Η σημαντικότερη πηγή ενέργειας για μας, είναι η εξοικονόμηση ενέργειας.
Δηλαδή πριν εφαρμόσουμε και πριν προτείνουμε ως ενεργειακοί σύμβουλοι τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και τις οικολογικές παρεμβάσεις σε ένα κτίριο, εξετάζουμε αν μπορούμε να κάνουμε πρώτα κάποιο ενεργειακό νοικοκύρεμα.
Προηγείται λοιπόν η ενεργειακή διάγνωση για να δούμε πού και πώς καταναλώνεται η ενέργεια που εισάγεται σε ένα κτίριο.
Ως γνωστό στα κτίρια απορροφούν το 40% της κατανάλωσης ενέργειας και συμβάλλουν τα μέγιστα στους ρύπους στο αστικό περιβάλλον.
Ο στόχος με την Ενεργειακή Διάγνωση , είναι να δούμε αν έχουμε σπατάλες ενέργειας , και η μελέτη εξοικονόμηση ενέργειας αυτό κάνει, εντοπίζει και μειώνει τις απώλειες. Καταγράφοντας λοιπόν τις χρήσεις της ενέργειας πού γίνονται, εντοπίζουμε πού γίνετε κακή χρήση ενέργειας.
Για μας η εξοικονόμηση ενέργειας έχει δύο όψεις.
την τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας και
την αλλαγή νοοτροπία ενεργειακής συμπεριφοράς.
Για παράδειγμα, το να έχουμε αναμμένα τα καλοριφέρ και να ανοίγουμε τα παράθυρα σημαίνει ότι δεν έχουμε καταλάβει πόσο επιβαρύνει την τσέπη μας αλλά και το περιβάλλον αυτή η κίνηση που κάνουμε. Από αυτή τη μη ενεργειακή παιδεία απορρέει και το σημαντικότερο μέρος των απωλειών.
Πρέπει να αλλάξουμε ενεργειακή συμπεριφορά. Δηλαδή το να αφήνουμε αναμμένα φώτα, συσκευές να δουλεύουν χωρίς να υπάρχει λόγος. (π.χ. θερμοσίφωνες , κουζίνα T.V. κλπ)
Σπαταλάμε ενέργεια, μην ξέροντας ότι κάπου, στην πηγή παραγωγής, επιβαρύνεται σημαντικά το περιβάλλον. Μπορεί τώρα αν έχουμε όλα τα φώτα αναμμένα να μην καταλαβαίνουμε ότι αυτό κοστίζει πολλά κιλά ή και τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην Πτολεμαΐδα ή στην Μεγαλόπολη και γενικότερα στον πλανήτη. Με βάση την αρχή της οικολογίας άλλωστε πρέπει να σκεφτόμαστε σφαιρικά και να δρούμε τοπικά.
Σε αυτό το πλαίσιο κάνουμε μία προσπάθεια και δημιουργήσαμε το δίκτυο Energy.Net (www.energy.net.gr ) που απευθύνεται σε πρώτη φάση σε μηχανικούς και σε συμβούλους ενέργειας αλλά και σε καταναλωτές. Προσπαθούμε να δικτυώσουμε ανθρώπους που είναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα ενέργειας, ανθρώπους που έχουν οικολογικές ανησυχίες, ανθρώπους που ασχολούνται επαγγελματικά και όχι μόνο, με τα θέματα των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και τους δίνουμε την κατάλληλη υποδομή , τις πληροφορίες και τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να μπορούν να κάνουν αυτό που αποκαλούμε, Ενεργειακή Διάγνωση.
- Να μπορούνε σε ένα κτίριο να εντοπίζουνε τις απώλειες ενέργειας.
Είναι πολύ σημαντικό να γίνει Eνεργειακή Kαταγραφή, και να βαθμονομηθεί ένα κτίριο. Να δούμε σε ποια κατηγορία ανήκει ένα κτίριο.
Τα κτίρια χωρίζονται χοντρικά σε δύο κατηγορίες, στα “πράσινα” και τα “κόκκινα”. Αν ένα κτίριο είναι κάτω από το μέσο όρο κατανάλωσης ενέργειας, είναι «πράσινο», δηλαδή έχει μικρό περιθώριο εξοικονόμησης ενέργειας.
Αν όμως είναι «κόκκινο» , όπως τα περισσότερα , έχει πολλά περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας.
Όλα αυτά λοιπόν τα λαμβάνουμε υπόψη, όπως επίσης και τις συνήθειες των ανθρώπων που ζουν μέσα . Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι σε λίγο θα είναι υποχρεωτική η ενεργειακή ταυτότητα του κτιρίου , για τις ειδικές ενεργειακές καταναλώσεις (σε πετρέλαιο , φ.α. και ρεύμα kwh ανά κυβ. μέτρο και ανά ώρα ).
Θα πρέπει αμέσως να εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή ΟΔΗΓΙΑ 2002/91/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 16ης Δεκεμβρίου 2002 για την Ενεργειακή Απόδοση των κτιρίων.
Έπρεπε μάλλον από τις 6 Ιανουαρίου του 2006 να εφαρμόζεται και να γίνει νόμος του κράτους. Εδώ να πούμε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει κάνει θετικά βήματα στο θέμα αυτό.
Βέβαια δεν έχει ολοκληρωθεί από το 1998 (!), ο Κανονισμός Ορθολογικής Χρήσης και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΟΧΕΕ), ώστε να γίνετε υποχρεωτικά μελέτη ενεργειακής απόδοσης σε παλαιά και σε νέα κτίρια. Αν αυτός είχε εφαρμοστεί θα είχαμε γλιτώσει τόνους πετρελαίου και τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
Καλούμε λοιπόν κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετέχει στο δίκτυο Energy.Net (www.energy.net.gr ) με τελικό στόχο να ελλατώσουμε την εξάρτησή μας από οποιαδήποτε πηγή ενέργειας και την βιώσιμη ανάπτυξη .-