Κτίρια σχεδόν μηδενικής ενέργειας (NZEB)

Κτίρια σχεδόν μηδενικής ενέργειας

Τα κτίρια σχεδόν μηδενικής ενέργειας (NZEB) έχουν πολύ υψηλή ενεργειακή απόδοση. Η χαμηλή ποσότητα ενέργειας που χρειάζονται αυτά τα κτίρια προέρχεται κυρίως από ανανεώσιμες πηγές.
Η οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων απαιτεί όλα τα νέα κτίρια να έχουν σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας μέχρι τα τέλη του 2020. Όλα τα νέα δημόσια κτίρια πρέπει να έχουν σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας έως το 2018.

Εθνικά σχέδια

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να καταρτίσουν εθνικά σχέδια για την αύξηση του αριθμού των NZEB.

Έκθεση προόδου

Σε μια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2013 διαπιστώθηκε ότι
οι χώρες της ΕΕ έπρεπε να εντείνουν σημαντικά τις προσπάθειές τους για να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που παρουσιάζουν τα NZEBs.

Πληροφορίες από μεμονωμένες χώρες

Το 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέτασε την πρόοδο σε όλες τις χώρες της ΕΕ προς το στόχο της NZEB. Αυτές οι ενημερωμένες πληροφορίες παρουσιάζονται σε δύο πρότυπα.
Το πρώτο πρότυπο παρουσιάζει πληροφορίες σχετικά με τους ενδιάμεσους στόχους και τα μέτρα πολιτικής για τα NZEB. Το δεύτερο υπόδειγμα παρέχει πληροφορίες σχετικά με την εθνική εφαρμογή του ορισμού των NZEB από την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων .

Μελέτη για τα NZEBs

Μια μελέτη του 2012 παρέχει καθοδήγηση στις χώρες της ΕΕ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλιστεί ότι οι απαιτήσεις σχεδόν μηδενικής ενέργειας θα αποτελέσουν πρότυπο για κάθε νέο κτήριο στην ΕΕ.

Τελευταία ενημέρωση για τα NZEBs

Το 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια έκθεση, συνοδευόμενη από ένα ιστορικό, σχετικά με τις πληροφορίες που κοινοποίησαν οι χώρες της ΕΕ σχετικά με τα NZEB.
Το υπόβαθρο συνοψίζει την ανάπτυξη των προτύπων που δημιουργήθηκαν το 2013 για να διευκολυνθεί η υποβολή των εθνικών σχεδίων καθώς και η συλλογή ενοποιημένων πληροφοριών από χώρες που ενέκριναν ευρέως αυτά τα νέα εργαλεία. Επιπλέον, η εργασία αξιολογεί την ποιότητα των προτύπων και παρουσιάζει κάποιες προτάσεις για βελτίωση.
Η έκδοση εργασίας της έκθεσης προόδου παρέχει μια επισκόπηση των διαφορών προόδου μεταξύ των χωρών όσον αφορά την εφαρμογή των απαιτήσεων του NZEB ( άρθρο 9 της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων ).
Το 2016, το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής συνέταξε μια συγκεφαλαιωτική έκθεση σχετικά με τα εθνικά σχέδια για σχεδόν μηδενικά ενεργειακά κτίρια (NZEBs)  . Η έκθεση αναλύει τα εθνικά σχέδια των χωρών της ΕΕ για την αξιολόγηση της προόδου προς τα NZEB και αξιολογεί τις διάφορες πτυχές των ορισμών που χρησιμοποιούνται από τις χώρες.