Πράσινη Ανάπτυξη ή Πράσινα Άλογα;

Πολύ λόγος γίνεται τώρα τελευταία για την πράσινη ανάπτυξη. Πέρα από τους παραδοσιακούς παίκτες του περιβαλλοντικού κινήματος, δηλαδή ένα κομμάτι του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, τους οικολόγους πράσινους και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις τύπου WWF και Greenpeace, στο χορό πλέον μπήκαν και χορεύουν οι πάντες. Η ατζέντα της πράσινης ανάπτυξης αποτελεί εδώ και καιρό κεντρική αναπτυξιακή προτεραιότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ενώ στα Μέσα έχει γίνει μόδα η συχνή αναφορά ή ενασχόληση με περιβαλλοντικά ζητήματα.

Πολλοί πολίτες όμως, μπροστά στο άκουσμα και μόνο της λέξης «πράσινη ανάπτυξη», αντιδρούν με καχυποψία. Σου λένε: «μα, τι πράσινη ανάπτυξη και πράσινα άλογα είναι αυτά που μου λες;» «Τι χαζοχαρούμενα είναι πάλι αυτά; Και πως θα με βοηθήσει εμένα αυτό;» Άλλοι πάλι στηλιτεύουν τον οικολογικό λαϊκισμό ή την υποκρισία δημόσιων προσώπων, κυρίως πολιτικών, που με την προσωπική τους στάση ζωής, αλλά και τις δημόσιες επιλογές που έκαναν στο παρελθόν, έπληξαν παρά βοήθησαν στο να μειωθεί το οικολογικό έλλειμμα στη χώρα. Τέλος, υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι προβάλουν έντονες ενστάσεις, στη λογική ότι η πράσινη οικονομία συνιστά ένα ακριβό και μη ρεαλιστικό ως προς τους στόχους που θέτει εγχείρημα, γι’ αυτό καλό θα ήταν να μην τρέφουμε υψηλές προσδοκίες από ένα τέτοιο αναπτυξιακό σενάριο.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Πρέπει να προστατέψουμε το περιβάλλον; Ναι, πρέπει! Σήμερα, για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, το δικαίωμα των μελλοντικών γενεών να ζήσουν σε έναν οικολογικά εξισορροπημένο και βιολογικά ποικίλο πλανήτη τίθεται υπό αμφισβήτηση.
Και στην Ελλάδα;
Σύμφωνα με το εγχώριο μύθο, τα δικά μας περιβαλλοντικά προβλήματα δεν είναι τόσο «τοξικά».
Έτσι είναι, αν έτσι νομίζουμε. Διότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, για κάθε μονάδα ΑΕΠ η Ελλάδα παράγει 41% περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με την ΕΕ-15, με τον κάθε Έλληνα να παράγει σχεδόν 12,4 τόνους κάθε χρόνο, δηλαδή 12% περισσοτέρους από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Χώρια το γεγονός ότι έχουμε τη μεγαλύτερη εξάρτηση από πετρέλαιο σε όλη την Ευρώπη των 25.
Είναι προφανές ότι είτε για το συμφέρον των παιδιών μας (διαγενεακή δικαιοσύνη), είτε για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της πατρίδας (οικολογία), πρέπει να δράσουμε. Δυστυχώς όμως, αυτά έχουν αποδειχτεί ευαισθησίες που δεν μας αγγίζουν ιδιαίτερα εμάς τους Έλληνες, αλλά εδώ που τα λέμε, ούτε και τους υπόλοιπους ανθρώπους του πλανήτη.
Υπάρχει όμως ένα άλλο συμφέρον που ίσως τελικά αποδειχτεί σωτήριο. Το οικονομικό. Η φιλοπεριβαλλοντική δράση για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων αποκτάει νόημα, όταν είναι οικονομικά αποδοτική.
Με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση να έχει καταφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στους παραδοσιακούς τομείς της οικονομίας των ανεπτυγμένων κρατών και τα κράτη να αναζητούν εναγωνίως λύσεις στο πρόβλημα της ύφεσης ξοδεύοντας τεράστια ποσά για επενδύσεις, πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι η οικονομική ανάκαμψη μπορεί να προέλθει μόνο αν επενδύσουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Σε μία δηλαδή πράσινη οικονομία.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, η προστασία του περιβάλλοντος δεν αποτελεί πλέον εκκεντρική πολυτέλεια ή εμμονή κάποιων «tree huggers», αλλά εργαλείο εξόδου από την οικονομική κρίση και βασικό αναπτυξιακό συντελεστή.
Πράσινη ανάπτυξη σημαίνει επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.
Ιδιαίτερα για χώρες όπως η Ελλάδα, που αντιμετωπίζουν με επίπονο τρόπο τον κορεσμό παραδοσιακών τομέων οικονομικής ανάπτυξης (μεταπολιτευτικό πρότυπο) και ταυτόχρονα διαθέτουν ένα τεράστιο, όμως αναξιοποίητο δυναμικό φυσικού πλούτου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η πράσινη οικονομία αποτελεί αναπτυξιακό μονόδρομο.

