Τον καθηγητή Αρθούρο Ζερβό προτείνει το Δημόσιο για πρόεδρο της ΔΕΗ.


Eurokinissi
Ο καθηγητής Αρθούρος Ζερβός
Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Επόμενο άρθρο:
Στροφή της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας υπόσχεται ο Αρθ.Ζερβός (25/11/2009)

Ο Αρθούρος Ζερβός, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, θα προταθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να αναλάβει τις θέσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ. Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου. Ο κ. Ζερβός είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών .

Στροφή της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας υπόσχεται ο Αρθ.Ζερβός
Σε αναθεώρηση του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ θα προχωρήσει ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, καθηγητής Αρθούρος Ζερβός, ενώ υπόσχεται ότι θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το όνομα του κ. Ζερβού ανακοινώθηκε την Τρίτη από την κυβέρνηση. Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Το Βήμα» ο κ. Ζερβός συνόψισε τους βασικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει, στους οποίους περιλαμβάνεται η συνέχιση χρήσης του λιγνίτη ως βασικού καυσίμου για τη λειτουργία της ΔΕΗ, με εκσυγχρονισμό ή και αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων.

«Παράλληλα, όμως, η ΔΕΗ θα δώσει πλέον ιδιαίτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) που μέχρι σήμερα είναι μια παρωνυχίδα στις δραστηριότητες της Επιχείρησης, αλλά θα αναβαθμιστούν ριζικά» είπε και προσέθεσε ότι το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ έχει καθυστερήσει και κάποια τμήματά του «βρίσκονται στον αέρα και χρειάζονται ξανακοίταγμα».

Σε μερικά χρόνια η ΔΕΗ θα πληρώνει για τους ρύπους περίπου 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο, σημείωσε, κάτι που θα εκτινάξει στα ύψη τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αν «μέχρι τότε δεν κάνουμε ριζική στροφή προς τις ΑΠΕ».

Ο κ. Ζερβός λέει «όχι στον λιθάνθρακα» και δηλώνει ότι θα τον βγάλει από τις επενδυτικές σκέψεις της ΔΕΗ, ενώ θεωρεί το φυσικό αέριο βασικό καύσιμο με το οποίο η ΔΕΗ πρέπει να συνεχίσει να κινείται, ενώ δεν κρύβει και το άγχος του για τη σημαντική προσωπική πρόκληση που αντιμετωπίζει με έναν τεράστιο διοικητικό οργανισμό όπως η ΔΕΗ.

Ο κ. Αρθούρος Ζερβός γεννήθηκε το 1952 και είναι κάτοχος των πτυχίων ΒSc και ΜSc από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον των ΗΠΑ και των πτυχίων DΕΑ (Diplome d΄Εtudes Αpprofondies) και ΡhD (Diplome de Docteur- Ιngenieur) από το Πανεπιστήμιο Ρ. και Μ. Curie της Γαλλίας.

Είναι καθηγητής του Τομέα Ρευστών της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου από το 1982 και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕRΕC), της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕWΕΑ) και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWΕC).

Επίσης, είναι αντιπρόεδρος του Παγκοσμίου Δικτύου Πολιτικής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Έχει υλοποιήσει περίπου 60 προγράμματα έρευνας, ανάπτυξης και επίδειξης, χρηματοδοτούμενα κυρίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και είναι αρχισυντάκτης του περιοδικού «Ιnternational Journal of Sustainable Εnergy» και μέλος της συντακτικής επιτροπής του διεθνούς περιοδικού «Ιnternational Journal of Wind Εnergy».

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το in.gr, στη διεύθυνση http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1078590&lngDtrID=251