Καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια όταν μας παρακολουθούν

Καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια όταν μας παρακολουθούν – Έρευνα

Οι άνθρωποι καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια όταν γνωρίζουν ότι παρακολουθείται η χρήση που κάνουν, όπως προκύπτει από νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στην επιστημονική επιθεώρηση PNAS.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες παρακολούθησαν την ενεργειακή κατανάλωση σε6.000 σπίτια.
Οι ιδιοκτήτες των μισών σπιτιών που συμμετείχαν στην έρευνα δεν γνώριζαν ότι παρακολουθείται η ενεργειακή τους κατανάλωση, ενώ οι ιδιοκτήτες των υπόλοιπων σπιτιών ήταν ενημερωμένοι, τουλάχιστον για ένα συγκεκριμένο διάστημα.
Ειδικότερα, οι τελευταίοι λάμβαναν κάθε εβδομάδα για ένα μήνα μια κάρτα που ανέφερε ότι παρακολουθείται η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, αν και οι ερευνητές συνέχιζαν να συλλέγουν δεδομένα για τη χρήση ενέργειας για άλλους δυο μήνες χωρίς να τους ενημερώνουν.
Όπως προέκυψε από τη μελέτη, τα νοικοκυριά που γνώριζαν ότι παρακολουθούνται κατανάλωσαν 2,7%λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια συγκριτικά με τα νοικοκυριά της πρώτης ομάδας, που δεν είχε καμία ενημέρωση για την έρευνα.
Ωστόσο, η μείωση στη χρήση ενέργειας δεν διήρκεσε περισσότερο από ένα μήνα, το διάστημα δηλαδή κατά το οποίο οι ιδιοκτήτες λάμβαναν κάρτες και γνώριζαν ότι παρακολουθούνται.
Οι επιστήμονες αποδίδουν τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για ένα μήνα στο γεγονός ότι οι εβδομαδιαίες υπενθυμίσεις αφυπνούσαν και ευαισθητοποιούσαν τους συμμετέχοντες.
Όπως επισημαίνουν, δεν σκεφτόμαστε αρχικά συχνά την κατανάλωση ενέργειας, οπότε οι υπενθυμίσεις βοηθούν στην εξοικονόμηση και συμβάλλουν στην επιτυχία των προγραμμάτων ενεργειακής αποδοτικότητας.
econews