- Το EnergyNet παρέχει δωρεάν συμβουλές, σχετικά με την αποδοτικότητα και τους νέους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας.
“πράσινες” θέσεις πλήρους απασχόλησης στους τομείς της ενέργειας.
ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ: Μικρό βήμα, εκεί που απαιτείται άλμα
- Ενεργειακά, για εξοικονόμηση και συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
- Οικονομικά, για την επείγουσα τόνωση και βιώσιμη στροφή ενός τομέα με μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία και πλήθος θέσεις εργασίας, όπως της οικοδομής.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ
|
|
Εταιρείες - σύμβουλοι για εξοικονόμηση ενέργειας !
ΕΙΔΗΣΕΙΣ :: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | |
Της Μανταλένας Πίου
Ανοίγει ο δρόμος για την ίδρυση εταιρειών που θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες για την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ οι πάροχοι ενέργειας θα υποχρεωθούν να πωλούν στους νέους πελάτες τους μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου κ.λπ., όπως προβλέπει το νομοσχέδιο για τη «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση» που έθεσε από χθες σε δημόσια διαβούλευση η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Οδηγία
Το νομοσχέδιο εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με την οδηγία 2006/32/ΕΚ με στόχο τη μείωση της κατνάλωσης ενέργειας, τον περιορισμό των ενεργειακών απωλειών και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.
Στο πλαίσιο αυτό προβλέπει την ίδρυση των Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ) για την παροχή ενεργειακών υπηρεσιών ή/και άλλων μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στις εγκαταστάσεις ή το κτήριο του τελικού καταναλωτή, αναλαμβάνοντας τον χρηματοοικονομικό κίνδυνο. Το οικονομικό αντάλλαγμα για την παρεχόμενη υπηρεσία θα βασίζεται εν όλω ή εν μέρει στην επίτευξη της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και στην τήρηση των λοιπών συμβατικών όρων ενεργειακής απόδοσης Η ΔΕΗ και οι άλλοι πάροχοι ενέργειας θα υποχρεωθούν να συστησουν τέτοιες επιχειρήσεις.
Στη νέα αγορά θα δραστηριοποιούνται εταιρείες που αναλαμβάνουν ολοκληρωμένα έργα ενεργειακών υπηρεσιών από την προμήθεια του εξοπλισμού και την εγκατάσταση ως τη χρηματοδότηση της δαπάνης και τη διαχείριση του συστήματος. Η πληρωμή των παρεχόμενων υπηρεσιών βασίζεται στην επίτευξη των βελτιώσεων της ενεργειακής απόδοσης. Η υλοποίηση των έργων εξοικονόμησης ενέργειας μπορεί να γίνεται και μέσω ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου που θεσμοθετεί το νομοσχέδιο, τη «Χρηματοδότηση από Τρίτους» (ΧΑΤ), ως εναλλακτικού τρόπου υλοποίησης ιδιωτικών επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας.
Κίνητρα
Τόσο οι νέες εταιρείες (ΕΕΥ) όσο και οι ΧΑΤ δεν απευθύνονται στους οικιακούς καταναλωτές, αλλά στους επιχειρηματικούς και μεγάλους επαγγελματικούς, καθώς και στα κτήρια του Δημοσίου.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις για τους ενεργειακούς επιθεωρητές και θέτει το πλαίσιο για την παροχή κινήτρων για επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια (και κατοικίες), αναφέρει όμως ότι η εξειδίκευση και ενεργοποίηση των σχετικών διατάξεων θα γίνει με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Περιβάλλοντος εντός έξι μηνών από την ψήφιση του νόμου.
Ενεργειακές παρεμβάσεις σε σπίτια.
- Πράσινο λίφτινγκ με επιδότηση.
Ενεργειακές παρεμβάσεις σε σπίτια χωρίς να βάλετε το χέρι στην τσέπη.
Ακόμη, μέσα στις επόμενες ημέρες εξαγγέλλεται το περιβόητο πακέτο επιδοτήσεων, φοροαπαλλαγών και χαμηλότοκων τραπεζικών δανείων για τη χρηματοδότηση ενεργειακών εργασιών στα σπίτια, όπως μονώσεις και τοποθέτηση διπλών κουφωμάτων.
Τα κτίρια που έχουν επιλεγεί να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, είναι- όπως ανέφερε μιλώντας χθες σε συνέδριο του ΤΕΕ ο υφ. Περιβάλλοντος Ι. Μανιάτης- «όσα έχουν κατασκευαστεί πριν από την εφαρμογή του κανονισμού θερμομόνωσης του 1979, και ως εκ τούτου παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση, ενώ ταυτόχρονα ανήκουν σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται στην κατηγορία των “ενεργειακά πτωχών”». Για τις κατοικίες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα διενεργείται ενεργειακή επιθεώρηση, πριν και μετά τις παρεμβάσεις.
