Tσιρώνης: ΑΠΕ, εξοικονόμηση ενέργειας και ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων προτεραιότητες της κυβέρνησης

Tσιρώνης: ΑΠΕ, εξοικονόμηση ενέργειας και ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων προτεραιότητες της κυβέρνησης


O αναπληρωτής υπουργός ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης περιέγραψε διεξοδικά τα σχέδια του υπουργείου αναφορικά την ΑΠΕ, την εξοικονόμηση ενέργειας, την εξόρυξη και κατεργασία χρυσού και τη διαχείριση απορριμμάτων.
 


Ο ίδιος χαρακτήρισε την Ελλάδα όμηρο γεωπολιτικών συμφερόντων, καθώς όπως είπε «ζούμε με τα ανεβοκατεβάσματα της τιμής, που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματική οικονομία. Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι δέσμευση της κυβέρνησης και όπως θα αποδείξω, είναι αναπτυξιακή δέσμευση».  Αναφορικά με τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην ενεργειακή και υδατική αναβάθμιση των κτιρίων, ο αναπληρωτής υπουργός εκτίμησε ότι ο τομέας αυτός στη χώρα μας αποτελεί «λαμπρό πεδίο», ωστόσο τόνισε ότι προϋποθέτουν μεγάλη συμμετοχή από τους ιδιοκτήτες, οπότε η απορρόφηση είναι μικρή.
Σταχυολογώντας τις άμεσες προτεραιότητες του ΠΑΠΕΝ, σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη, προκύπτει ότι θα είναι οι εξής:

- Η σύνταξη και υλοποίηση «Εθνικής Στρατηγικής για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή»
- Η άμεση δραστηριότητα για τις εκκρεμότητες που αφορούν στο Ευρωπαϊκό πακέτο ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής για το 2030 με θέσπιση Εθνικών στόχων μείωσης ΑΕΘ και ολοκλήρωση εθνικού προγράμματος συμμετοχής στον ευρωπαϊκό στόχο για 27% ΑΠΕ το 2030.
- Η διεκδίκηση κοινοτικών και άλλων διεθνών πόρων για πιλοτικά συστήματα διεσπαρμένης παραγωγής ενέργειας
- Η προώθηση ενεργειακών συνεταιρισμών κοινωνικής βάσης παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και ενίσχυση εγχώριας βιομηχανίας ΑΠΕ και εξοπλισμού εξοικονόμησης ενέργειας -Επανασχεδιασμός υπολογισμού Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων
- Η προώθηση ανάπτυξης Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCO) με κοινωνική βάση, στήριξη τοπικών κοινωνικών επιχειρήσεων για παραγωγή πέλετ από δασικά υπολείμματα.
- Τα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν ενεργειακή φτώχεια, με ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΣΠΑ, JEREMIE, JESSICA κ.ά.). Μείωση φόρου στο φυσικό αέριο με επιτάχυνση της σύνδεσης κτιρίων στο δίκτυο
- Οι πολιτικές μείωσης της χρήσης ΙΧ, αυστηροί έλεγχοι για κάρτα καυσαερίων και καυστήρες εκτός προδιαγραφών.