Σε τι συνίσταται όμως η πράσινη ανάπτυξη; Πολλοί την ταυτίζουν με τα φωτοβολταϊκά, άλλοι με τον αγροτοδιατροφικό τομέα και συγκεκριμένα τα βιολογικά προϊόντα, και κάποιοι με τη διαχείριση σκουπιδιών. Είναι όλα αυτά μαζί και ακόμη περισσότερα. Πράσινη ανάπτυξη είναι:

1.Η εξοικονόμηση ενέργειας και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια του δημόσιου, εμπορικού και οικιακού τομέα
2.Η ανάπτυξη της περιβαλλοντικής βιομηχανίας και των ΑΠΕ
3.Η ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών για τη βιομηχανία καθώς και δικτύων επεξεργασίας και παροχέτευσης αποβλήτων
4.Η επίλυση του ζητήματος της ανακύκλωσης και των σκουπιδιών
5.Η μείωση των αιωρούμενων σωματιδίων στις μεγαλουπόλεις
6.Η αντιμετώπιση της ηχορύπανσης σε κάθε πόλη
7.Η επένδυση στις μαζικές μεταφορές
8.Η αντικατάσταση των παλιών με νέα "καθαρά" αυτοκίνητα πχ υβριδικά ή άλλα
9.Η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας
10.Η αύξηση της αποδοτικότητας των ενεργειακών δικτύων
11. Η ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας
12.Η ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας και καινοτομίας για να αναπτυχθούν οι απαραίτητες τεχνολογίες πολλές εκ των οποίων σήμερα είναι ακριβές

Η επίτευξή όλων αυτών των στόχων απαιτεί μεγάλες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και είναι σε θέση να δημιουργήσει χιλιάδες νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (“Wind Energy: The Facts”, Φεβρουάριος 2004, Τόμος 3, σελ. 127-132), κάθε 50 MW αιολικής ενέργειας που εγκαθίστανται, υπολογίζεται ότι δημιουργούν τουλάχιστον 750-950 νέες θέσεις εργασίας, κυρίως στη βιομηχανική παραγωγή του απαιτούμενου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.
Το μεγάλο Project βέβαια είναι η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια του δημόσιου, εμπορικού και οικιακού τομέα. Ας αναλογιστούμε ότι μόλις 7% των κτιρίων στην Ελλάδα είναι θωρακισμένο θερμομονωτικά, 80% της κατανάλωσης εξυπηρετεί ανάγκες δροσισμού και θέρμανσης, και ότι τα κτίρια στη χώρα μας καταναλώνουν το 40% της ενέργειας της χώρας, συμβάλλοντας κατά 50% στο φαινόμενο του θερμοκηπίου μέσα από την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα.

Πράσινη ανάπτυξη λοιπόν. Πριν από έξι μήνες μαλώναμε με ένα γνωστό μας, νέο απόφοιτο μηχανολογικής σχολής ΤΕΙ, γιατί επεδίωκε να απευθυνθεί σε γραφείο βουλευτή για να του βρει δουλειά σε εταιρεία με φωτοβολταϊκά συστήματα. Ευτυχώς αναθεώρησε. Έπειτα από καμιά τριανταριά αιτήσεις σε διάφορες εταιρείες, ζητώντας αρχικά να κάνει μόνο πρακτική, προσλήφθηκε κανονικά με έναν πολύ αξιοπρεπή μισθό και σήμερα, έχοντας καταλάβει ότι η ελληνική αγορά αποτελεί παρθένο έδαφος, ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση εμπορίας, μελετών και τοποθέτησης συστημάτων ΑΠΕ. Τα πάει καλά. Αυτός δεν έγινε ποτέ g700.

Η απάτη που στήνεται με το "εμπόριο ρύπων".

Η απάτη που στήνεται με το "εμπόριο ρύπων".
Το τελευταίο, κερδοσκοπκό παιχνίδι που στήνεται στον πλανήτη.....
τουλάχιστον όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα!

===================================================
http://storyofcapandtrade.org - η ιστορία του Cap & Trade
είναι μία παρουσίαση με γρήγορο ρυθμό, εξετάζει την κύρια λύση για το κλίμα που συζητείται στην Κοπεγχάγη και στο Κάπιτολ Χιλλ. Η οικοδεσπότης Annie Leonard εισάγει τους ενεργειακούς "εμπόρους" και τους χρηματοδότες της Γουώλ Στρητ στην καρδιά αυτού του σχεδίου και αποκαλύπτει τις διαβολικές λεπτομέρειες για τις τρέχουσες προτάσεις του Cap & Trade: ελεύθερες άδειες στους μεγάλους μολύνοντες, τα πλαστά όφσετ και την απόσπαση της προσοχής από αυτό που χρειάζεται πραγματικά για να αντιμετωπιστεί η κρίση για το κλίμα. Εάν έχετε ακούσει για το Cap & Trade, αλλά δεν είστε βέβαιος πώς λειτουργεί (ή ποιος ωφελείται), αυτή είναι η ταινία είναι για εσάς.

ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ ΠΡΟΔΟΘΗΚΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ !





ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ ΠΡΟΔΟΘΗΚΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

Στην Κοπεγχάγη οι κυβερνήσεις πρόδωσαν το ίδιο το μέλλον των πολιτών τους, δήλωσε ο Ν. Χρυσόγελος, εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων. Δεν έχουμε πια πολύ χρόνο και το αποτέλεσμα της διάσκεψης μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, στην περίοδο πριν το Κιότο.

Η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρξε και αυτή πολύ κατώτερη των περιστάσεων, ενώ και η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν κινήθηκε σε κάτι καλύτερο. .

