Δέκα «μυστικά» για μικρότερη κατανάλωση ρεύματος !

- Τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας άνω του 60% από τη λειτουργία του ψυγείου.

Η αγορά ψυγειοκαταψύκτη υψηλής ενεργειακής κλάσης,  η τοποθέτησή του μακριά από πηγές θερμότητας και η ρύθμιση της θερμοκρασίας στα ιδανικά επίπεδα, εξασφαλίζουν μειωμένη κατανάλωση ηλεκτρικού
Αν και είναι από τις πλέον ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές, εντούτοις όχι μόνο δεν μπορούμε να την αποχωριστούμε, αλλά δεν είμαστε καν σε θέση να περιορίσουμε τη λειτουργία της αποσυνδέοντάς την έστω για ελάχιστες ώρες την ημέρα από τη πρίζα.
Ο ψυγειοκαταψύκτης είναι η μοναδική ηλεκτρική συσκευή σε ένα σπίτι ή ένα χώρο εργασίας που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο για 365 ημέρες το χρόνο, με αποτέλεσμα – όπως είναι λογικό – να καταναλώνει σημαντική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας.
Μάλιστα, σύμφωνα με σχετικές μετρήσεις, σχεδόν το 20% του ποσού που αναγράφεται σε έναν λογαριασμό ρεύματος οφείλεται στη λειτουργία του ψυγείου.
Επομένως, εκείνος που θέλει να μειώσει τα χρήματα που πληρώνει για ηλεκτρικό, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ξεκινήσει την προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας από τον ψυγειοκαταψύκτη του.
Όπως όλες οι ηλεκτρικές συσκευές, έτσι και τα ψυγεία κατατάσσονται σε ενεργειακές κλάσεις, ανάλογα με τη σχέση κατανάλωσης ενέργειας και απόδοσης.
Ειδικά σε ότι αφορά στις συγκεκριμένες «λευκές» - όπως ονομάζονται - συσκευές, αυτές κατηγοριοποιούνται σε δέκα ενεργειακές κλάσεις με την πλέον αποδοτική να είναι εκείνη με τον κωδικό «Α+++» και την λιγότερο αποδοτική εκείνη που φέρει τον κωδικό «G».
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως η μέση εξοικονόμηση ενέργειας μεταξύ των συσκευών διαφορετικών ενεργειακών κλάσεων μπορεί να αγγίξει το 60%. 
Για το λόγο αυτό, είναι σκόπιμο σε περίπτωση αντικατάστασης ενός παλαιού ψυγείου, ο ενδιαφερόμενος να προτιμήσει κάποιο της υψηλότερης ενεργειακής απόδοσης που αυτός μπορεί να αποκτήσει.Υπογραμμίζεται πως όσο χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας (δηλαδή όσο υψηλότερης ενεργειακής κλάσης) είναι ένα ψυγείο, τόσο ακριβότερο είναι.
Ωστόσο, το επιπλέον κόστος μπορεί να καλυφθεί σταδιακά μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας και της μείωσης των λογαριασμών ρεύματος.

Δέκα «μυστικά» για μικρότερη κατανάλωση ρεύματος

Η αγορά ψυγείου υψηλής ενεργειακής απόδοσης είναι μεν ένας βασικός παράγοντας εξοικονόμησης ενέργειας, ωστόσο υπάρχουν μια σειρά από συμβουλές που μπορεί να ακολουθήσει ο καθένας – και ιδίως όσοι αδυνατούν να αποκτήσουν μια συσκευή τελευταίας τεχνολογίας – για να πετύχει σημαντική μείωση της κατανάλωσης ρεύματος.
Οι βασικότερες από αυτές τις συμβουλές – «μυστικά» είναι:



•    Δεν τοποθετούμε το ψυγείο δίπλα ή σε πολύ μικρή απόσταση από την ηλεκτρική κουζίνα και τα θερμαντικά σώματα – καλοριφέρ, καθώς επίσης και σε σημεία όπου υπάρχει έντονη ηλιακή ακτινοβολία. Σε αντίθετη περίπτωση, το ψυγείο μπορεί να «υποχρεωθεί» να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 30%.
•    Σε περίπτωση που το ψυγείο δεν είναι τεχνολογίας no frost και δεν κάνει αυτόματη απόψυξη, φροντίζουμε να καθορίζουμε τον καταψύκτη από τον πάγο σε τακτά χρονικά διαστήματα (περίπου μια φορά το δίμηνο). Σημειώνεται πως η ύπαρξη πάγου μόλις πέντε χιλιοστών είναι ικανή να αυξήσει κατά 20 - 30% την κατανάλωση ρεύματος.


