Μείωσε τον επόμενο λογαριασμό ρεύματος

Εξοικονόμηση στην πράξη

Μείωσε τον επόμενο λογαριασμό ρεύματος κατά 79,94 Ευρώ!

  Και κάνε ταυτόχρονα ένα καλό στο περιβάλλον...

Επειδή δε μας αρέσει να μένουμε στη θεωρία αλλά να προσπαθούμε να εφαρμόζουμε τη θεωρία στην πράξη, σ' αυτό το άρθρο θα δούμε πως μπορούμε πολύ εύκολα, με ελάχιστο κόστος και κυρίως, χωρίς συμβιβασμούς στην καθημερινή μας πρακτική:
 • Να εξοικονομήσουμε 79,94 Ευρώ από κάθε λογαριασμό ρεύματος!
   
 • Να μειώσουμε κατά 1.000 κιλά ατομικά, ο κάθε ένας από εμάς, την έκλυση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, πράγμα που είναι ισοδύναμο με το να φυτέψουμε 20 δέντρα έξω από το σπίτι μας!
Κι αυτό με κάποιες απλές και έξυπνες κινήσεις οικονομίας. Όχι με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Έτσι κι αλλιώς, πριν την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος, φροντίζουμε να μειώσουμε τις απαιτήσεις σε κατανάλωση ρεύματος του σπιτιού όσο γίνεται...


 •  1η κίνηση: Αλλάζουμε τα φώτα!

 Ας υποθέσουμε ότι έχουμε στο σπίτι μας συνολικά 10 συνηθισμένους λαμπτήρες πυράκτωσης των 60W ο κάθε ένας. Αυτοί μπορεί να βρίσκονται στην οροφή των δωματίων, σε επιτραπέζια φωτιστικά, σε σποτ στην κουζίνα, σε επιδαπέδια φωτιστικά στο σαλόνι, στον καθρέπτη του μπάνιου, έξω από την πόρτα εισόδου, στο μπαλκόνι και αλλού! Άλλοι μπορεί να λειτουργούν 6-8 ώρες κάθε βράδυ, άλλοι μόνο για 1-2 ώρες. Συνολικά, οι ώρες λειτουργίας όλων των λαμπτήρων, ας πούμε ότι είναι περίπου 40 ώρες κάθε βράδυ.

Για παράδειγμα:   6 ώρες επί 2 λαμπτήρες του καθιστικού, συνολικά 12 ώρες για το καθιστικό.
3 ώρες επί 2 λαμπτήρες του λουτρού, συνολικά 6 ώρες για το λουτρό κ.ο.κ.
Η κατανάλωση θα είναι 40 ώρες επί 60W, συνολικά 2.400 Wh, ή αλλιώς 2,4 KWh κάθε 24ωρο. Στον 4μηνο λογαριασμό κατανάλωσης ρεύματος της ΔΕΗ θα έχουμε καταναλώσει 288 KWh για φωτισμό.
Με μέσο κόστος 14 λεπτά ανά KWh (ανάλογα με την κλίμακα χρέωσης), ο φωτισμός μας κοστίζει 40,32 Ευρώ σε κάθε 4μηνο  λογαριασμό.
Αν αντικαταστήσουμε τους παραπάνω λαμπτήρες με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας των 7W (που έχουν αντίστοιχη απόδοση σε φωτισμό με 80W των απλών λαμπτήρων πυράκτωσης), η κατανάλωση θα είναι 40 ώρες επί 7W, δηλαδή συνολικά 280 μόλις Wh ή αλλιώς 0,28 KWh ανά 24ωρο ή 28,8 KWh το 4μηνο.
Με μέσο κόστος 14 λεπτά ανά KWh (ανάλογα με την κλίμακα χρέωσης), ο φωτισμός τώρα θα μας κοστίζει 4,03 Ευρώ σε κάθε 4μηνο λογαριασμό.
Εξοικονομήσαμε δηλαδή 36,29 Ευρώ σε κάθε λογαριασμό ρεύματος!

 • 2η κίνηση: Ζεσταίνουμε νερό όταν το χρειαζόμαστε!