Αυτό που μένει είναι η ενίσχυση ενός παγκόσμιου κινήματος για το κλίμα και η πίεση να συμφωνηθούν τουλάχιστο το 2010 αυτά που θα έπρεπε να είχαν γίνει ήδη.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα αγωνιστούμε μαζί με τα άλλα πράσινα κόμματα και την Κοινωνία των Πολιτών:

· Για μονομερείς ευρωπαϊκές και ελληνικές δεσμεύσεις, στα επίπεδα που ζητά η επιστημονική κοινότητα.

· Για οικοδόμηση συμμαχιών με τις φτωχότερες χώρες, που θα πληγούν περισσότερο.

· Για να αλλάξουμε όλα όσα αλλάζουν το κλίμα, από τις καθημερινές μας συνήθειες και μέχρι τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου.

το Google Powermeter

το Google Powermeter

Google Powermeter είναι μια ελεύθερη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας εργαλείο παρακολούθησης που σας παρέχει πληροφορίες σχετικά με το πόση ενέργεια σπίτι σας καταναλώνει. Google Powermeter λαμβάνει πληροφορίες από χρησιμότητα έξυπνων μετρητών και συσκευών διαχείρισης σπίτι ενέργειας και οραματίζεται τις πληροφορίες για εσάς στο iGoogle (εξατομικευμένη Google αρχική σελίδα σας). Και, το Google Powermeter είναι δωρεάν.

Οι μελέτες δείχνουν ότι είναι σε θέση να δείτε τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή σας σε πραγματικό χρόνο, τη διάρκεια της ημέρας, είναι πιο εύκολο να το μειώσει και να εξοικονομήσετε χρήματα. Αυτού του είδους η ανάδραση απαιτεί είτε ένα προηγμένο μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας, ένα «έξυπνο μετρητή," ή ένας καταναλωτής που ανήκει ηλεκτρικός διαχείριση, και πολλοί από έξυπνων μετρητών σήμερα δεν εμφανίζονται πληροφορίες για τον καταναλωτή. Οι καταναλωτές πρέπει να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα για προσωπική χρήση τους σε ηλεκτρική ενέργεια, ο έλεγχος που γίνεται για να δούμε αυτά τα δεδομένα και να επιλέξετε από μια σειρά υπηρεσιών για να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν και να επωφεληθούν από αυτά τα δεδομένα. Εργαζόμαστε με το ομοσπονδιακό κράτος και τις κυβερνήσεις για την εξασφάλιση της ενεργειακής πολιτικής μας ενθαρρύνουν την ενημέρωση των καταναλωτών? Διαβάστε μας τις παρατηρήσεις για το Υπουργείο Ενέργειας σχετικά με έξυπνες επενδύσεις στο δίκτυο το ερέθισμα, Μαρτυρία Edward Lu του στη Γερουσία Επιτροπή Ενέργειας και ΦυσικώνΠόρων, καθώς και μας τις παρατηρήσεις στην Καλιφόρνια Επιτροπή Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας και την μας κοινή δήλωση με κορυφαίες εταιρείες καιΜΚΟ. Ελπίζουμε ότι σύντομα οι καταναλωτές θα πρέπει να εξουσιοδοτηθεί με ένα ολόκληρο οικοσύστημα των ενεργειακών προϊόντων πληροφοριών και υπηρεσιών.

Google Powermeter είναι ένα έργο της Google.org, φιλανθρωπικός βραχίονας της Google, η οποία φιλοδοξεί να αυξήσουν την χρήση των πληροφοριών και τεχνολογίας για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων.

Google Powermeter σας επιτρέπει να:

Πρόσβαση
Βλ. χρήση ηλεκτρικής ενέργειας σας από οποιαδήποτε Google Powermeter ενεργοποιημένη συσκευή.

Μαθαίνω
Κατανοήσουν περισσότερα για το πώς να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρική ενέργεια όλη την ημέρα.

Αποθηκεύω
Μειώσει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας σας και χαμηλότερα μηνιαίους λογαριασμούς σας.

Τον καθηγητή Αρθούρο Ζερβό προτείνει το Δημόσιο για πρόεδρο της ΔΕΗ.


Eurokinissi
Ο καθηγητής Αρθούρος Ζερβός
Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Επόμενο άρθρο:
Στροφή της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας υπόσχεται ο Αρθ.Ζερβός (25/11/2009)

Ο Αρθούρος Ζερβός, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, θα προταθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να αναλάβει τις θέσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ. Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου. Ο κ. Ζερβός είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών .

Στροφή της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας υπόσχεται ο Αρθ.Ζερβός
Σε αναθεώρηση του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ θα προχωρήσει ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, καθηγητής Αρθούρος Ζερβός, ενώ υπόσχεται ότι θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το όνομα του κ. Ζερβού ανακοινώθηκε την Τρίτη από την κυβέρνηση. Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Το Βήμα» ο κ. Ζερβός συνόψισε τους βασικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει, στους οποίους περιλαμβάνεται η συνέχιση χρήσης του λιγνίτη ως βασικού καυσίμου για τη λειτουργία της ΔΕΗ, με εκσυγχρονισμό ή και αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων.

«Παράλληλα, όμως, η ΔΕΗ θα δώσει πλέον ιδιαίτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) που μέχρι σήμερα είναι μια παρωνυχίδα στις δραστηριότητες της Επιχείρησης, αλλά θα αναβαθμιστούν ριζικά» είπε και προσέθεσε ότι το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ έχει καθυστερήσει και κάποια τμήματά του «βρίσκονται στον αέρα και χρειάζονται ξανακοίταγμα».

