ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ


spitaki1_internet

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

1. Αλλάζουμε τις λάμπες πυρακτώσεως στο χώρο μας με λάμπες εξοικονόμησης.
2. Κλείνουμε την τηλεόραση, το στερεοφωνικό, και γενικά όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη (δεν τις αφήνουμε σε κατάσταση stand by)
› Ετήσια εξοικονόμηση περίπου 30 € από τους λογαριασμούς του ρεύματος και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 300 κιλά.
3. Η σωστή μόνωση του σπιτιού εξασφαλίζει δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα. Αποφεύγουμε έτσι τη χρήση ηλεκτρικού καλοριφέρ ή σόμπας.
› Αν τοποθετήσουμε διπλά τζάμια εξοικονομούμε 10% στο λογαριασμό της θέρμανσης. Αν επιπλέον αυτά έχουν θερμοδιακοπή χαμηλής εκπομπής, η εξοικονόμηση φτάνει το 20 – 30%
4. Το καλοκαίρι βάζουμε ανεμιστήρα για να δροσιστούμε και αποφεύγουμε τη χρήση κλιματιστικού
› Μέσα σε 30 μόνο μέρες εξοικονομούμε περίπου 60 € και μειώνουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 600-700 κιλά

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΡΟΥ

› Πως μπορεί το σπίτι σας να γίνει πιο φιλικό προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα να κάνετε οικονομία;
 - Γνωρίζατε ότι οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας σας προσφέρουν 4-5 φορές χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και έχουν διάρκεια ζωής 6 εως και 10 χρόνια;

 - Ξέρατε ότι ρυθμίζοντας σωστά την θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 20°C τον χειμώνα και 25°C το καλοκαίρι μπορείτε να εξασφαλίσετε εως και 7% εξοικονόμηση ενέργειας;

 - Διαβάστε επίσης πως το σπίτι σας μπορεί να γίνει πιο φιλικό προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο υοθετώντας μερικές απλές και οικονομικές λύσεις:

Θερμομόνωση viosimi
Κλιματισμός
Εξοικονόμηση Ενέργειας
Εξοικονόμηση Νερού
Ανακύκλωση και διαλογή
Πράσινα Προιόντα
Πράσινες συνήθειες

Tο μητρώο Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ)


Ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ με τις Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών

energeiakes-upiresies-99280Σε λειτουργία τέθηκε ο διαδικτυακός τόποςwww.escoregistry.gr, που φιλοξενεί το μητρώο Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ) και παρέχει στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις τη δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής.
Η λειτουργία μητρώου ΕΕΥ, το οποίο θα τηρείται στη Διεύθυνση Αποδοτικής Χρήσης και Εξοικονόμησης Ενέργειας, και θα έχει τη μορφή ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, όπου θα εγγράφονται με μοναδικό αριθμό μητρώου οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις που κρίνονται ότι πληρούν τις προϋποθέσεις προβλέπεται στην Υπουργική Απόφαση Δ6/13280/07.06.2011 (ΦΕΚ Β΄1228), που εκδόθηκε κατ’ εξου­σιο­δό­τηση του νόμου 3855/2010, (ΦΕΚ Α΄95).
Στην παρούσα φάση, κατά την οποία η αγορά ενεργειακών υπηρεσιών βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, η εγγραφή στο μητρώο ΕΕΥ είναι προαιρετική. Αργότερα, όταν η αγορά θα είναι σε πιο ώριμο στάδιο, σχεδιάζεται να είναι υποχρεωτική, τουλάχιστον για τη σύναψη σύμβασης ενεργειακής απόδοσης (ΣΕΑ) με φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Ο διαδικτυακός τόπος www.escoregistry.gr αναπτύχθηκε από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικο­νό­μησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), σε στενή συνεργασία με τη Διεύθυνση Αποδοτικής Χρήσης και Εξοικονόμησης Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο του έργου ‘Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα για την Καταμέτρηση της Ενεργειακής Απο­δοτικότητας στο Πλαίσιο της Οδηγίας 2006/32/ΕΚ’ ενταγμένου στο Επιχειρησιακό Πρό­γραμ­μα «Ψηφιακή Σύγκλιση».