Στην ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων θα συμβάλει και το νομοσχέδιο που προβλέπει τη δυνατότητα παροχής ενεργειακών υπηρεσιών από εξειδικευμένες εταιρείες προς τους καταναλωτές, χωρίς οι τελευταίοι να χρειάζεται να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Ένα συμβόλαιο θα υπογράφεται μεταξύ του καταναλωτή και της εταιρείας και θα προβλέπει ότι για την αποπληρωμή των εργασιών, η τελευταία θα εισπράττει ένα ποσό που θα αντιστοιχεί στο τμήμα της εξοικονομούμενης ενέργειας που θα επιτυγχάνεται σε βάθος χρόνου. Το μοντέλο εφαρμόζεται χρόνια στο εξωτερικό, ονομάζεται Εnergy Services Companies (ΕSCΟs- Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών) και έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα αφού η εταιρεία σε συνεργασία με τράπεζα που τη χρηματοδοτεί, αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το κόστος.
Ευρω-πριμ
Στο μεταξύ, τη δυνατότητα στον δικαιούχο να αναβαθμίσει ενεργειακά το σπίτι του, είτε παίρνοντας απευθείας επιδότηση για το κόστος των προτεινόμενων εργασιών (με μέγιστο ποσοστό το 30% του κόστους) είτε λαμβάνοντας ένα επισκευαστικό δάνειο από τράπεζες, με επιδότηση του επιτοκίου που μπορεί να φτάσει και το 100%, προβλέπει στην τελική μορφή του το σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας στα σπίτια που θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Στόχος είναι να αρχίσει να εφαρμόζεται το αργότερο από τον Ιούνιο. Το σπίτι θα πρέπει πρώτα να έχει ελεγχθεί από ενεργειακό επιθεωρητή, ώστε να είναι γνωστό ποια σημεία χρήζουν παρεμβάσεων. Το κόστος της επιθεώρησης δεν έχει οριστικοποιηθεί αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αρχίζει από ένα ευρώ το τετραγωνικό μέτρο με ενδεχόμενη διαβάθμιση αναλόγως των τετραγωνικών.
Το υπουργείο φιλοδοξεί να επωφεληθούν περίπου 45.000 σπίτια από το πρόγραμμα των άτοκων δανείων και άλλα 30.000 από τις απευθείας επιδοτήσεις για ενεργειακές εργασίες. Συνολικά έχει τεθεί ως στόχος να ικανοποιηθούν κάτι λιγότερο από 100.000 δικαιούχοι (είτε μεμονωμένα διαμερίσματα και μονοκατοικίες είτε ολόκληρα κτίρια), αντί για τους μόλις 15.000 που προέβλεπε το πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση. Για τον σκοπό αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει καταφέρει να εξασφαλίσει, πέραν των 100 εκατ. ευρώ του αρχικού σχεδιασμού, επιπλέον κονδύλια, είτε από άλλα κοινοτικά προγράμματα του υπουργείου Οικονομίας είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το πρώτο βήμα
Στο νομοσχέδιο «για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση» που έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση το υπ. Περιβάλλοντος, εκτός από τους όρους λειτουργίας των Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών και της κατάρτισης συμβάσεων Χρηματοδότησης Από Τρίτους, περιλαμβάνεται και μια σειρά από άλλες διατάξεις. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι στο εξής θα ισχύουν ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης για όλες τις προμήθειες του δημοσίου τομέα, καθώς επίσης υποχρεωτική εφαρμογή συστήματος ενεργειακής διαχείρισης σε όλους τους οργανισμούς του Δημοσίου. Το νομοσχέδιο που αφορά τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο σχετικής Οδηγίας της Ε.Ε., ορίζει επίσης ότι στο εξής, για κάθε νέα σύνδεση που γίνεται, οι προμηθευτές ενέργειας- ΔΕΗ και ανταγωνιστές της- θα υποχρεούνται να εγκαθιστούν μετρητές στο σπίτι που θα μετρούν ανά ώρα την κατανάλωση ενέργειας, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να γνωρίζουν τι ξοδεύουν. Αργότερα, αυτό θα επιτρέψει στη ΔΕΗ και τους ανταγωνιστές της την καθιέρωση τιμολογίων πολλαπλών ταχυτήτων. Επίσης, σε 6 μήνες από τη δημοσίευση του νόμου, προβλέπεται η θέσπιση χρηματοοικονομικών μέσων και κινήτρων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση.
Καθαρά οχήματα
Προβλέπεται ακόμη υποχρεωτική ποσόστωση καθαρών οχημάτων, όπως ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου, βιοκαυσίμου, υδρογόνου στις δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, και ότι οι διανομείς ενέργειας και στις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ενέργειας (ηλεκτρικό, φυσικό αέριο κ.λπ.), θα παρέχουν υποχρεωτικά στους πελάτες τους ενεργειακές υπηρεσίες και επιθεωρήσεις.
ΠΑΚΕΤΟ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ. Χρηματοδότηση, φοροαπαλλαγές και χαμηλότοκα δάνεια περιλαμβάνονται στο πακέτο του υπουργείου Περιβάλλοντος.