Σε μερικά χρόνια η ΔΕΗ θα πληρώνει για τους ρύπους περίπου 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο, σημείωσε, κάτι που θα εκτινάξει στα ύψη τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αν «μέχρι τότε δεν κάνουμε ριζική στροφή προς τις ΑΠΕ».

Ο κ. Ζερβός λέει «όχι στον λιθάνθρακα» και δηλώνει ότι θα τον βγάλει από τις επενδυτικές σκέψεις της ΔΕΗ, ενώ θεωρεί το φυσικό αέριο βασικό καύσιμο με το οποίο η ΔΕΗ πρέπει να συνεχίσει να κινείται, ενώ δεν κρύβει και το άγχος του για τη σημαντική προσωπική πρόκληση που αντιμετωπίζει με έναν τεράστιο διοικητικό οργανισμό όπως η ΔΕΗ.

Ο κ. Αρθούρος Ζερβός γεννήθηκε το 1952 και είναι κάτοχος των πτυχίων ΒSc και ΜSc από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον των ΗΠΑ και των πτυχίων DΕΑ (Diplome d΄Εtudes Αpprofondies) και ΡhD (Diplome de Docteur- Ιngenieur) από το Πανεπιστήμιο Ρ. και Μ. Curie της Γαλλίας.

Είναι καθηγητής του Τομέα Ρευστών της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου από το 1982 και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕRΕC), της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕWΕΑ) και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWΕC).

Επίσης, είναι αντιπρόεδρος του Παγκοσμίου Δικτύου Πολιτικής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Έχει υλοποιήσει περίπου 60 προγράμματα έρευνας, ανάπτυξης και επίδειξης, χρηματοδοτούμενα κυρίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και είναι αρχισυντάκτης του περιοδικού «Ιnternational Journal of Sustainable Εnergy» και μέλος της συντακτικής επιτροπής του διεθνούς περιοδικού «Ιnternational Journal of Wind Εnergy».

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το in.gr, στη διεύθυνση http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1078590&lngDtrID=251

ENA ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ : "Έξυπνη Ενέργεια" και ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ .


ENA ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ : "Έξυπνη Ενέργεια" και ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ .
Ο Δήμος Ζωγράφου, με κεντρικό άξονα την περιβαντολλογική ευαισθησία και την πολιτική προτεραιότητα του Δημάρχου κ. Καζάκου πρωτοστατεί και συμβαδίζει με τις ανάγκες της εποχής μας στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών διαμέσου καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμαρχος σύναψε με την επιστημονική ομάδα του INTELEN GROUP τη συμφωνία διετούς στρατηγικής ανάπτυξης «ΕΞΥΠΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 2009 – 2011».Η στρατηγική συνεργασία του προγράμματος «Έξυπνη Ενέργεια 2009-2011» του δήμου Ζωγράφου με την επιστημονική ομάδα (καινοτόμων πληροφοριακών ενεργειακών υπηρεσιών και ψηφιακών διαδραστικών λύσεων) του Ιntelen Group, στοχεύει στην ανάπτυξη και στην υλοποίηση πολιτικών και δράσεων στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη ψηφιακή σύγκλιση για και την ποιότητα ζωής των δημοτών. Η «ΕΞΥΠΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 2009 – 2011», αφορά ένα πρόγραμμα δράσεων, ενημερώσης, εφαρμογών και συμμετοχής σε ανάλογα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007-2013 (ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ – ΕΚΤ κλπ) το οποίο στοχεύει στην άμεση μετεξέλιξη του Δήμου σε ένα οικολογικά και περιβαντολλογικά ευαισθητοποιημένο κεντρικό αστικό ευρωπαϊκό Δήμο αλλά και παράλληλα ενήμερο και καινοτόμο στην παροχή διαδραστικών ψηφιακών υπηρεσιών ενημέρωσης, παροχής υπηρεσιών και κοινωνικής κινητοποίησης των δημοτών. Στην πρώτη φάση του προγράμματος η INTELEN θα προσφέρει στο δήμο ένα καινοτόμο πληροφοριακό ενεργειακό σύστημα άμεσης παρακολούθησης και απεικόνισης του ενεργειακού προφίλ του δημαρχείου, το οποίο και θα είναι διαθέσιμο προς όλους τους δημότες στο δημοτικό ιστοχώρο αλλά και μέσω του Plugme Portal. Τα ενεργειακά δεδομένα θα αναλύονται και θα παράγονται σημαντικά γεω-χωρικά ενεργειακά στατιστικά. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος κ. Καζάκος, η καταγραφή των ενεργειακών ψηφιακών δεδομένων αποτελεί ένα πρώτο και απαραίτητο βήμα για την ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» του ΥΠΑΝ.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ Α.Ε. ΣΤΑ "ΒΡΥΣΑΚΙΑ" ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ Η ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΚΟ Α.Ε. , ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΒΟΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΙΔΗΡΟΝΙΚΕΛΙΟΥΧΟΥ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΒΡΥΣΑΚΙΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ.