Καλό είναι να έχουμε ηλιακό θερμοσίφωνα. Όπως και να έχει όμως, μια κακή συνήθεια που έχουμε πολλοί είναι να ανάβουμε το θερμοσίφωνα και να τον ξεχνάμε για αρκετή ώρα...
Ανάλογα με το θερμοσίφωνα (και τη ρύθμιση του θερμοστάτη) ένας ηλεκτρικός θερμοσίφωνας θα χρειαστεί κάποια συγκεκριμένη ώρα για να ζεστάνει το νερό στη θερμοκρασία που θέλουμε.
Είναι το σημείο εκείνο στο οποίο θα σβήσει το πορτοκαλί λαμπάκι! Αν τον αφήσουμε ανοικτό περισσότερη ώρα, το μόνο που γίνεται είναι το εξής: Το νερό αρχίζει πάλι να κρυώνει λίγο μέχρι να πέσει κάτω από τη θερμοκρασία του θερμοστάτη, για να ανάψει ξανά το πορτοκαλί λαμπάκι και να αρχίσει πάλι η αντίσταση να τραβά ρεύμα για να ξαναζεστάνει το νερό στη θερμοκρασία που έτσι κι αλλιώς είχε φθάσει πριν!
Περισσότερη κατανάλωση ρεύματος για το ίδιο αποτέλεσμα δηλαδή! Το νερό δεν πρόκειται να γίνει πιο ζεστό, ούτε θα ζεστάνουμε περισσότερα λίτρα αφού η χωρητικότητα σε λίτρα του κάθε θερμοσίφωνα είναι δεδομένη.
Και μην ξεχνάμε ότι ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση σε Watt από όλες τις συσκευές ενός σπιτιού: Συνήθως 4.000 Watt!
Ανάβουμε λοιπόν το θερμοσίφωνα λίγο πριν χρειαστούμε το ζεστό νερό. Μπαίνουμε στο μπάνιο μόλις σβήσει το λαμπάκι ή λίγο μετά.
Για το πλύσιμο των πιάτων κ.λπ. χρησιμοποιούμε ειδικούς μικρούς θερμαντήρες νερού: Δεν χρειάζεται να ζεστάνουμε 200 λίτρα ενώ χρειαζόμαστε μόνο 10!
Και φυσικά αν μπορούμε, εγκαθιστούμε ηλιακό θερμοσίφωνα.
Αν λοιπόν αφήσουμε το πορτοκαλί λαμπάκι να ανάψει ξανά μερικές φορές για 10 λεπτά κάθε φορά, θα έχουμε καταναλώσει, χωρίς κανένα λόγο, μέχρι και 2KWh κάθε μέρα, δηλαδή 240KWh σε κάθε λογαριασμό ρεύματος, ή 33,60 Ευρώ!
Αν κάνουμε καθημερινή συνήθεια την προηγούμενη τακτική, θα εξοικονομήσουμε περίπου 28,80 Ευρώ από κάθε λογαριασμό.

3η κίνηση: Η ηλεκτρική κουζίνα ισοδυναμεί σε κατανάλωση ρεύματος με 30 τηλεοράσεις!

Γι' αυτό παρακολουθούμε την πορεία ψησίματος από το τζάμι της πόρτας της και δεν την ανοιγοκλείνουμε συνεχώς για να παρακολουθήσουμε καλύτερα το... έργο.
Κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου χάνεται σχεδόν το 1/3 της θερμότητας. Θα χρειαστεί λοιπόν να καταναλώσει περισσότερο ρεύμα για να ξαναφθάσει τη θερμοκρασία που είχε πριν ανοίξουμε για λίγο την πόρτα (εξοικονόμηση έως 200Wh ανά ψήσιμο)!
Όταν καταλάβουμε ότι το φαγητό είναι σχεδόν έτοιμο, κλείνουμε το διακόπτη θερμοκρασίας λίγα λεπτά νωρίτερα. Η θερμοκρασία που έχει ήδη αναπτυχθεί, θα συνεχίζει να ψήνει το φαγητό για άλλα 10-15 λεπτά (εξοικονόμηση έως 300Wh ανά ψήσιμο).
Ο φούρνος καταναλώνει περίπου 2.500W ανά ώρα, ενώ ο φούρνος μικροκυμάτων 800W. Δεν ζεσταίνουμε λοιπόν έτοιμο φαγητό στο φούρνο, αλλά στα μικροκύματα. 15 λεπτά στο φούρνο ισοδυναμούν με κατανάλωση περίπου 500Wh, ενώ το ίδιο αποτέλεσμα με το φούρνο μικροκυμάτων θα το πετυχαίναμε με 5 λεπτά ή 60Wh (εξοικονόμηση περίπου 450Wh ανά ζέσταμα).
Αν λοιπόν ψήναμε στο φούρνο 4 φορές την εβδομάδα και ταυτόχρονα τον χρησιμοποιούσαμε για ζέσταμα ή ξεπάγωμα άλλες 4-5 φορές μπορούμε να εξοικονομήσουμε σχεδόν 4.500Wh (4,5KWh) την εβδομάδα, δηλαδή 72KWh ή 10,08 Ευρώ σε κάθε λογαριασμό ρεύματος!

