μισό εκατομμύριο νοικοκυριά ή 12% του πληθυσμού). Επιπλέον, ο στόχος δεν μπορεί να περιοριστεί στην ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 25.000 κτιρίων, ένα ποσοστό ελάχιστο σε σχέση με τα 7.000.000 κτίρια που υπάρχουν στη χώρα μας.

΅Ένα γενναίο πρόγραμμα και όχι μισές δουλειές, όπως αυτές που ανακοινώνονται από την κυβέρνηση με τη βοήθεια των περιορισμένων πόρων του ΕΣΠΑ, θα αναζωογονήσει πραγματικά την οικονομία και θα στρέψει τον κατασκευαστικό τομέα προς νέες μορφές δραστηριότητας, δημιουργώντας νέες πράσινες θέσεις εργασίας σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά αναγκαίες κατευθύνσεις. Αυτή είναι και η σημασία ενός Πράσινου New Deal που προτείνουμε ως Οικολόγοι Πράσινοι ως πράσινη λύση απέναντι στη σημερινή οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική κρίση.

Ο στόχος του προγράμματος περιορίζεται και από άλλες 2 παραμέτρους που θέτουν σε κίνδυνο την υλοποίηση έστω αυτού του μικρού προϋπολογισμού.

  • Την προϋπόθεση για συμφωνία με βάση τον κανονισμό της πολυκατοικίας που σε πολλές περιπτώσεις σημαίνει ομοφωνία που καθιστά δύσκολη την απόφαση ακόμα και όταν η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ενός κτιρίου συμφωνεί με την αναβάθμιση.
  • Την οροφή των 120.000¤ που σημαίνει πρακτικά ότι τα μεγάλα κτίρια με τα πολλά διαμερίσματα δεν θα μπορέσουν να υλοποιήσουν όλες τις απαραίτητες δράσεις.

Δυστυχώς το πρόγραμμα δεν ενισχύει, αντίστοιχα με την σημασία της στην ενεργειακή συμπεριφορά, την μόνωση της τοιχοποιίας κατατάσσοντάς την στις προαιρετικές παρεμβάσεις που δεν μπορούν να γίνουν αυτόνομα, και απαιτώντας μόνο για αυτή την έκδοση πολεοδομικής άδειας. Λόγω δε του κόστους της είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει τον προϋπολογισμό ιδίως σε μεγαλύτερα κτίρια πολύ παραπάνω από την προτεινόμενη οροφή των 120.000¤. Αντιθέτως, εντάσσει στις υποχρεωτικές την αλλαγή λέβητα που έχει μικρότερη αποδοτικότητα στην εξοικονόμηση ενέργειας και στις θέσεις εργασίας αναλογικά με το κόστος του.

Προτείνουμε η κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης να τροποποιήσει το μέτρο έτσι ώστε:

  • Να αυξηθεί δραστικά ο προϋπολογισμός του μέτρου και να καλύπτει πιο εύκολα περισσότερες εργασίες στα κτίρια.
  • Να προσαρμοστεί η οροφή των 120.000¤ στα αναμενόμενα ενεργειακά οφέλη με σύνδεσή του μέγιστου ποσού που μπορεί να καταβάλλεται με τον συνολικό όγκο του κτιρίου
  • Να αυξηθεί το ποσοστό χρηματοδότησης για ειδικές κατηγορίες (χαμηλοσυνταξιούχοι ΕΚΑΣ, άνεργοι κλπ) σε επίπεδα έως 75% της δαπάνης.
  • Να περιληφθούν «μεσαία» εισοδήματα (κτίρια με τιμές ζώνης 1.500-2.500¤) στο σχεδιασμό όχι τόσο με απευθείας χρηματοδότηση όσο με την παροχή ειδικών δανείων με τη διαμεσολάβηση του δημοσίου και την «εκτροπή» του «πακέτου Αλογοσκούφη» από τις τράπεζες προς την κοινωνία και την εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Την νομοθέτηση ειδικής πλειοψηφίας για την ένταξη ενός κτιρίου στο πρόγραμμα αυτό είτε 50%+1 είτε 2/3 αλλά σε κάθε περίπτωση ανατροπή της απαίτησης για ομοφωνία που έχουν πολλοί κανονισμοί πολυκατοικιών. Είναι αδιανόητο σε μια πολυκατοικία 25 διαμερισμάτων να μπορεί ένας ιδιοκτήτης να εμποδίζει την αναβάθμιση του κτιρίου όταν οι υπόλοιποι 24 συμφωνούν.

