ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΥΣΤΗΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ 
ΣΥΣΤΗΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ !!!

Στόχος είναι η μείωση των ενεργειακών δαπανών και η προώθηση καθαρής ενέργειας, στο πλαίσιο μιας αποτελεσματικότερης κοινωνικής πολιτικής.

Στη σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας, έναν τοπικό συνεταιρισμό αποκλειστικού σκοπού, προχωρεί ο δήμος Ωραιοκάστρου.

Τα μέλη του συνεταιρισμού προτείνεται να είναι:

- Ο Δήμος Ωραιοκάστρου
- Οι τρεις Ιερές Μητροπόλεις ( Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Λαγκαδά – Λητής και Ρεντίνης, Πολυανής και Κιλκισίου)
- Τα νομικά πρόσωπα του Δήμου Ωραιοκάστρου
- Ο Εμπορικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου
- Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Θεσσαλονίκης (ΑΝΕΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ).

Στόχος είναι η μείωση των ενεργειακών δαπανών και η προώθηση καθαρής ενέργειας, στο πλαίσιο μιας αποτελεσματικότερης κοινωνικής πολιτικής.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον δήμο: «Με την εικονική αυτοπαραγωγή μπορούμε να αξιοποιήσουμε όλα τα δημόσια κτίρια (για παράδειγμα τις στέγες των σχολικών κτηρίων), να παράγουμε ενέργεια που θα αξιοποιείται από άλλα δημοτικά και δημόσια κτήρια (Δημαρχείο, κοινωνικά παντοπωλεία κλπ) ή ακόμα θα μπορεί να πηγαίνει σε ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας. Αλλά και οι γεωργοί μπορούν να μειώσουν το κόστος παραγωγής, χρησιμοποιώντας ένα φωτοβολταϊκό σύστημα που μπορεί να εξυπηρετεί καταναλώσεις (πομόνες) σε πολλά διαφορετικά σημεία - χωράφια του ίδιου παραγωγού».

Σε πλήρη ανάπτυξη, μια τέτοια ενεργειακή κοινότητα, θα είναι σε θέση όχι μόνο να παράγει και να αποθηκεύει ηλεκτρική, θερμική ή ψυκτική ενέργεια, αλλά και να τη διαχειρίζεται, να τη διαθέτει και να την πουλάει.

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης τόνισε: «Ο δήμος Ωραιοκάστρου είναι έτοιμος να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του νέου θεσμικού πλαισίου (Ν.4513/2018) και είμαι σίγουρος πως

Αλλαγές στις Τιμές Αναφοράς και στις «ταρίφες» αιολικών και φωτοβολταϊκών

 Αλλαγές στις Τιμές Αναφοράς και στις «ταρίφες» αιολικών και φωτοβολταϊκών 

– Το Μάρτιο η Υπουργική Απόφαση

Θοδωρής Παναγούλης 
Ως αφετηρία των αλλαγών που ετοιμάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο ισχύον πλαίσιο στήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, θεωρούνται οι γνωμοδοτήσεις που απέστειλε στο Υπουργείο η ΡΑΕ για την τιμή αναφοράς των αιολικών κάτω από 3 MW (6 MW για τις ενεργειακές κοινότητες), των αιολικών μεγαλύτερων των 3 MW που έχουν υπογράψει συμβάσεις ΣΔΙΠ το 2016 και δεν προλάβουν να ηλεκτριστούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 και τις «ταρίφες» των φωτοβολταϊκών μέχρι 100 KW.
Για τη ακρίβεια, δημοσιοποιήθηκαν σε πρώτη φάση οι ρυθμίσεις που προτείνονται για περιπτώσεις επείγουσες, με την έννοια ότι πρέπει να ξέρουν οι επενδυτές πως θα διαμορφωθεί το καθεστώς που τους αφορά, και στη συνέχεια θα υπάρξουν γνωμοδοτήσεις και για άλλα θέματα που χρήζουν αντιμετώπισης.
Παράλληλα συνεχίζει τη μελέτη των θεμάτων αυτών η «Επιτροπή Παρακολούθησης Καθεστώτος Στήριξης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.». Αποστολή της είναι να μελετήσει τη μέχρι σήμερα εφαρμογή του πλαισίου στήριξης των ΑΠΕ, όπως αποτυπώθηκε στο νόμο 4414 του 2016 και να υποβάλλει προτάσεις στον Υπουργό.
Σε αδρές γραμμές η κατεύθυνση είναι να ενισχυθούν οι επενδύσεις των ενεργειακών κοινοτήτων, να εξορθολογιστούν οι Τιμές Αναφοράς που έχουν εξασφαλίσει κάποιες τεχνολογίες ΑΠΕ και, τέλος, να υιοθετηθεί μια φόρμουλα που να ευνοεί την επενδυτική δραστηριότητα μικρομεσαίων επενδυτών, ειδικά στα φωτοβολταϊκά, στο βαθμό που

Πώς «έκλεισε» η προηγούμενη χρονιά για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας;

Πώς «έκλεισε» η προηγούμενη χρονιά για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας;