2η Έκθεση Εξοικονόμησης Ενέργειας «Eco-Ενεργείν 2013»


ειδική έκδοση GREEK ENERGY 2013

Κυκλοφόρησε από το επιτελείο του energypress, για δεύτερη χρονιά, η ειδική έκδοση GREEK ENERGY 2013 που αποτελεί μια ολοκληρωμένη «ακτινογραφία» της αγοράς ενέργειας και των επιμέρους κλάδων στην Ελλάδα.
Οι εξελίξεις, οι τάσεις, οι εταιρείες και οι άνθρωποι που πρωταγωνιστούν στον τομέα της ενέργειας είναι, όπως και πέρυσι, τα στοιχεία που αναδεικνύονται  μέσα από τις σελίδες του GREEK ENERGY 2013. Ο τόμος διανέμεται ήδη σε 5.000 εταιρείες, οργανισμούς, φορείς, επιστήμονες, δημοσιογράφους κ.λπ. Η ηλεκτρονική έκδοση θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο και θα παραμείνει αναρτημένη για όλο το 2013.
Η έκδοση περιλαμβάνει, για κάθε επιμέρους κλάδο του ενεργειακού τομέα, τις βασικές εξελίξεις και προοπτικές, τις θεσμικές αλλαγές, τα οικονομικά στοιχεία, τις τάσεις που καταγράφονται και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Επίσης, αναλύσεις και άρθρα από τα πλέον έγκυρα και αρμόδια πρόσωπα, όπως τον υφυπουργό Ενέργειας κ. Παπαγεωργίου, τον πρόεδρο της ΡΑΕ κ. Βασιλάκο κ.α.
Αναλυτικά οι κλάδοι της ενέργειας που παρουσιάζονται είναι οι εξής:
- Πετρέλαιο
- Φυσικό Αέριο
- Ηλεκτρισμός
-Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (με ειδικά υποκεφάλαια για κάθε τεχνολογία: αιολικά, φωτοβολταϊκά, βιομάζα, υδροηλεκτρικά, γεωθερμία)
- Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού - Θερμότητας
-Στερεά καύσιμα
-Εξοικονόμηση Ενέργειας
- Θέρμανση
- Κλιματική αλλαγή
-Διαχείριση Απορριμμάτων
Πατήστε πάνω στη μικρογραφία για να το δείτε σε μεγέθυνση:

Θερμικό Φωτοβολταϊκό Σύστημα Υψηλής Συγκέντρωσης !

Φωτοβολταϊκό της IBM με αποδοτικότητα 80% και πολύ χαμηλό κόστος (video)

fotovoltaika-ibm-research-99157Η συγκέντρωση της ηλιακής ακτινοβολίας πάνω σε φωτοβολταϊκά στοιχεία απαιτεί βελτιστοποίηση της παραγωγής ενέργειας χωρίς να υποστεί βλάβη, δηλαδή να λιώσει, ο εξοπλισμός.
Μια ερευνητική ομάδα της IBM Research θέτει νέα όρια στη διαδικασία αυτή με μια επαναστατική τεχνολογία.
Επιστήμονες της IBM Research κατασκεύασαν ένα Θερμικό Φωτοβολταϊκό Σύστημα Υψηλής Συγκέντρωσης (High Concentration PhotoVoltaic Thermal -HCPVT) το οποίο μπορεί και συγκεντρώνει ενέργεια 2000 ήλιων σε εκατοντάδες φωτοβολταϊκά στοιχεία τριπλής επίστρωσης, επιφάνειας ενός τετραγωνικού μέτρου το καθένα.
Πώς επιτυγχάνεται αυτό χωρίς τα φωτοβολταϊκά στοιχεία να λιώσουν; Καθένα από αυτά ψύχεται με χρήση τεχνολογίας αντίστοιχης με αυτή που εφαρμόζεται για την ψύξη των υπερυπολογιστών:μικροσκοπικά κανάλια πλάτους λίγων δεκάδων μικρομέτρων διοχετεύουν ψυκτικό υγρό και αφαιρούν θερμότητα, με τρόπο δέκα φορές αποδοτικότερο απ’  ότι με τη χρήση ανεμιστήρων και ψυχρού αέρα.
—Εκμετάλλευση της θερμότητας
Ωστόσο, η καινοτομία δεν σταματά εδώ καθώς η παραγόμενη θερμότητα δεν “πετιέται”. Ενώ από τη μια πλευρά τα φωτοβολταϊκά στοιχεία έχουν βαθμό αποδοτικότητας 30% στη μετατροπή της ηλιακής ακτινοβολίας σε θερμότητα, ένα ακόμα 50% της ηλιακής ενέργειας συλλέγεται ως θερμότητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εφαρμογές όπως η θερμική αφαλάτωση του θαλασσινού νερού και τα συστήματα προσρόφησης στην ηλιακή ψύξη.  Συνολικά το σύστημα της IBM εκμεταλλεύεται το 80% της ηλιακής ενέργειας που συγκεντρώνει.
Ένας μόνο ηλιακός συλλέκτης μπορεί να παράξει ισχύ της τάξης των 25 Κιλοβάτ.
Η IBM έχει καταφέρει να διατηρήσει το κόστος κατασκευής του συστήματος σε σχετικά χαμηλά επίπεδα με στόχο τα 250 δολάρια ανά τετραγωνικό μέτρο, τρεις φορές χαμηλότερο από τα αντίστοιχα συστήματα, με το σχετικό κόστος ενεργειακής παραγωγής να υπολογίζεται σε 10 σεντες ανά Κιλοβατώρα.
Σε αυτή την τιμή, το σύστημα θεωρείται ιδανικό για τη Νότια Ευρώπη, την Αφρική, την Αραβική Χερσόνησο, τις νοτιοδυτικές ΗΠΑ, τη Νότιο Αμερική και την Αυστραλία. Κοντολογίς για περιοχές με υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας.