Επιπρόσθετα είναι αδιανόητο να είναι τόσο πίσω στις κυβερνητικές προτεραιότητες το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας στα καινούργια κτίρια.

  • Η ενσωμάτωση της Οδηγίας για τα Κτίρια (2002/91) ακολούθησε την τεμπέλικη παράδοση της ... απλή μετάφρασης με τον Ν3661/08 και καμία προσπάθεια δεν έχει γίνει να εκδοθούν ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων και η θεσμοθέτηση-πιστοποίηση Ενεργειακών Επιθεωρητών που είναι απαραίτητοι για να ισχύσει στην πράξη η ευρωπαϊκή Οδηγία.
  • Δεν έχει υπάρξει ακόμα η Ελληνική πρόταση για προδιαγραφές νέων κτιρίων μηδενικού ενεργειακού ισοζυγίου που πιστεύουμε είναι σημαντικό να αφορά τις νέες οικοδομές ξεκινώντας άμεσα από τα μεγάλα κτίρια και για όλα τα κτίρια που θα κατασκευάζονται από το 2015.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των ΟΠ

Πληροφορίες: Μιχάλης Πετράκος, συντονιστής Γραμματείας, τηλ.2385051868

Νίκος Χρυσόγελος, εκπρόσωπος Γραμματείας, τηλ 6936672882

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~

ENERGY.NET




Δίκτυο Ενεργειακών Συμβούλων

Η σημαντικότερη πηγή ενέργειας για μας, είναι η εξοικονόμηση ενέργειας.
Δηλαδή πριν εφαρμόσουμε και πριν προτείνουμε ως ενεργειακοί σύμβουλοι τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και τις οικολογικές παρεμβάσεις σε ένα κτίριο, εξετάζουμε αν μπορούμε να κάνουμε πρώτα κάποιο ενεργειακό νοικοκύρεμα.
Προηγείται λοιπόν η ενεργειακή διάγνωση για να δούμε πού και πώς καταναλώνεται η ενέργεια που εισάγεται σε ένα κτίριο.
Ως γνωστό στα κτίρια απορροφούν το 40% της κατανάλωσης ενέργειας και συμβάλλουν τα μέγιστα στους ρύπους στο αστικό περιβάλλον.
Ο στόχος με την Ενεργειακή Διάγνωση , είναι να δούμε αν έχουμε σπατάλες ενέργειας , και η μελέτη εξοικονόμηση ενέργειας αυτό κάνει, εντοπίζει και μειώνει τις απώλειες. Καταγράφοντας λοιπόν τις χρήσεις της ενέργειας πού γίνονται, εντοπίζουμε πού γίνετε κακή χρήση ενέργειας.
Για μας η εξοικονόμηση ενέργειας έχει δύο όψεις.
την τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας και
την αλλαγή νοοτροπία ενεργειακής συμπεριφοράς.
Για παράδειγμα, το να έχουμε αναμμένα τα καλοριφέρ και να ανοίγουμε τα παράθυρα σημαίνει ότι δεν έχουμε καταλάβει πόσο επιβαρύνει την τσέπη μας αλλά και το περιβάλλον αυτή η κίνηση που κάνουμε. Από αυτή τη μη ενεργειακή παιδεία απορρέει και το σημαντικότερο μέρος των απωλειών.
Πρέπει να αλλάξουμε ενεργειακή συμπεριφορά. Δηλαδή το να αφήνουμε αναμμένα φώτα, συσκευές να δουλεύουν χωρίς να υπάρχει λόγος. (π.χ. θερμοσίφωνες , κουζίνα T.V. κλπ)
Σπαταλάμε ενέργεια, μην ξέροντας ότι κάπου, στην πηγή παραγωγής, επιβαρύνεται σημαντικά το περιβάλλον. Μπορεί τώρα αν έχουμε όλα τα φώτα αναμμένα να μην καταλαβαίνουμε ότι αυτό κοστίζει πολλά κιλά ή και τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην Πτολεμαΐδα ή στην Μεγαλόπολη και γενικότερα στον πλανήτη. Με βάση την αρχή της οικολογίας άλλωστε πρέπει να σκεφτόμαστε σφαιρικά και να δρούμε τοπικά.
Σε αυτό το πλαίσιο κάνουμε μία προσπάθεια και δημιουργήσαμε το δίκτυο Energy.Net (www.energy.net.gr ) που απευθύνεται σε πρώτη φάση σε μηχανικούς και σε συμβούλους ενέργειας αλλά και σε καταναλωτές. Προσπαθούμε να δικτυώσουμε ανθρώπους που είναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα ενέργειας, ανθρώπους που έχουν οικολογικές ανησυχίες, ανθρώπους που ασχολούνται επαγγελματικά και όχι μόνο, με τα θέματα των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και τους δίνουμε την κατάλληλη υποδομή , τις πληροφορίες και τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να μπορούν να κάνουν αυτό που αποκαλούμε, Ενεργειακή Διάγνωση.
  • Να μπορούνε σε ένα κτίριο να εντοπίζουνε τις απώλειες ενέργειας.