Παραθέτουμε ακολούθως την "Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης" και την "Απόφαση Επιβολής Διοικητικών Κυρώσεων" (πρόστιμο 60.000 ευρώ) στην εταιρεία ΛΑΡΚΟ Α.Ε., που εκδόθηκαν από τη Ν.Α. Εύβοιας στις 7-10-2009 και 27-10-2009 αντίστοιχα:






Οι παραβάσεις που αναφέρονται στα παραπάνω έγγραφα δεν αποτελούν, βέβαια, παρά ένα μικρό δείγμα της συνολικής παραβατικής και καταστροφικής δράσης της ΛΑΡΚΟ Α.Ε. στον Δήμο Μεσσαπίων. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά επιβεβαιώνονται παραβάσεις της εταιρείας από κρατικές υπηρεσίες και για πρώτη φορά αποφασίζονται "διοικητικές κυρώσεις".
.
Επιβάλλεται, όμως, να συνεχιστούν ενδελεχώς οι έλεγχοι, ώστε να καταγραφεί η παρανομία σε όλο της το μέγεθος και να ληφθούν επιτέλους τα αναγκαία μέτρα καταστολής, μήπως και σωθεί κάτι από την ήδη ρημαγμένη γη της Μεσσαπίας.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ Α.Ε. ΣΤΑ "ΒΡΥΣΑΚΙΑ" ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ Η ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΚΟ Α.Ε. , ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΒΟΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΙΔΗΡΟΝΙΚΕΛΙΟΥΧΟΥ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΒΡΥΣΑΚΙΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ.






Παραθέτουμε ακολούθως την "Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης" και την "Απόφαση Επιβολής Διοικητικών Κυρώσεων" (πρόστιμο 60.000 ευρώ) στην εταιρεία ΛΑΡΚΟ Α.Ε., που εκδόθηκαν από τη Ν.Α. Εύβοιας στις 7-10-2009 και 27-10-2009 αντίστοιχα:






Οι παραβάσεις που αναφέρονται στα παραπάνω έγγραφα δεν αποτελούν, βέβαια, παρά ένα μικρό δείγμα της συνολικής παραβατικής και καταστροφικής δράσης της ΛΑΡΚΟ Α.Ε. στον Δήμο Μεσσαπίων. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά επιβεβαιώνονται παραβάσεις της εταιρείας από κρατικές υπηρεσίες και για πρώτη φορά αποφασίζονται "διοικητικές κυρώσεις".
.
Επιβάλλεται, όμως, να συνεχιστούν ενδελεχώς οι έλεγχοι, ώστε να καταγραφεί η παρανομία σε όλο της το μέγεθος και να ληφθούν επιτέλους τα αναγκαία μέτρα καταστολής, μήπως και σωθεί κάτι από την ήδη ρημαγμένη γη της Μεσσαπίας.

«Καλύτερη ζωή στο βιοκλιματικό μας σπίτι»

Ο σχεδιασμός ενός βιοκλιματικού σπιτιού είναι πιο εύκολος σε μια ημιαστική περιοχή με ανοιχτό χώρο, αλλά όπως εξηγούν εξειδικευμένοι μηχανικοί και αρχιτέκτονες. Μετατροπές προς το οικολογικότερο μπορούν να γίνουν ακόμη και σε παλιά διαμερίσματα πυκνοκατοικημένων περιοχών

«Καλύτερη ζωή στο βιοκλιματικό μας σπίτι»

«Εξασφαλίζουμε 60% ενέργεια κάθε χρόνο για θέρμανση, δροσιά και φωτισμό»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΥΜΑΚΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΑ ΝΕΑ : Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

«Αρκεί να εκμεταλλευτούμε  τον ήλιο και τον άνεμο, ώστε  με απλές κατασκευές και  παρεμβάσεις στα νέα κτίρια  να απαλλαχθούμε  από τα έξοδα θέρμανσης τον χειμώνα και κλιματισμού το καλοκαίρι. Αυτή την εποχή χωρίς να καίω  πετρέλαιο έχω  μόνιμα στο σπίτι  μου θερμοκρασία 21 βαθμών  Κελσίου», λέει  ο κ. Αλέξανδρος  Καντζόγλου, γυμναστής από  την Οινούσσα  Σερρών
«Η διαβίωση στο παλιό διαμέρισμα ήταν δύσκολη για εμένα και την οικογένειά μου. Χτίσαμε το δικό μας βιοκλιματικό σπίτι κι εκτός από καλύτερο επίπεδο ζωής εξασφαλίσαμε 60% ενέργεια ετησίως για θέρμανση, δροσιά και φωτισμό».

Ιδιοκτήτης μίας από τις ελάχιστες- δεν ξεπερνούν τις 200- βιοκλιματικές κατοικίες στη χώρα μας, ο κ. Αλέξανδρος Καντζόγλου, γυμναστής από την Οινούσσα Σερρών, περιγράφει στα «ΝΕΑ» τα πλεονεκτήματα της οικολογικής δόμησης τόσο για το περιβάλλον όσο και για την τσέπη του. «Αρκεί να εκμεταλλευτούμε τον ήλιο και τον άνεμο, ώστε με απλές κατασκευές και παρεμβάσεις στα νέα κτίρια να απαλλαχθούμε από τα έξοδα θέρμανσης τον χειμώνα και κλιματισμού το καλοκαίρι. Αυτή την εποχή χωρίς να καίω πετρέλαιο έχω μόνιμα στο σπίτι μου θερμοκρασία 21 βαθμών Κελσίου. Στη βαρυχειμωνιά θα αναγκαστώ να κάψω στο ενεργειακό τζάκι ξυλεία αξίας 1.000 ευρώ, τα οποία θα είναι τα μοναδικά έξοδα θέρμανσης για ένα σπίτι 300 τετραγωνικών μέτρων. Και όλα αυτά με παρεμβάσεις που αυξάνουν το κόστος κατασκευής ενός κτιρίου μόλις κατά 5 ή 10%», εξηγεί ο ιδιοκτήτης κ. Καντζόγλου.