19 Φεβρουαρίου 2019
Σταθερά στην πρώτη θέση βρέθηκαν τα αιολικά στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα, αποτυπώνοντας τα βασικά μεγέθη του τελευταίου μήνα του 2018, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΔΑΠΕΕΠ που αφορά στο μήνα Δεκέμβριο. Πιο συγκεκριμένα, τα αιολικά αντιπροσωπεύουν το 45,6% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ, με τα φωτοβολταϊκά να ακολουθούν με 38,2%, τα φωτοβολταϊκά σε στέγες με 6,3%, τα υδροηλεκτρικά με 4,3% και τους σταθμούς συμπαραγωγής (ΣΗΘΥΑ / <35 MWe και κατανανεμόμενων) με συνολικά 4,1%.  
Με πρωτιά, όπως ήταν αναμενόμενο, έκλεισε η χρονιά για τα αιολικά και στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά όπου η εγκατεστημένη ισχύς άγγιξε τα 305,23 MW, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τα φωτοβολταϊκά με 129,75 MW, στην τρίτη φωτοβολταϊκά σε στέγες με 22,06 MW και τις υπόλοιπες μορφές ΑΠΕ σε μηδενικά ποσοστά που αθροιστικά δεν κατάφεραν

​Ενεργειακές Κοινότητες



Ενεργειακές Κοινότητες
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο Winter Package στις ενεργειακές κοινότητες. Πρόκειται για συνεταιρισμούς και άλλες πρωτοβουλίες τοπικών κοινωνιών, που στοχεύουν στην προώθηση της παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας κυρίως από ανανεώσιμες πηγές και την εξοικονόμηση ενέργειας. Οι πρωτοβουλίες τοπικών κοινωνιών για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν αποτελούν νέο φαινόμενο στην Ευρώπη (στην Ολλανδία ενεργειακές κοινότητες αιολικής ενέργειας εμφανίστηκαν από τη δεκαετία του 1980, στη Γερμανία υπάρχουν πάνω από έναν αιώνα, στη Δανία λειτουργούν ήδη από τη δεκαετία του 1970 (εποχή της πετρελαϊκής κρίσης) περιφερειακά δίκτυα θέρμανσης και συνεταιρισμοί παραγωγής αιολικής ενέργειας), ωστόσο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση ανάλογων δραστηριοτήτων.
Συγκεκριμένα:
- Στην Ολλανδία, εκτός από τους παραδοσιακούς συνεταιρισμούς παραγωγής αιολικής ενέργειας, υπάρχουν σήμερα πάνω από 200 πρωτοβουλίες πολιτών σε τοπικό επίπεδο με αντικείμενο την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, συμπεριλαμβανομένων και 55 εγγεγραμμένων ενεργειακών συνεταιρισμών,
- Στη Γερμανία υπάρχουν πάνω από 650 «Stadtwerke» (τοπικές εταιρείες θέρμανσης και ηλεκτρισμού) με δικές τους εγκαταστάσεις παραγωγής που διαθέτουν ΦΒ συστήματα σε στέγες σε δημόσια κτήρια και τοπικά δίκτυα θέρμανσης με καύση βιομάζας.  Πολλές από αυτές αποτελούν πρότυπα ενεργού συμμετοχής πολιτών και συνεργασίας μεταξύ πολιτών και τοπικών κυβερνήσεων.
- Στη Δανία, μεταξύ των πρωτοβουλιών πολιτών περιλαμβάνονται εκατοντάδες ενεργειακοί συνεταιρισμοί που λειτουργούν τοπικά δίκτυα θέρμανσης σε συνδυασμό με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε αγροτικές αλλά και αστικές περιοχές. Επιπλέον, υπάρχουν περίπου 100 ενεργοί συνεταιρισμοί παραγωγής αιολικής ενέργειας, με τα τρία τέταρτα των ανεμογεννητριών της χώρας να ανήκουν σε τοπικές μονάδες.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ενεργειακών  συνεταιρισμών όσον αφορά τα οικονομικά κίνητρα, τις σχέσεις τους με την πολιτεία, τις σχέσεις με τοπικές κοινωνίες, τους στόχους και προτεραιότητες τους, σε όλους δίνεται έμφαση σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας, στην ενεργειακή αυτάρκεια του πολίτη, στην ενεργό συμμετοχή και στην ενδυνάμωση της ενεργειακής αυτονομίας. Σε γενικότερο επίπεδο αναγνωρίζονται  οι ευκαιρίες για μείωση του κόστους της ενέργειας, της αξιοποίησης  των διεσπαρμένων ενεργειακών πόρων, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων τους να παρέχουν βοηθητικές υπηρεσίες  στο γενικότερο σύστημα ενέργειας και η αύξηση της αξιοπιστίας της παροχής ενέργειας χάρη στην λειτουργία πολλών μικρών παρόχων που αντιπροσωπεύουν ομάδες πελατών, γνωστών ως aggregators.
Οι ενεργειακές πλατφόρμες P2P (Peer to Peer) προχωρούν ένα βήμα μπροστά, με σκοπό να δώσουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να καταχωρούν και να αγοράζουν απευθείας προϊόντα και υπηρεσίες. Για παράδειγμα, η ολλανδική εταιρεία Vandebron («από την πηγή»)  δημιούργησε μια πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια απευθείας από κάποιον τοπικό παραγωγό που διαθέτει το πλεόνασμα της παραγωγής του από φωτοβολταικά ή από εγκαταστάσεις παραγωγής από βιοαέριο. Ο σχετικός ιστότοπος φιλοξενεί πλήθος παραγωγών με φωτογραφίες και σύντομη περιγραφή των εγκαταστάσεων τους, καθώς και τις προσφερόμενες τιμές, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να επιλέξουν όποιον παραγωγό επιθυμούν. Σε ένα άλλο παράδειγμα, η εταιρεία Mosaic με έδρα την Καλιφόρνια, προσφέρει σε  ιδιώτες μικροεπενδυτές μια πλατφόρμα δανεισμού P2P για τη χρηματοδότηση έργων παραγωγής από ΑΠΕ, π.χ. από Φωτοβολταικά  σε στέγες  σχολείων. Οι επενδυτές μοιράζονται τα έσοδα από την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας και τα συμψηφίζουν με τις χρεώσεις στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτού του είδους αποκεντρωμένες αγορές προϊόντων από διεσπαρμένους ενεργειακούς πόρους, προσφέρουν νέα μοντέλα και ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης και τεράστιες δυνατότητες εξέλιξης του τομέα ενέργειας σε μια ευρεία πλατφόρμα συμμετοχικής οικονομίας.  