•    Ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη στους 7 βαθμούς Κελσίου στο θάλαμο συντήρησης και στους μείον 18 βαθμούς στον καταψύκτη. Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατή η εξοικονόμηση κατά περίπου 15% στην κατανάλωση ηλεκτρικού από το ψυγειοκαταψύκτη.
•    Αποφεύγουμε να ανοίγουμε συχνά την πόρτα του ψυγείου και όταν το κάνουμε δεν την αφήνουμε ανοικτή για πολλή ώρα. Έτσι, περιορίζουμε την απώλεια ψύξης, για την αναπλήρωση της οποίας η συσκευή θα κάνει επιπρόσθετη κατανάλωση ενέργειας.
•    Ελέγχουμε τακτικά το λάστιχο της πόρτας του ψυγείου προκειμένου να διαπιστώσουμε ότι είναι καθαρό και κυρίως ότι εφαρμόζει καλά, μη επιτρέποντας απώλειες ψύξης. Αν δεν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα.
•    Δεν καλύπτουμε τα κενά εξαερισμού της συσκευής, ενώ κατά την τοποθέτησή της αφήνουμε τουλάχιστον πέντε εκατοστά απόσταση από τον τοίχο. Παράλληλα, ξεσκονίζουμε καλά και σε τακτικά διαστήματα τις σωληνώσεις (το πλέγμα δηλαδή) που βρίσκονται στην πίσω πλευρά του ψυγείου. Ο ζεστός αέρας που παράγεται από τη λειτουργία της συσκευής πρέπει οπωσδήποτε να διαφεύγει μέσω του εξαερισμού. Διαφορετικά, το ψυγείο θερμαίνεται και καταναλώνει περισσότερη ενέργεια. Για τον ίδιο λόγο, εξάλλου, δεν συστήνεται ο εντοιχισμός του ψυγείου.
•    Επ’ ουδενί δεν βάζουμε μέσα στο ψυγείο φαγητά που είναι ακόμη ζεστά ή δεν έχουν κρυώσει καλά, καθώς – εκτός από λόγους υγείας – συμβάλουν στη αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας και κατά συνέπεια στην αύξηση της κατανάλωσης ρεύματος προκειμένου να επανέλθει το επίπεδο ψύξης στην πρότερα κατάσταση.
•    Χρησιμοποιούμε αεροστεγή δοχεία για τα φαγητά που τοποθετούμε στο ψυγείο, έτσι ώστε να «παγιδεύουμε» την όποια υγρασία και να διατηρούμε ξερό τον αέρα που κυκλοφορεί εντός του θαλάμου.
•    Για να εξοικονομήσουμε ενέργεια, πρέπει να χρησιμοποιούμε σωστά τις διαφορετικές ζώνες θερμοκρασίας που υπάρχουν σε ένα ψυγείο. Έτσι, το πάνω τμήμα του ψυγείου που έχει τη υψηλότερη θερμοκρασία είναι κατάλληλο για να τοποθετούμε το μαγειρεμένο φαγητό. Τα λαχανικά και τα φρούτα τοποθετούνται στο ειδικό συρτάρι που βρίσκεται στο κάτω μέρος του θαλάμου συντήρησης, ενώ το τμήμα που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το συρτάρι λαχανικών, είναι το πιο κρύο μέρος του ψυγείου και ενδείκνυται για την αποθήκευση των ευπαθών τροφίμων, όπως κρέας, ψάρι, τυριά κ.α.
•    Όταν λείπουμε από το σπίτι για αρκετές ημέρες (σε περίπτωση διακοπών ή πολυήμερων ταξιδιών) καλό είναι να αποσυνδέουμε το ψυγείο από την παροχή ρεύματος, να το αδειάζουμε από τρόφιμα και να αφήνουμε την πόρτα ανοιχτή για να αερίζεται το εσωτερικό του.


Έτσι, μηδενίζουμε την κατανάλωση ενέργειας κατά την περίοδο που δεν κάνουμε καμία απολύτως χρήση της συσκευής.