Ο σχεδιασμός ενός βιοκλιματικού σπιτιού είναι πιο εύκολος σε μια ημιαστική περιοχή με ανοιχτό χώρο. Ωστόσο, όπως εξηγούν εξειδικευμένοι μηχανικοί και αρχιτέκτονες, μετατροπές προς το οικολογικότερο μπορούν να γίνουν ακόμη και σε παλιά διαμερίσματα πυκνοκατοικημένων περιοχών των μεγαλουπόλεων.

Ολιστική αρχιτεκτονική. Έτσι, οι μέχρι πρότινος «γραφικοί» ιδιοκτήτες οικολογικών σπιτιών, εκείνοι που υπολογίζουν από πού βγαίνει ο ήλιος και επιλέγουν φυσικά δομικά υλικά, ολοένα και πληθαίνουν. Η ίδια τάση της οικολογικής δόμησης επηρεάζει μηχανικούς και αρχιτέκτονες που εφαρμόζουν τη λεγόμενη ολιστική αρχιτεκτονική.

«Αντιμετωπίζουμε την αρχιτεκτονική ως όλον σύμφωνα με την αριστοτελική φιλοσοφία, επομένως δεν υπάρχει “ολίγον βιοκλιματικό” κτίριο. Δεν γίνεται δηλαδή να εξοικονομεί ενέργεια και συγχρόνως να έχει κατασκευαστεί με καρκινογόνα υλικά», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας Τσίπηρας, αρχιτέκτονας και ιδρυτής του Συλλόγου Ολιστικής Αρχιτεκτονικής και Οικολογικής Δόμησης (ΣΟΛΑΡ).
Βασικός κανόνας ο προσανατολισμός που θα έχει το κτίριο

Το πρώτο μέλημα είναι ο προσανατολισμός του κτιρίου, μια λεπτομέρεια στην οποία οι παλαιότεροι αρχιτέκτονες έδιναν ιδιαίτερη σημασία, όμως πλέον λίγοι μελετούν, σύμφωνα με τον κ. Αλέξανδρο Αλεξόπουλο, ιδιοκτήτη βιοκλιματικής κατοικίας στο χωριό Κηπιά Καβάλας. «Μια κατοικία πρέπει να έχει άνοιγμα προς τον Νότο. Αντίθετα, στη βορινή πλευρά της πρέπει να υπάρχουν μικρά ανοίγματα και να είναι ενισχυμένη με μονώσεις. Τον χειμώνα ο ήλιος διαγράφει την πορεία του από χαμηλότερο ύψος, επομένως καλούμαστε να τον φέρουμε μέσα στο σπίτι», λέει ο κ. Αλεξόπουλος, ιδιοκτήτης καταστήματος διαφημιστικών δώρων.

Δεύτερος κανόνας της βιοκλιματικής δόμησης είναι η επιλογή οικολογικών δομικών υλικών: στις μονώσεις αντί για φελιζόλ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ηρακλίτης (συμπιεσμένο ξυλόμαλλο) για να αναπνέει το κτίριο, για τα μπετά να προτιμηθεί τσιμέντο χωρίς τέφρα και οι βαφές να γίνουν με οικολογικά και ανθεκτικά χρώματα που δεν θα χρειαστούν ποτέ συντήρηση.

Σήμα κατατεθέν μιας βιοκλιματικής κατοικίας θεωρείται το θερμοκήπιο. «Πρόκειται για μεταλλική ή ξύλινη κατασκευή ντυμένη με γυαλί στη νότια- επομένως θερμή- πλευρά του σπιτιού, η οποία προεξέχει από τον κύριο όγκο του κτιρίου. Τον χειμώνα τραβά και παγιδεύει την ηλιακή ακτινοβολία ζεσταίνοντας με φυσικό τρόπο το σπίτι. Το καλοκαίρι απλώς αφαιρούμε τα τζάμια κι απολαμβάνουμε τα αστέρια», εξηγεί ο κ. Καντζόγλου, ο οποίος ζει με τη σύζυγό και τις τρεις κόρες του στο βιοκλιματικό σπίτι.

Η αιολική καμινάδα
Το αντίστροφο (φυσικός κλιματισμός) πετυχαίνεται με την αιολική καμινάδα. Πρόκειται για κοινή καμινάδα με άνοιγμα στη βορινή πλευρά του σπιτιού και κατάληξη στο εσωτερικό του. Η κατασκευή ανακυκλώνει τον δροσερό αέρα που χτυπά το κτίριο από την κρύα βορινή πλευρά και επιτυγχάνεται φυσικός κλιματισμός. «Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του βιοκλιματικού σπιτιού είναι και ο τοίχος tromp (τοίχος ηλιακής μάζας). Κατασκευάζεται εξωτερικά του κτιρίου, στη νότια πλευρά, μία γυάλινη μπαλκονόπορτα, η οποία ωστόσο είναι χτισμένη πίσω από το τζάμι. Η θερμότητα εγκλωβίζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας μεταξύ του τζαμιού και του τοίχου, ενώ τη νύχτα διοχετεύεται στο εσωτερικό του κτιρίου μέσω αεραγωγών», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο κ. Τσίπηρας.

5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ Σ.ΟΛ.ΑΡ. ΣΕΡΡΑΣ 11-13-12-2009

5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ Σ.ΟΛ.ΑΡ. ΣΕΡΡΑΣ 11-13-12-2009

Σάββατο 12 Δεκεµβρίου 2009

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Ελπίδα Resort.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Το συνολικό ύψος του προγράμματος υπολογίζεται σε 400 εκατ. ευρώ ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης θα αφορά περίπου 100.000 νοικοκυριά.

Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμαίνονται από 30% έως 50% του συνολικού κόστους των παρεμβάσεων, οι οποίες δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τα 120.000 ευρώ.

Οι κατηγορίες εργασιών
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου, θα έχει διάρκεια δύο ετών και θα προβλέπει την επιδότηση σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες εργασιών:
1. Θερμομόνωση στο δώμα του κτιρίου (ταράτσα).
2. Τοποθέτηση θερμομονωτικών πλαισίων κουφωμάτων και διπλών θερμομονωτικών τζαμιών.
3. Αντικατάσταση παλαιού συστήματος καυστήρα- λέβητα με νέο, υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου ή με σύστημα που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
4. Εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων για παραγωγή ζεστού νερού.
5. Θερμομόνωση στο λοιπό κέλυφος του κτιρίου.

Υποχρεωτικές εργασίες
Κάποιες από τις εργασίες αυτές είναι υποχρεωτικές για να ενταχθεί κανείς στο πρόγραμμα και άλλες προαιρετικές. Υποχρεωτικές είναι η θερμομόνωση και η βαφή της ταράτσας, τα κουφώματα και η αντικατάσταση καυστήρα- λέβητα. Προαιρετικές, αντίθετα, είναι οι επεμβάσεις θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου (που απαιτούν εγκατάσταση σκαλωσιάς) και η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα. Με άλλα λόγια, για να επιδοτηθεί κανείς για ηλιακό θερμοσίφωνα, θα πρέπει να επιλέξει στην αίτηση που θα υποβάλει και κάποια από τις υποχρεωτικές παρεμβάσεις.

Ποσοστά επιδότησης
Τα ποσοστά της επιδότησης θα είναι τα ακόλουθα:
● Για τις μονοκατοικίες, η επιδότηση θα είναι 30% για παρεμβάσεις που δεν προβλέπουν μόνωση του κελύφους (εγκατάσταση δηλαδή σκαλωσιάς) και 40% εφόσον στις εργασίες συμπεριλαμβάνεται και αυτή.
● Για τις πολυκατοικίες, τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται στο 35% χωρίς μόνωση κελύφους, και στο 50%, μαζί με τη μόνωση.

Για κύριες κατοικίες και εξοχικά

ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ένα ακίνητο ή κτίριο στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχει κύρια χρήση κατοικίας. Για να μην αποκλειστούν από το μέτρο όσα έχουν μεικτή χρήση (προσεγγίζουν το 10% του συνόλου των κτιρίων στην Ελλάδα), αποφασίστηκε να οριστεί ότι ένα μέγιστο ποσοστό κάθε κτιρίου, γύρω στο 50%, θα πρέπει να έχει χρήση κατοικίας.
Από τη δράση δεν εξαιρούνται τα εξοχικά, εφόσον ωστόσο αποτελούν κατοικία. Επιπλέον, για να επιδοτηθεί ένα κτίριο, θα πρέπει να ενταχθεί ολόκληρο στο πρόγραμμα.
Έτσι, για μια πολυκατοικία θα πρέπει να ενταχθούν όλα τα διαμερίσματα και όχι το κάθε ένα ξεχωριστά, αφού ο στόχος είναι η ενεργειακή θωράκιση ολόκληρου του κτιρίου.

«Εξοικονόμηση κατ' οίκον»: καλό, αλλά μισές δουλειές.

OIKOLOGOI PRASINOI

μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr, ecogreens@nath.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

30-07-2009

«Εξοικονόμηση κατ' οίκον»: καλό, αλλά μισές δουλειές


Το αναμενόμενο πρόγραμμα χρηματοδότησης της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων που ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης κινείται μεν σε σωστή κατεύθυνση και οι Οικολόγοι Πράσινοι το καλωσορίζουμε αλλά είναι πολύ μικρότερο σε μέγεθος και στόχο από αυτό που έχει ανάγκη το περιβάλλον και απαιτεί η ελληνική οικονομία και οι ενεργειακά φτωχοί συμπολίτες μας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν προτείνει τη χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης των σπιτιών των ασθενέστερα οικονομικά συμπολιτών μας πριν περίπου ένα χρόνο από εθνικούς πόρους μια και τότε δεν υπήρχε η δυνατότητα κοινοτικής χρηματοδότησης. Σήμερα, θεωρούν ότι και μετά την χρηματοδότηση με ευρωπαϊκούς πόρους από το ΕΣΠΑ πρέπει η χώρα να συνεισφέρει χρήματα και από εθνικούς πόρους (πχ από πόρους για κοινωνική πολιτική, για προστασία περιβάλλοντος, για εξοικονόμηση ενέργειας κ.α. ) για να διευρυνθεί ο στόχος του προγράμματος που έχει πολλαπλά οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη. Για παράδειγμα η χρηματοδότηση μέχρι 30-50% της δαπάνης δεν θα βρει ανταπόκριση στους τους πιο φτωχούς συμπολίτες μας που κάθε χειμώνα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στη θέρμανση και τη διατροφή τους (περίπου μισό εκατομμύριο νοικοκυριά ή 12% του πληθυσμού). Επιπλέον, ο στόχος δεν μπορεί να περιοριστεί στην ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 25.000 κτιρίων, ένα ποσοστό ελάχιστο σε σχέση με τα 7.000.000 κτίρια που υπάρχουν στη χώρα μας.

