Τι είναι το ενεργειακό αποτύπωμα!


Τι είναι το ενεργειακό αποτύπωμα.
Το ενεργειακό αποτύπωμα είναι η ποσότητα σε διοξείδιο του άνθρακα (CO2) που εκλύουν στην ατμόσφαιρα οι καθημερινές συνήθειες κάθε ανθρώπου, οι οποίες σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε ένα μέρος των χρημάτων που πληρώνουμε στη ΔΕΗ, δηλαδή πόσες κιλοβατώρες (KWh) καταναλώνουμε και πόσο επιβαρύνουμε τον πλανήτη! Με κόστος 0,08749 ευρώ περίπου χρεώνει η ΔΕΗ την κιλοβατώρα που χρησιμοποιούμε.
Παρουσίαση στο 3ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής
Τι κάναμε εμείς
Αρχικά κάναμε μία λίστα στο Excel με όλα τα ονόματα των μαθητών της τάξης μας και ο καθένας από εμάς έκανε μία μέτρηση του ενεργειακού του αποτυπώματος στο site της WWF.
Βρήκαμε το μέσο όρο της ποσότητας CO2 που καταναλώνουμε. Σε άλλο φύλλο εργασίας κάναμε μία λίστα με όλες τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού μας. Με τη βοήθεια ενός Ολλανδικού προγράμματος, του Plugwise, κάναμε κάποιες μετρήσεις για να δούμε πόσες κιλοβατώρες καταναλώνει η κάθε συσκευή που έχουμε στο σπίτι. Παίρνοντας κάποια παιδιά τις ειδικές πριζούλες και τοποθετώντας τες σε κάποιες ηλεκτρικές. συσκευές στο σπίτι τους, μαζέψαμε όλες τις μετρήσεις και είδαμε πόσες κιλοβατώρες καταναλώνει μια συσκευή σε OPEN ή STANDBY λειτουργία. Κατόπιν καταγράψαμε στο Excel, τις ΚWh που καταναλώνει η κάθε συσκευή σε μια ώρα. Υπολογίσαμε μαζικά σε άλλες στήλες τις KWh που καταναλώνουν οι συσκευές την ημέρα (πολλαπλασιάσαμε επί 24) και το χρόνο (πολλαπλασιάσαμε επί 365)καθώς και το ποσό που πληρώνουμε στη ΔΕΗ (πολλαπλασιάσαμε επί 0,08749) χωρίς και με ΦΠΑ (πολλαπλασιάσαμε επί 1,13).
Επίσης υπολογίσαμε πόσα κιλά CO2 τo χρόνο εκλύουν στην ατμόσφαιρα οι συσκευές που καταγράψαμε, διότι η δημιουργία ηλεκτρικού ρεύματος δημιουργείται από την καύση του λιγνίτη. Για να το βρούμε πολλαπλασιάσαμε τις ΚWh το χρόνο με 0,865 επειδή η αναλογία στην Ελλάδα είναι: 1 ΚWh αντιστοιχεί σε εκπομπή 0,865 κιλών CO2 στην ατμόσφαιρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναλογία στην Ολλανδία είναι 1KWh προς 0,565 κιλά CO2 επειδή εκεί χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και όχι μόνο από λιγνίτη.
Τι είναι το Plugwise
Το Plugwise είναι ένα Ολλανδικό πρόγραμμα που αποτελείται από επιτραπέζιες πρίζες, οι οποίες συνδέονται και επικοινωνούν ασύρματα μεταξύ τους και με ένα stick USB που μπαίνει στον Η/Υ για να δούμε και να επεξεργαστούμε όλες τις πληροφορίες σε ένα ειδικό πρόγραμμα. Μπορούν να μπουν σε όλες τις πρίζες τοίχου και έχουν τις παρακάτω δυνατότητες:
· Να μας δείξουν πόσες κιλοβατώρες καταναλώνει η κάθε συσκευή που έχουμε εκείνη την ώρα στην πρίζα, το κόστος καθώς και την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
· Μπορούμε επίσης να ρυθμίσουμε μέσα από το πρόγραμμα τις πρίζες αυτές να κλείνουν μια προκαθορισμένη ώραγιατί πολλές συσκευές μένουν κατά λάθος ανοικτές ή σε κατάσταση standby.
Συμπεράσματα
  • Ο δωδεκάλογος εξοικονόμησης ενέργειας
1. Αντικαθιστούμε τους λαμπτήρες βολφραμίου με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας.
2. Κλείνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές από το κεντρικό κουμπί και όχι από το τηλεκοντρόλ ή τις βγάζουμε από την πρίζα. (Δεν τις αφήνουμε σε κατάσταση Stand by)
3. Χρησιμοποιούμε ηλιακό θερμοσίφωνα αντί για ηλεκτρικό, αφού ο ηλιακός θερμοσίφωνας λειτουργεί με ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.
4. Όταν φεύγουμε από ένα δωμάτιο, δεν αφήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές και τα φώτα ανοιχτά.
5. Δεν ανοίγουμε άσκοπα την πόρτα του ψυγείου, διότι θα χρειαστεί να καταναλώσει επιπλέον ενέργεια για να φέρει ξανά την επιθυμητή θερμοκρασία.
6. Χρησιμοποιούμε το ποδήλατό μας ή τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αντί για το αυτοκίνητό μας για τις μετακινήσεις μας.
7. Δεν προγραμματίζουμε το πλυντήριο να δουλεύει σε υψηλές θερμοκρασίες για να μη σπαταλάμε άσκοπα ενέργεια.
8. Χρησιμοποιούμε συσκευές ενεργειακής κλάσης Α ή Α+.
9. Χρησιμοποιούμε για θέρμανση φυσικό αέριο και όχι πετρέλαιο.
10. Προτιμάμε συσκευές που λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
11. Δεν ανοίγουμε άσκοπα τα παράθυρα όταν έχουμε ανοιχτή τη θέρμανση.
12. Ενημερώνουμε τους γονείς, συμμαθητές, συγγενείς και φίλους για τις παραπάνω συμβουλές.
Άρα μπορούμε να φροντίσουμε τον πλανήτη αλλά και την...τσέπη μας, κάνοντας σωστές σκέψεις και πράξεις!
Ζούμε σ’ έναν ευλογημένο τόπο, ο οποίος μας δίνει πολλές δυνατότητες για να εκμεταλλευτούμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως είναι ο άνεμος και ο ήλιος.
Βιβλιογραφία
1. www.wwf.gr Επίσημο site της wwf