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει Eνεργειακή Kαταγραφή, και να βαθμονομηθεί ένα κτίριο. Να δούμε σε ποια κατηγορία ανήκει ένα κτίριο.
Τα κτίρια χωρίζονται χοντρικά σε δύο κατηγορίες, στα “πράσινα” και τα “κόκκινα”. Αν ένα κτίριο είναι κάτω από το μέσο όρο κατανάλωσης ενέργειας, είναι «πράσινο», δηλαδή έχει μικρό περιθώριο εξοικονόμησης ενέργειας.
Αν όμως είναι «κόκκινο» , όπως τα περισσότερα , έχει πολλά περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας.

Όλα αυτά λοιπόν τα λαμβάνουμε υπόψη, όπως επίσης και τις συνήθειες των ανθρώπων που ζουν μέσα . Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι σε λίγο θα είναι υποχρεωτική η ενεργειακή ταυτότητα του κτιρίου , για τις ειδικές ενεργειακές καταναλώσεις (σε πετρέλαιο , φ.α. και ρεύμα kwh ανά κυβ. μέτρο και ανά ώρα ).

Θα πρέπει αμέσως να εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή ΟΔΗΓΙΑ 2002/91/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 16ης Δεκεμβρίου 2002 για την Ενεργειακή Απόδοση των κτιρίων.
Έπρεπε μάλλον από τις 6 Ιανουαρίου του 2006 να εφαρμόζεται και να γίνει νόμος του κράτους. Εδώ να πούμε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει κάνει θετικά βήματα στο θέμα αυτό.
Βέβαια δεν έχει ολοκληρωθεί από το 1998 (!), ο Κανονισμός Ορθολογικής Χρήσης και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΟΧΕΕ), ώστε να γίνετε υποχρεωτικά μελέτη ενεργειακής απόδοσης σε παλαιά και σε νέα κτίρια. Αν αυτός είχε εφαρμοστεί θα είχαμε γλιτώσει τόνους πετρελαίου και τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Καλούμε λοιπόν κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετέχει στο δίκτυο Energy.Net (www.energy.net.gr ) με τελικό στόχο να ελλατώσουμε την εξάρτησή μας από οποιαδήποτε πηγή ενέργειας και την βιώσιμη ανάπτυξη .-




Γρηγόρης Μαλτέζος,
Ενεργειολόγος μηχανικός
maltezos @ gmail.com
tel.:6932.313.108

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών «Εξοικονόμηση κατ' οίκον» 1) Παρουσίαση του προγράμματος Ενεργειακής Αναβάθμισης Κατοικιών «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον»

  • Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών «Εξοικονόμηση κατ' οίκον»

1) Παρουσίαση του προγράμματος Ενεργειακής Αναβάθμισης Κατοικιών «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον»

2) Σχέδια Δράσης Ενεργειακής Αποδοτικότητας (ΣΔΕΑ) - Ε.Ε. και Ελλάδα

3) Ερωτήσεις - Απαντήσεις

4) Τεχνικές Προδιαγραφές

5) Ισχύουσες Τιμές Ζώνης

6) 22 επιτυχημένες πρακτικές και τεχνικές παρεμβάσεις στον οικιακό τομέα