Διαδικαστικά, τα βασικά βήματα προς τη δημιουργία μιας Ε.Κοιν.


ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ  ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ – ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ – ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ
Τι Είναι: 
Η Ενεργειακή Κοινότητα είναι μία σύμπραξη επιχειρήσεων ή/και ιδιωτών για την παραγωγή ενέργειας. (σε χώρους και εκτός έδρας των επιχειρήσεων ή των οικιών)
Σκοπός:
Προώθηση της καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας  μέσω δραστηριοποίησης στους τομείς των ΑΠΕ.
Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν:
Φυσικά και Νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου, καθώς και ΟΤΑ α’ & β’ βαθμού.
Κύρια Δραστηριότητα:
Παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση ή πώληση ηλεκτρικής, θερμικής,  ψυκτικής ενέργειας.
  • Ποιο στόχο πετυχαίνουν:
Μέσω του  Συμψηφισμού των καταναλώσεων  της ηλεκτρικής  ενέργειας  με την παραγωγή του Φ/Β σταθμού, ο οποίος  βρίσκεται  σε διαφορετική τοποθεσία, επιτυγχάνεται μείωση έως μηδενισμός του κόστους  της ενέργειας που καταναλώνεται.
  • Οφέλη για τις επιχειρήσεις:
  1. Με τη μείωση του κόστους της ενέργειας πετυχαίνουμε μείωση του συνολικού λειτουργικού κόστους της επιχείρησης με αποτέλεσμα πολύ καλύτερα οικονομικά στοιχεία.
  2. Δημιουργία διαθέσιμων κεφαλαίων για ανάπτυξη και επενδύσεις.
  3. Δυνατότητα χρήσης σύγχρονων συσκευών και εγκαταστάσεων που λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια  με  μηδενικό  κόστος  λειτουργίας .
  4. Αναβάθμιση της ποιότητας παροχής των υπηρεσιών της επιχείρησης.
  5. Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα από τη μείωση του κόστους παραγωγής.
  6. Δυνατότητα συμμετοχής σε αναπτυξιακά  (Ν.4399/2016) και επενδυτικά προγράμματα επιδοτήσεων και  χρηματοδοτικά εργαλεία ολοκλήρωσης της επένδυσης.
  7. Χαρακτηρισμός  και  προβολή της επιχείρησης  λόγω πράσινης ενέργειας.
  • Διαδικαστικά, τα βασικά βήματα προς τη δημιουργία μιας Ε.Κοιν είναι τα εξής : 

Ημερίδα διοργανώνει η ΡΑΕ στις 8 Φεβρουαρίου !

  • Ημερίδα για τους διαγωνισμούς ΑΠΕ, το net metering και τις μικρές ανεμογεννήτριες διοργανώνει η ΡΑΕ στις 8 Φεβρουαρίου.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και στο πλαίσιο της Έκθεσης Infacoma και Aquatherm ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει Εσπερίδα ενημέρωσης της ενεργειακής αγοράς και των πολιτών με θέμα:
«Οι τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα των ΑΠΕ: τα αποτελέσματα των Διαγωνισμών έργων ΑΠΕ του 2018, ο σχεδιασμός των επόμενων, το νέο πλαίσιο για το μηχανισμό συμψηφισμού (net-metering) και τις μικρές Α/Γ»
Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 16:30 – 19:30 στο ΜΕC Παιανίας, Λεωφόρος Λαυρίου 301. 19 002 (https://infacoma.helexpo.gr/).
Τρόπος Πρόσβασης: https://infacoma.helexpo.gr/el/visitors_access_mec