«Στα σκαριά» 10 αγροτικές ενεργειακές κοινότητες.
«Αποτέλεσμα των Ενεργειακών Κοινοτήτων η μείωση των τιμολογίων, η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ καθώς και η αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων της ενεργειακής αγοράς»
Του Γιάννη Ανδρεάκη
Σημαντικές ανακοινώσεις για τις Ενεργειακές Κοινότητες έκανε χθες από τη Λάρισα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.
Ο κ. Σταθάκης επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «ο νόμος για τις Ενεργειακές Κοινότητες συνιστά μία μεγάλη τομή για τον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα. Ήδη το ενδιαφέρον ξεδιπλώνεται και η Θεσσαλία «φυτεύει» τις δικές της Ενεργειακές Κοινότητες στον Κάμπο και αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».
Ενδεικτική του αυξημένου ενδιαφέροντος που υπάρχει για την καινοτομία των Ενεργειακών Κοινοτήτων είναι η κατάσταση όπως διαμορφώνεται στο ν. Λάρισας και στη Θεσσαλία συνολικά, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να τονίζει ότι «σημαντικό βήμα είναι η ίδρυση της πρώτης αγροτικής ενεργειακή κοινότητα στην Ελλάδα, εδώ στη Θεσσαλία. Το φωτοβολταϊκό πάρκο θα γίνει σε έκταση 25 στρεμμάτων στην κοινότητα Κοιλάδας Λάρισας και στην επένδυση συμμετέχουν 9 Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) από τη Λάρισα και την Καρδίτσα και ο Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) Θεσσαλίας. Το πάρκο της Κοιλάδας θα έχει ισχύ 1MW τον χρόνο, ενώ στον Θεσσαλικό Κάμπο προετοιμάζονται άλλες 10 αγροτικές ενεργειακές κοινότητες».
Δράση 25 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ
Ο κ. Σταθάκης προχώρησε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις χθες από τη Λάρισα δηλώνοντας ότι έχουν, πλέον, «κλειδώσει» τόσο η χρηματοδότηση των Ενεργειακών κοινοτήτων από το ΕΣΠΑ όσο και η τιμολόγηση των φωτοβολταϊκών.
Σε ότι αφορά το χρηματοδοτικό εργαλείο του ΕΣΠΑ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε τα εξής:
«Σχεδιάσαμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας μια νέα δράση συνολικού προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.
Το ποσό είναι αυξημένο κατά 10 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις αρχικές δεσμεύσεις λόγω του υψηλού ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί.
Στόχος του Υπουργείου είναι η πρόσκληση να βγει μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2019.
Η ένταση της ενίσχυσης θα κυμαίνεται στο 50% – 60%, ενώ το μέγιστο όριο θα φτάνει το 1 εκατ. ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο.
Παράλληλα μέρος του σχεδιασμού είναι και η δημιουργία ενός Helpdesk, για πληροφορίες-ενημέρωση (τηλεφωνικά ή ψηφιακά)».
Τι θα ισχύσει για την τιμολόγηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων
Το δεύτερο σκέλος των ανακοινώσεων Σταθάκη είχε να κάνει με την τιμολόγηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων για Φωτοβολταϊκά Πάρκα έως 1 MW με τον υπουργό να επισημαίνει ότι «η ηλιακή ενέργεια που αξιοποιείται με φωτοβολταϊκούς σταθμούς, οι οποίοι ανήκουν σε Ενεργειακές Κοινότητες με εγκατεστημένη ισχύ έως 1MW, θα λαμβάνουν τη μεσοσταθμική τιμή αναφοράς που προέκυψε κατά τις ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών που αφορούν στην εν λόγω κατηγορία φ/β σταθμών του προηγούμενου έτους προσαυξημένη κατά 5%. Δηλαδή η μεσοσταθμική τιμή των διαγωνισμών των φωτοβολταϊκών του προηγούμενου έτους της αντίστοιχης κατηγορίας έως 1 μεγαβάτ μαζί με μία προσαύξηση 5%».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Σταθάκης συμπύκνωσε το αποτέλεσμα που μπορούν να έχουν οι Ενεργειακές Κοινότητες κάνοντας λόγο για «μείωση των τιμολογίων, περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ καθώς και αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων της ενεργειακής αγοράς, όπως, για παράδειγμα, ο συμψηφισμός ενέργειας (netmetering) και ο εικονικός συμψηφισμός ενέργειας (virtualnetmetering). Το ρεύμα που θα παράγεται θα απορροφάται από το δίκτυο του διαχειριστή ενέργειας και στη συνέχεια θα συμψηφίζεται με την κατανάλωση ρεύματος».
Συμπερασματικά, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι «η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο για την περιοχή. Η ανάδειξη του τοπικού στοιχείου παίζει κεντρικό ρόλο. Επιδίωξή μας είναι η παραγωγή προστιθέμενης αξίας από τις τοπικές κοινωνίες για τις τοπικές κοινωνίες.
Ένα μοντέλο ενεργειακής μετάβασης, το οποίο βασίζεται στην αποκεντρωμένη παραγωγή και κατανάλωση ενεργειακών πόρων, απαραίτητο για την επίτευξη φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων. Ευελπιστούμε ότι στο άμεσο μέλλον οι Ενεργειακές Κοινότητες θα καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στον ενεργειακό τομέα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».