Συσκευές για κάθε ανάγκη και διατροφική συνήθεια  
Η προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας από τη λειτουργία ενός ψυγείου γίνεται ευκολότερη στην περίπτωση που ένα νοικοκυριό έχει επιλέξει εκείνη τη συσκευή που καλύπτει με σχετική ακρίβεια τις ανάγκες του. 
Ένα ψυγείο που είναι μεγαλύτερο σε χωρητικότητα από εκείνο που πραγματικά χρειάζεται μια οικογένεια, πέρα από το επιπρόσθετο κόστος αγοράς, την επιβαρύνει οικονομικά καθ’ όλη τη διάρκεια χρήσης του.
Είναι λοιπόν σκόπιμο η αγορά ψυγειοκαταψύκτη να γίνεται με βάση τις αληθινές ανάγκες και τις διατροφικές συνήθειες της κάθε οικογένειας.
Σήμερα στην αγορά υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι ψυγείων, ο καθένας από τους οποίους καλύπτει διαφορετικές ανάγκες.
Ειδικότερα:
•    Τα ψυγεία άνω κατάψυξης. Σ’ αυτά ο χώρος της κατάψυξης βρίσκεται πάνω από το χώρο της συντήρησης και είναι συνήθως μικρός και ενιαίος. Έτσι, οι συγκεκριμένες συσκευές απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε όσους δεν καταναλώνουν πολλά κατεψυγμένα τρόφιμα, αλλά προτιμούν κατά βάση φρέσκα προϊόντα στη διατροφή τους. Για το λόγο αυτό, τα συγκεκριμένα ψυγεία έχουν μεγαλύτερους χώρους για την αποθήκευση φρούτων και λαχανικών.
•    Τα ψυγεία κάτω κατάψυξης. Στις εν λόγω συσκευές, η κατάψυξη βρίσκεται στο κάτω μέρος και είναι σαφώς μεγαλύτερος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο ενός ψυγείου που διαθέτει τον χώρο της κατάψυξης στο πάνω τμήμα του. Η κατάψυξη, μάλιστα, χωρίζεται με ράφια ή συρτάρια για καλύτερη ταξινόμηση των τροφίμων. Αντίθετα, ο χώρος της ψύξης – συντήρησης είναι σχετικά μικρότερος. Λόγω αυτών ακριβώς των χαρακτηριστικών τους, τα ψυγεία κάτω κατάψυξης είναι κατάλληλα για οικογένειες που χρησιμοποιούν συχνά στη διατροφή τους κατεψυγμένα προϊόντα και για το λόγο αυτό χρειάζονται μεγάλους χώρο αποθήκευσης.
•    Ψυγεία side by side – Ντουλάπες. Οι συσκευές αυτές έχουν δύο πόρτες, συνήθως ανομοιόμορφες από πλευράς πλάτους, με την πλέον στενή πόρτα να οδηγεί στην κατάψυξη και την φαρδύτερη στην ψύξη - συντήρηση. Λόγω της κάθετης διαμόρφωσης των χώρων ψύξης και κατάψυξης, ο συγκεκριμένος τύπος ψυγείου δίνει τη δυνατότητα τοποθέτησης σε εύχρηστο σημείο των τροφίμων συχνής κατανάλωσης, τόσο των κατεψυγμένων όσο και των φρέσκων.

Είναι δε κατάλληλα για εκείνα τα νοικοκυριά στα οποία υπάρχει ισορροπία ως προς την κατανάλωση φρέσκων και κατεψυγμένων τροφίμων. Αξίζει να σημειωθεί δε πως τα side by side ψυγεία είναι συνήθως εξοπλισμένα με πρόσθετες λειτουργίες, όπως είναι η έξοδος κρύου νερού ή και πάγου, κάνοντάς τα ιδανικά για όσους καταναλώνουν συχνά κρύο νερό ή χρησιμοποιούν παγάκια στα ροφήματά τους.
Επισημαίνεται πως συστήματα σαν αυτό της εξόδου κρύου νερού και πάγου χωρίς να χρειαστεί να ανοίξουμε το ψυγείο βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας καθώς περιορίζουν το άνοιξε – κλείσε της πόρτας της συσκευής.
Ειδικά τους θερινούς μήνες, έχει υπολογιστεί πως τουλάχιστον οι μισές από τις φορές που κάποιος ανοίγει την πόρτα του ψυγείου είναι είτε για να πάρει ένα μπουκάλι κρύο νερό είτε για να βγάλει παγάκια από την κατάψυξη.
Τον ίδιο σκοπό έχει, επίσης, το σύστημα ηχητικής ειδοποίησης σε περίπτωση που ξεχάσουμε ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου.
Χάρη στην ειδοποίηση αυτή μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως το ψυγείο μας λειτουργεί ομαλά και χωρίς να χρειαστεί να κάνει υπερκατανάλωση ρεύματος επειδή λόγω βιασύνης ή απροσεξίας δεν κλείσαμε καλά την πόρτα του.

www.worldenergynews.gr