πρόγραμμα HiPER (High Power Experimental Research Facility)


"Επανάσταση" στον τομέα της ενέργειας από το ΤΕΙ Κρήτης!

Ένα σπουδαίο ενεργειακό «όπλο» έχει στα χέρια του το ΤΕΙ Κρήτης, ως μέλος της ευρωπαϊκής επιστημονικής ερευνητικής ομάδας και το Ρέθυμνο έχει την τιμή να είναι στο έδαφός του η περιφερειακή εγκατάσταση του προγράμματος. 
Ο λόγος για το ερευνητικό πρόγραμμα HIPER που έχει ως στόχο τη διερεύνηση παραγωγής ενέργειας από σύντηξη υδρογόνου και χρήση της σαν μελλοντική πηγή ενέργειας στον πλανήτη. Το ΤΕΙ Κρήτης που συμμετέχει στην σημαντική προσπάθεια της Ευρώπης να πρωτοπορήσει στην έρευνα για την παραγωγή ενέργειας από ελεγχόμενη σύντηξη υδρογόνου με laser, με τη μέθοδο της Γρήγορης Ανάφλεξης, είναι επικεφαλής στην Ελλάδα του προγράμματος HiPER.
Το ΤΕΙ Κρήτης συμμετέχει σε ένα από τα σημαντικότερα  προγράμματα για την ανάπτυξη υποδομών έρευνας πανευρωπαϊκής ή μάλλον παγκόσμιας σημασίας.
Πρόκειται για το πρόγραμμα HiPER (High Power Experimental Research Facility) που αφορά πυρηνική σύντηξη ταχείας ανάφλεξης με χρήση laser. Τελικός στόχος είναι να αποδειχτεί η δυνατότητα παραγωγής ενέργειας και να κατασκευαστεί πιλοτικός πυρηνικός αντιδραστήρας σύντηξης.
Tο HiPER περιλαμβάνεται στον κατάλογο 35 συνολικά έργων που είναι γνωστός ως Oδικός Xάρτης για την ανάπτυξη Ευρωπαϊκών Yποδομών Έρευνας. Ο οδικός χάρτης  (roadmap) εκπονήθηκε από ειδική επιτροπή της Ε.Ε (ESFRI) μετά από μελέτη 2 ετών και τη συμμετοχή 1000 περίπου επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων όλων των ειδικοτήτων. Ο συνολικός εκτιμώμενος από την επιτροπή προϋπολογισμός του έργου είναι  850 εκ. Ευρώ, από τους υψηλότερους μεταξύ των προτεινόμενων έργων (50 εκ. Ευρώ για την α΄ φάση της μελέτης και 800 εκ. Ευρώ για τη β΄ φάση της κατασκευής). Στην κοινοπραξία συμμετέχουν 15 συνολικά χώρες.
Αν το επιστημονικό δυναμικό που θα εργαστεί για την επίτευξη αυτού του φιλόδοξου στόχου ολοκληρώσει με επιτυχία το έργο του, η Ευρώπη θα κατακτήσει την παγκόσμια πρωτοπορία σε δύο σημαντικότατους τομείς: Την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος.
Παράλληλα οι ερευνητικές υποδομές σε laser υψηλής ισχύος θα δώσουν ώθηση σε πολύ ενδιαφέροντες επιστημονικούς τομείς αιχμής, από την αστροφυσική ως την τεχνολογία υλικών.
Το ΤΕΙ Κρήτης διαθέτει το απαραίτητο ερευνητικό δυναμικό και τον απαιτούμενο εξοπλισμό για ουσιαστική συμμετοχή σε ένα έργο που συνενώνει και αξιοποιεί μεγάλο αριθμό εργαστηρίων και επιστημόνων από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.
Δημοσίευμα στο ΒΗΜΑ SCIENCE παρουσιάζει τις λεπτομέρειες της μεθόδου.