Ουραγός στην ενεργειακή απόδοση η Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει για να αποκτήσει μια φιλόδοξη και καινοτόμα πολιτική ενεργειακής απόδοσης, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα με θέμα την  Ενεργειακή Απόδοση των 27 κρατών μελών της ΕΕ (δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση).
  Η έκθεση συντάχθηκε ως μέρος του προγράμματος «Energy Efficient Watch» και έχει ως στόχο την αξιολόγηση των φιλοδοξιών, καθώς  και της ποιότητας των δράσεων και της εφαρμογής των πολιτικών των κρατών μελών στον τομέα της ενέργειας. Παράλληλα διεξήγαγε μια ποσοτική και ποιοτική έρευνα με εμπειρογνώμονες σε κάθε χώρα για την εφαρμογή της ενεργειακής πολιτικής της.
Η έκθεση αναφέρει ότι το ελληνικό πακέτο μέτρων έχει αρκετές πλευρές που μπορούν να ενισχυθούν, φέρνοντας ως παράδειγμα το στόχο της προσωρινής εξοικονόμησης (interim saving) για το 2010 (2,8%) που επετεύχθη και με το παραπάνω (μεταξύ 5,1% και 10,9%). Ωστόσο, ο κύριος λόγος για τις κακές επιδόσεις της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα είναι η οικονομική ύφεση που έπληξε σε μεγάλο βαθμό τη χώρα την περίοδο στην οποία αναφέρεται η έκθεση. Ωστόσο στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της μελέτης, το 45% των ειδικών δήλωσαν ότι ο στόχος της οδηγίας για τις ενεργειακές υπηρεσίες (ESD) δε θα επιτευχθεί.

Τα κονδύλια για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων !


Αξιοποιήστε κονδύλια για ενεργειακή αποδοτικότητα και χρήση ΑΠΕ για θέρμανση κτηρίων!


Απάντηση Ρεν στην ερώτηση Χρυσόγελου για τις συνέπειες της ενεργειακής φτώχειας
«Τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ μπορούν να στηρίξουν πολιτικές στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» απάντησε ο Όλι Ρεν σε ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου σχετικά με τις παρενέργειες της αυξημένης χρήσης ξύλου καθώς και συσκευών χαμηλής ενεργειακής απόδοσης για τη θέρμανση κτηρίων.
Ο κ. Ρεν χαρακτηριστικά αναφέρει τα 396 εκ. ευρώ που υπάρχουν στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ'οίκον» για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στις κατοικίες, καθώς και τη δυνατότητα αξιοποίησης κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση, ως χρηματοδοτικά εργαλεία για τη μείωση της εξάρτησης των νοικοκυριών από το πετρέλαιο για θέρμανση, μέσω υιοθέτησης περιβαλλοντικά υπεύθυνων εναλλακτικών λύσεων κι αποτελεσματικών μέτρων προστασίας, που θα αναζωογονούσαν παράλληλα κλάδους της οικονομίας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας.
Ο Επίτροπος στην απάντησή του δηλώνει ενήμερος για το πρόβλημα της αυξημένης οικιακής καύσης ξύλου στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη που συντελεί στην υπέρβαση των οριακών τιμών μικροσωματιδίων PM10 και PM2,5, πράγμα που με τη σειρά του έχει σοβαρές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία. Ωστόσο, δηλώνει ότι "αναμένει τα επίσημα στοιχεία που θα κατατεθούν το Σεπτέμβριο του 2013 για να υπάρξει πλήρης εικόνα σχετικά με τις επιπτώσεις της αυξημένης χρήσης καυσόξυλων και συσκευών χαμηλής ενεργειακής απόδοσης".