Οι ενεργειακές κοινότητες έχουν ως στόχο μέσα από συνέργειες, να αυξηθεί η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και να διαχυθεί σε περισσότερους η δυνατότητα να παράγουν, να χρησιμοποιούν, και να πωλούν ρεύμα από ΑΠΕ.Με το νόμο Ν. 4513/2018 η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα ανάμεσα στις άλλες Ευρωπαϊκές που ενσωματώνει στο θεσμικό της πλαίσιο την έννοια της «Ενεργειακής Κοινότητας».
Οι Ενεργειακές Κοινότητες αποτελούν πλέον το όχημα προς τη Δημοκρατία της Ενέργειας και ανοίγουν το δρόμο προς έναν κόσμο με σεβασμό τόσο στον άνθρωπο όσο και στο περιβάλλον. Μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων, επιχειρήσεις ΟΤΑ & νοικοκυριά αποκτούν ενεργό ρόλο στην παραγωγή, την αποθήκευση, την πώληση και γενικά τη διαχείριση καθαρής ενέργειας.
Οι κύριες δραστηριότητες εντός της περιοχής στην οποία έχει ιδρυθεί η Κοινότητα είναι οι ακόλουθες:
- Παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, πώληση ηλεκτρικής / θερμικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού & Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας).
- Παραγωγή, διανομή και προμήθεια θερμικής ενέργειας.
- Παροχή σε μέλη της Ενεργειακής κοινότητας ενεργειακών προϊόντων και συσκευών για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
- Προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων.
- Διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.
- Προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου σε τελικούς πελάτες.
- Διαχείριση στόλου υποδομής εναλλακτικών καυσίμων / στόλου ηλεκτρικών οχημάτων.
- Εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης νερού με χρήση ΑΠΕ.
- Παροχή ενεργειακών υπηρεσιών. Ποια είναι τα κίνητρα της ίδρυσης μιας ενεργειακής κοινότητας;
- Προτεραιότητα στην αδειοδότηση νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής απόΑ ΠΕ και ΣΗΘΥΑ.
- Υψηλότερο όριο MW εξαίρεσης από συμμετοχή σε διαγωνιστικές διαδικασίες.
- Μειωμένο ύψος εγγυητικών για την έκδοση αδειών, χαμηλότερες χρεώσεις για σταθμούς ΑΠΕ που συμμετέχουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
- Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του Ετήσιου τέλους διατήρησης δικαιώματος κατοχής άδειας παραγωγής.
Σύμφωνα με το νέο νόμο δικαίωμα συμμετοχής στις Ενεργειακές Κοινότητες έχουν φυσικά πρόσωπα με πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού της ίδιας περιφερειακής ενότητας εντός της οποίας βρίσκεται η έδρα της Ενεργειακής κοινότητας ή επιχειρήσεις αυτών και Ο.Τ.Α. β΄ βαθμού εντός των διοικητικών ορίων των οποίων βρίσκεται η έδρα της Ενεργειακής κοινότητας.
Προβλέπεται επίσης ότι τουλάχιστον το 50% συν ένα των μελών πρέπει να σχετίζονται με τον τόπο στον οποίο βρίσκεται η έδρα της Ενεργειακής Κοινότητας, και συγκεκριμένα τα φυσικά πρόσωπα – μέλη να έχουν πλήρη ή ψιλή κυριότητα ή επικαρπία σε ακίνητο το οποίο βρίσκεται εντός της περιφερειακής ενότητας της έδρας της Ενεργειακής Κοινότητας ή να είναι δημότες δήμου της περιφερειακής ενότητας αυτής και τα νομικά πρόσωπα μέλη να έχουν την έδρα τους εντός της περιφερειακής ενότητας της έδρας της Ενεργειακής κοινότητας.
Οι Ενεργειακές Κοινότητες θα μπορούν να παράγουν, να αποθηκεύουν, να διαθέτουν στα μέλη τους ή και να πωλούν ηλεκτρική, θερμική, ψυκτική ενέργεια, να αναπτύσσουν δίκτυο και να εκμεταλλεύονται υποδομές εναλλακτικών καυσίμων, ακόμη και να προμηθεύουν τα μέλη τους με ηλεκτροκίνητα οχήματα.
- Μάθε περισσότερα! Πως; Επικοινώνησε μαζί μας