΅Ένα γενναίο πρόγραμμα και όχι μισές δουλειές, όπως αυτές που ανακοινώνονται από την κυβέρνηση με τη βοήθεια των περιορισμένων πόρων του ΕΣΠΑ, θα αναζωογονήσει πραγματικά την οικονομία και θα στρέψει τον κατασκευαστικό τομέα προς νέες μορφές δραστηριότητας, δημιουργώντας νέες πράσινες θέσεις εργασίας σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά αναγκαίες κατευθύνσεις. Αυτή είναι και η σημασία ενός Πράσινου New Deal που προτείνουμε ως Οικολόγοι Πράσινοι ως πράσινη λύση απέναντι στη σημερινή οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική κρίση.

Ο στόχος του προγράμματος περιορίζεται και από άλλες 2 παραμέτρους που θέτουν σε κίνδυνο την υλοποίηση έστω αυτού του μικρού προϋπολογισμού.

  • Την προϋπόθεση για συμφωνία με βάση τον κανονισμό της πολυκατοικίας που σε πολλές περιπτώσεις σημαίνει ομοφωνία που καθιστά δύσκολη την απόφαση ακόμα και όταν η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ενός κτιρίου συμφωνεί με την αναβάθμιση.
  • Την οροφή των 120.000¤ που σημαίνει πρακτικά ότι τα μεγάλα κτίρια με τα πολλά διαμερίσματα δεν θα μπορέσουν να υλοποιήσουν όλες τις απαραίτητες δράσεις.

Δυστυχώς το πρόγραμμα δεν ενισχύει, αντίστοιχα με την σημασία της στην ενεργειακή συμπεριφορά, την μόνωση της τοιχοποιίας κατατάσσοντάς την στις προαιρετικές παρεμβάσεις που δεν μπορούν να γίνουν αυτόνομα, και απαιτώντας μόνο για αυτή την έκδοση πολεοδομικής άδειας. Λόγω δε του κόστους της είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει τον προϋπολογισμό ιδίως σε μεγαλύτερα κτίρια πολύ παραπάνω από την προτεινόμενη οροφή των 120.000¤. Αντιθέτως, εντάσσει στις υποχρεωτικές την αλλαγή λέβητα που έχει μικρότερη αποδοτικότητα στην εξοικονόμηση ενέργειας και στις θέσεις εργασίας αναλογικά με το κόστος του.

Προτείνουμε η κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης να τροποποιήσει το μέτρο έτσι ώστε:

  • Να αυξηθεί δραστικά ο προϋπολογισμός του μέτρου και να καλύπτει πιο εύκολα περισσότερες εργασίες στα κτίρια.
  • Να προσαρμοστεί η οροφή των 120.000¤ στα αναμενόμενα ενεργειακά οφέλη με σύνδεσή του μέγιστου ποσού που μπορεί να καταβάλλεται με τον συνολικό όγκο του κτιρίου
  • Να αυξηθεί το ποσοστό χρηματοδότησης για ειδικές κατηγορίες (χαμηλοσυνταξιούχοι ΕΚΑΣ, άνεργοι κλπ) σε επίπεδα έως 75% της δαπάνης.
  • Να περιληφθούν «μεσαία» εισοδήματα (κτίρια με τιμές ζώνης 1.500-2.500¤) στο σχεδιασμό όχι τόσο με απευθείας χρηματοδότηση όσο με την παροχή ειδικών δανείων με τη διαμεσολάβηση του δημοσίου και την «εκτροπή» του «πακέτου Αλογοσκούφη» από τις τράπεζες προς την κοινωνία και την εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Την νομοθέτηση ειδικής πλειοψηφίας για την ένταξη ενός κτιρίου στο πρόγραμμα αυτό είτε 50%+1 είτε 2/3 αλλά σε κάθε περίπτωση ανατροπή της απαίτησης για ομοφωνία που έχουν πολλοί κανονισμοί πολυκατοικιών. Είναι αδιανόητο σε μια πολυκατοικία 25 διαμερισμάτων να μπορεί ένας ιδιοκτήτης να εμποδίζει την αναβάθμιση του κτιρίου όταν οι υπόλοιποι 24 συμφωνούν.

Επιπρόσθετα είναι αδιανόητο να είναι τόσο πίσω στις κυβερνητικές προτεραιότητες το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας στα καινούργια κτίρια.

  • Η ενσωμάτωση της Οδηγίας για τα Κτίρια (2002/91) ακολούθησε την τεμπέλικη παράδοση της ... απλή μετάφρασης με τον Ν3661/08 και καμία προσπάθεια δεν έχει γίνει να εκδοθούν ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων και η θεσμοθέτηση-πιστοποίηση Ενεργειακών Επιθεωρητών που είναι απαραίτητοι για να ισχύσει στην πράξη η ευρωπαϊκή Οδηγία.
  • Δεν έχει υπάρξει ακόμα η Ελληνική πρόταση για προδιαγραφές νέων κτιρίων μηδενικού ενεργειακού ισοζυγίου που πιστεύουμε είναι σημαντικό να αφορά τις νέες οικοδομές ξεκινώντας άμεσα από τα μεγάλα κτίρια και για όλα τα κτίρια που θα κατασκευάζονται από το 2015.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των ΟΠ

Πληροφορίες: Μιχάλης Πετράκος, συντονιστής Γραμματείας, τηλ.2385051868

Νίκος Χρυσόγελος, εκπρόσωπος Γραμματείας, τηλ 6936672882

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~