Συμπέρασμα:

Είδαμε ότι μόνο με τις παραπάνω τρεις κινήσεις, μειώνουμε την κατανάλωση κατά 571KWh ή 79,94 Ευρώ σε κάθε λογαριασμό ρεύματος σε ένα σπίτι σαν αυτό του παραδείγματος!
Σε ένα έτος, η οικονομία είναι πάνω από 1.700KWh που συνεπάγεται αποφυγή έκλυσης περισσότερων των 1.200 κιλών διοξειδίου του άνθρακα στο περιβάλλον. Τόσο διοξείδιο του άνθρακα θα παρήγαγε η ΔΕΗ για να μας παρέχει αυτές τις παραπάνω 1.700KWh κάθε έτος. Το ισοδύναμο αποτέλεσμα που θα πετυχαίναμε φυτεύοντας πάνω από 30 δέντρα έξω από το σπίτι μας!
Κι αυτά χωρίς να έχουμε υπολογίσει καθόλου τη χρήση φωτοβολταϊκών. Αν εγκαταστήσουμε και 1.200Wp σε φωτοβολταϊκά, εξοικονομούμε άλλες 1.500KWh και είναι σα να φυτέψαμε άλλα 20 δέντρα ακόμη!

Επί πλέον μέτρα για εξοικονόμηση

Υπάρχουν και πολλοί άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση ρεύματος και έτσι να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος με επιπλέον ανταμοιβή την εξοικονόμηση χρημάτων:
 • Κλείνουμε την τηλεόραση, το DVD, τον Η/Υ κ.λπ. από τον κεντρικό διακόπτη και όχι από το κόκκινο κουμπί του τηλεκοντρόλ (ή σε αναμονή).
 • Δεν ανοίγουμε συχνά και για πολύ ώρα την πόρτα του ψυγείου. Κάθε φορά που το κάνουμε αυτό, χάνεται σχεδόν το 1/3 της ψύξης και το μοτέρ του θα καταναλώσει επιπλέον ρεύμα για να φέρει ξανά τη θερμοκρασία στο προηγούμενο επίπεδο.
 • Τοποθετούμε το ψυγείο σε δροσερό σημείο του σπιτιού, μακριά από καλοριφέρ και παράθυρα ή σημεία που βλέπει ο ήλιος.

Εξοικονόμηση πέρα από τα βασικά

Η εξοικονόμηση μπορεί να επιτευχθεί επί πλέον και με κάποια μέτρα που απαιτούν μικρή ή μεγάλη επένδυση. Σε κάθε περίπτωση η επένδυση κάνει σύντομα απόσβεση - συνήθως πριν λήξει η εγγύησή της - και από εκεί και μετά δίνει καθαρό κέρδος

Αντιστάθμιση ισχύος

Η τοποθέτηση συστήματος αντιστάθμισης ισχύος θα κάνει εξοικονόμηση 30% περίπου από επαγωγικές καταναλώσεις (ψυγείο, πλυντήριο, κλιματιστικό, ηλεκτρική σκούπα, σεσουάρ μαλλιών, φωτισμός φθορισμού και γενικά αερίου). 
Το σύστημα αντιστάθμισης ισχύος εκτός από την άμεση εξοικονόμηση κάνει και έμμεση η οποία μπορεί να είναι και μεγαλύτερη:
 • Εξοικονόμηση από αντικαταστάσεις: Εξομαλύνει την λειτουργία των συσκευών αφού εξομαλύνει το ηλεκτρικό ρεύμα, με αποτέλεσμα την αύξηση του χρόνου ζωής τους. Ειδικά στην χρήση ΦΒ συστήματος, μειώνει τον αριθμό επαναφορτίσεων των συσσωρευτών και επιμηκύνει τον χρόνο ζωής τους, εξοικονομώντας ένα σεβαστό ποσό της επένδυσης.
 • Εξοικονόμση από καταστροφές: Προστασία των ηλκτρικών συσκευών από απότομες βυθίσεις και υπερτάσεις του δικτύου της ΔΕΗ
 • Εξοικονόμηση λόγω αποκοπής άεργου ισχύος: Η άεργος ισχύς είναι ρεύμα που λόγω της φύσης του δεν μπορεί να καταναλωθεί, προσθέτει όμως kwh στον λογαριασμό του ρεύματος.
 • Εξοικονόμηση από ΧΜΖ: Με την χρήση αντιστάθμισης ισχύος, μειώνονται - ή και μηδενίζονται - οι πιθανότητες υπέρβασης της συμφωνημένης ισχύος της ΔΕΗ, η οποία χρεώνεται με 2,54€ ανά kw (σε ένα κοινό λογαριασμό οικιακού μονοφασικού, η συμφωνημένη ισχύς είναι 8 kw. Αν κάποια στιγμή χρειαστούμε παραπάνω - π.χ. 15 kw - λόγω του ότι είναι όλα αναμένα και γίνεται και ξεκίνημα του ψυγείου/air condition, θα μας δοθούν μεν, θα χρεωθούν δε 7 kw σαν ΧΜΖ δηλ: 7 x 2,54 = 17,58€ σαν "πρόστιμο". Τα kwh που καταναλώνουμε χρεώνονται και κανονικά με 0,14€ ανά kwh)!

