Genervest: Η επενδυτική πλατφόρμα της Greenpeace, για έργα ΑΠΕ

 Η ηλεκτρονική επενδυτική πλατφόρμα Genervest της Greenpeace, ξεκινά την επίσημη λειτουργία της την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Η πλατφόρμα Genervest θα έχει διπλό ρόλο: αφενός θα παρουσιάζει επιλεγμένα ενεργειακά έργα με δεδομένη κοινωνική και περιβαλλοντική αξία τα οποία αναζητούν χρηματοδότηση με ένα δίκαιο και ανταγωνιστικό επιτόκιο. Αφετέρου θα επιτρέπει σε όποιον ενδιαφέρεται (π.χ. πολίτες, επενδυτές, νομικά πρόσωπα κ.α.) να επενδύσει σε αυτά τα έργα, διασφαλίζοντας μία ικανοποιητική απόδοση για τα χρήματά του.

Σκοπός της Genervest είναι να προσφέρει ένα ανταγωνιστικό επιτόκιο με όρους της αγοράς, το οποίο θα διασφαλίζει δίκαιους όρους χρηματοδότησης μεταξύ έργων και επενδυτών. Το επιτόκιο θα προσαρμόζεται ανά περίπτωση έργου.

Πρόκειται όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί της πλατφόρμας για έναν νέο πιο ευέλικτο τρόπο χρηματοδότησης μικρών και μεσαίων έργων ΑΠΕ από πολίτες, μικρές επιχειρήσεις και ενεργειακές κοινότητες με σκοπό την προώθηση βιώσιμων επενδύσεων που ενισχύουν και καθιστούν πιο ανθεκτικές τις τοπικές οικονομίες.

Η Genervest είναι μια επενδυτική κοοπερατίβα, που δημιουργήθηκε με την υποστήριξη της Greenpeace, και δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε χρηματοδότηση με ανταγωνιστικό επιτόκιο. Σκοπός είναι η ουσιαστική στήριξη του θεσμού της ενεργειακής δημοκρατίας και της κοινωνικά δίκαιης ενεργειακής μετάβασης, μέσω της κάλυψης ενός χρηματοδοτικού κενού που εντοπίζεται και αφορά σε μικρότερα έργα καθαρής ενέργειας ιδιαίτερα στο τοπικό επίπεδο.

«Υγιείς επενδύσεις με υψηλό κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο»

«Με τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας σήμερα να μοιάζουν ανυπέρβλητες, πιστεύουμε ότι τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να στηριχθούν οι υγιείς επενδύσεις με υψηλό κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο», αναφέρει ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Στη δύσκολη αυτή συγκυρία, σκοπός μας είναι η Genervest να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα προκειμένου να επενδύσουν στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, βοηθώντας παράλληλα τον τόπο τους να στραφεί σε ένα νέο πράσινο και πιο ανθεκτικό οικονομικό μοντέλο».

Τα έργα προς χρηματοδότηση:

Εργαστήριο «Οι Ενεργειακές Κοινότητες μιλούν για τις Ενεργειακές Κοινότητες. Εξελίξεις, προοπτικές και προκλήσεις» 3 Δεκεμβρίου 2020 02:30 μ.μ.

   Το εργαστήριο «Οι Ενεργειακές Κοινότητες, μιλούν για τις Ενεργειακές Κοινότητες. Εξελίξεις, προοπτικές και προκλήσεις», 

3 Δεκεμβρίου 2020 02:30 μ.μ.  θα δώσει για πρώτη φορά το βήμα μέσω μιας ανοιχτής συζήτησης, σε Ενεργειακές Κοινότητες από όλη την Ελλάδα, να παρουσιάσουν το όραμα και τα σχέδια τους και να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. 
Επιπλέον, θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις και ζητήματα που αφορούν στη χρηματοδότηση, τη νομοθεσία και την ενδυνάμωση της δικτύωσης και εκπροσώπησης των Ενεργειακών Κοινοτήτων.
Ταυτόχρονα, ειδικοί στον τομέα των ΕΚΟΙΝ έχουν προσκληθεί να συμβάλουν στη ροή της συζήτησης και στην καταγραφή των αποτελεσμάτων.
Θα πραγματοποιηθούν τρείς κύκλοι συζητήσεων με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Ενεργειακών Κοινοτήτων, των ειδικών προσκεκλημένων και του κοινού:
Κύκλος Α’ : Γνωριμία, δικτύωση και παρουσίαση Ενεργειακών Κοινοτήτων. (Διάρκεια 30’)
Κύκλος Β’: Χρηματοδότηση και θεσμικό περιβάλλον: Εργαλεία, προοπτικές, θεσμικό πλαίσιο, εξελίξεις και προκλήσεις. (Διάρκεια 60’)
Κύκλος Γ’: Ενεργειακή Δημοκρατία: Κοινωνική συνοχή, ενεργειακή φτώχεια, κοινωνική αποδοχή έργων ΑΠΕ. (Διάρκεια 30’)
To εργαστήριο αποτελεί το 1ο Energy Democracy Dialogue και συνδιοργανώνεται από την ELECTRA Εnergy Cooperative (στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου EUCENA) και το Ινστιτούτο INZEB, με την υποστήριξη του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace.
 Από την ψήφιση του νόμου 4513/2018 έχουν ιδρυθεί στην Ελλάδα περισσότερες από 400 Ενεργειακές Κοινότητες (ΕΚΟΙΝ), με στόχο να συμβάλλουν στην ενεργειακή μετάβαση και να αποτελέσουν τα οχήματα μέσω των οποίων πολίτες, μικρές επιχειρήσεις και ΟΤΑ θα μπορούν να έχουν ενεργό ρόλο ως μικρο-επενδυτές και συν-ιδιοκτήτες τοπικών έργων ΑΠΕ.

Ανοίγει η ειδική γραμμή εξυπηρέτησης πολιτών (helpdesk) για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».

 Ανοίγει η ειδική γραμμή εξυπηρέτησης πολιτών (helpdesk)  για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».  Τηλέφωνο Helpdesk: 2106241829
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, στόχος της δημιουργίας (helpdesk) είναι η  καλύτερη ενημέρωση – προετοιμασία των ενδιαφερόμενων και πραγματοποιείται σε συνέχεια και της προδημοσίευσης των βασικών σημείων του Οδηγού του προγράμματος την προηγούμενη εβδομάδα.

  1.  ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΥΤΟΝΟΜΩ” ΕΔΩ 
  2. ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΥΤΟΝΟΜΩ” ΕΔΩ

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210 6241829 (20 γραμμές), το οποίο θα λειτουργεί καθημερινά –εργάσιμες ημέρες- από τις 07.00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ. Σημειώνεται ότι το helpdeskξεκινά νωρίτερα και είναι πιο διερυμένο σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους του «Εξοικονομώ», ώστε να ανταποκρίνεται στο αυξημένο μέγεθος του προγράμματος και να καλύπτει τις ανάγκες πληροφόρησης για τις αλλαγές που προβλέπονται.

Η τηλεφωνική εξυπηρέτηση θα καλύπτει όχι μόνο τα «βασικά» ερωτήματα (ποιοι είναι δικαιούχοι, οδηγίες για την υποβολή της αίτησηςκλπ.) αλλά και