Αλλαγή λαμπτήρων με LED

Η αλλαγή λαμπτήρων εξοικονομεί στην κατανάλωση 90% από τους λαμπτήρες πυράκτωσης, 60% - 70% από τους λαμπτηρες αερίου και 40% από τους λαμπτήρες οικονομίας. Μακροπρόθεσμα η εξοικονόμηση προκύπτει από τον πολύ μεγάλο χρόνο ζωής των λαμπτήρων LED σε σχεση με τις παλαιότερες τεχνολογίες (50,000 ώρες λειτουργίασ σε σχέση με 3,000 - 5,000).

Αλλαγή ενεργοβόρων συσκευών με συσκευές οικονομίας

Οι πιο ενεργοβόρες συσκευές σε ένα νοικοκοιριό είναι ο φούρνος, το ψυγείο, το θερμοσίφωνο και το κλιματιστικό.
Ο φούρνος και το ψυγείο μπορούν να αντικατασταθούν από φούρνο και ψυγείο υγραερίου. Με την τρέχουσα τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με την τιμή του υγραερίου, η εξοικονόμηση στην κατανάλωση θα είναι οριακή. Η αντικατάσταση αυτή όμως θα βοηθήσει πολύ σε περίπτωση εγκατάστασης αυτόνομου ΦΒ συστήματος.
Το ψυγείο μπορεί να αντικατασταθεί από ψυγείο κλάσης Α+
Το κλιματιστικό μπορεί να αντικατασταθεί από κλιματιστικό inverter ή ακόμα καλύτερα από υβριδικό κλιματιστικό.
Το υβριδικό κλιματιστικό έχει εξωτερική μονάδα με λυχνίες κενού και ένα μικρό μπόϊλερ ζεστού νερού. Όσο η εξωτερική μονάδα βρίσκεται στον ήλιο, λειτουργεί χρησιμοποιώντας το ζεστό νερό και έναν εναλλάκτη σαν μία μικρή αντλία θερμότητας πετυχαίνοντας εξοικονόμηση της τάξης του 60%.
Αλλαγή θερμοσίφωνου με ηλιακό. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να ληφθεί υπ' όψη η περίπτωση μεγαλύτερης επένδυσης για ηλιοθερμία, η οποία θα χρησιμοποιηθεί σαν υποβοήθηση στην υπάρχουσα κεντρική θέρμανση με στόχο την πλήρη αυτονόμηση.

Εξοικονόμηση ενέργειας από θέρμανση και ψύξη

Πολλή ενέργεια θέρμανσης ή ψύξης χάνεται λόγω κυρίως κακής μόνωσης των χώρων.
Μία σωστή μόνωση μπορεί να εξοικονομήσει από 30% ως 50% στο κόστος θέρμανσης ανεξάρτητα από την μέθοδο που χρησιμοποιείται
Αφού τοποθετηθεί η μόνωση, το επόμενο βήμα είναι η επιλογή μιας οικονομικής μεθόδου θέρμανσης και κλιματισμού. Μία πολύ καλή επιλογή είναι η ηλιοθερμία σε συνδυασμό με υβριδικά κλιματιστικά. Η επόμενη καλύτερη είναι μία αντλία θερμότητας με κατάλληλα σώματα, η οποία λειτουργεί για θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό χρήσης.
Μπορεί η εξοικονόμηση χρημάτων από κάθε τακτική να είναι μόλις λίγα ευρώ. Αυτά όμως αθροίζονται και προκύπτει ένα αξιόλογο όφελος στο τέλος.
Το κυριότερο είναι πως αυτές οι αλλαγές δεν αλλάζουν τον συνηθισμένο τρόπο που ζούμε (αν και μερικές φορές μια αλλαγή δεν βλάπτει αν το όφελος είναι σημαντικό). Έτσι είναι ευκολότερο να εφαρμοστούν, αφού δεν έχουμε τη δικαιολογία ότι μας αλλάζουν προς το χειρότερο τον τρόπο διαβίωσής μας.
Ας φερόμαστε απλά ορθολογικά και η φύση θα μας το ανταποδίδει...